Υπογονιμότητα (Αμηνόρροια κ.ά.) και Φυσικές Θεραπείες στο Medical Nature Center

Αμηνόρροια

Η σημαντικότερη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως είναι η αμηνόρροια. Αμηνόρροια ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση, αν και θα αναμενόταν. Η έμμηνος ρήση, που είναι η αποβολή του ενδομητρίου, έχει ως έναρξη (εμμηναρχή) την ηλικία των 12 με 14 ετών και διαρκεί έως την εμμηνόπαυση, η οποία έρχεται στην ηλικία των 45 με 50 ετών. Στο διάστημα αυτό περίπου μια φορά το μήνα, ανάλογα με τον κύκλο της κάθε γυναίκας, έχουμε αιμορραγία από τον κόλπο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αιμορραγίες διακόπτονται μόνο κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης και για κάποιο διάστημα κατά τον θηλασμό.

Η αμηνόρροια διακρίνεται σε:

  • Πρωτοπαθή Αμηνόρροια: όταν δεν έχουμε έναρξη της εμμήνου ρύσεως ακόμα και στην ηλικία των 17 ετών.
  • Δευτεροπαθή Αμηνόρροια: όταν μετά την έναρξη και την σταθεροποίηση του κύκλου έχουμε διακοπή. Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από την αμηνόρροια, υπάρχουν και άλλες διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, όπως η ολιγομηνόρροια, δηλαδή μικρή ποσότητα αίματος, και η αραιομηνόρροια, δηλαδή κύκλος μεγαλύτερος των 35 ημερών.

Οι πιθανές αιτίες της αμηνόρροιας και των συναφών διαταραχών είναι πολλές και μπορούν να είναι τόσο ψυχολογικής φύσεως (π.χ. έντονο στρες, αλλαγή περιβάλλοντος, φόβος ή έντονη επιθυμία εγκυμοσύνης κ.ά.) όσο και σωματικής (π.χ. απλασία της μήτρας ή του κόλπου, λοιμώξεις, οργανολογικές διαταραχές, νεοπλάσματα, παρενέργειες φαρμάκων, υπερβολικά έντονη άσκηση κ.ά.) ή και να συνυπάρχουν (π.χ. τοξικοεξάρτηση, παχυσαρκία, νευρική ανορεξία κ.ά.).

Μαζί με τις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμέτωπης των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια κ.ά.), που σκοπό έχουν την θεραπεία ή και την ανακούφιση της ασθενούς από κάποια συμπτώματα. Η θεραπεία σκοπό έχει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτιολογίας. Βεβαίως συχνά η πρωτοπαθής αμηνόρροια δεν επιδέχεται θεραπείας, όμως είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτιά της. 

Στην δευτεροπαθή αμηνόρροια, όταν αυτή οφείλεται σε διαταραχές των ορμονών, τότε αντιμετωπίζεται με σκευάσματα ορμονικής υποκατάστασης.

Στην ολιστική Ιατρική μπορεί να επιτευχθεί η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εμμήνου κύκλου με την Ομοιοπαθητική και με άλλες φυσικές θεραπείες.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική η ομαλότητα της εμμήνου ρύσεως εξαρτάται από τη σωστή ενεργειακή λειτουργία διαφόρων οργάνων, με κυριότερα το ήπαρ, τους νεφρούς, τον σπλήνα και την καρδιά, καθώς αυτά τα όργανα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο βελονισμός μπορεί να συντελέσει στην επαναφορά της σωστής λειτουργίας των οργάνων αυτών.

Όταν το αίτιο της αμηνόρροιας είναι διατροφικές διαταραχές, με ) με ένα στοχευμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους (σε παχυσαρκία) ή για πρόσληψη βάρους (σε νευρική ανορεξία), επανέρχεται η περίοδος.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στο αδένωμα της υπόφυσης (καλοήθης όγκος) ή σε σπάνιες περιπτώσεις σε κύστες ωοθηκών, απαιτούμενη για την θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Ρωτήστε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τις δυνατότητες φυσικής θεραπείας της Αμηνόρροιας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συχνά αντιμετωπίζεται με την λήψη χημικών χαπιών.

Έχει ωστόσο αποδειχθεί ότι η συμπληρωματική λήψη των κατάλληλων φυσικών συμπληρωμάτων (βιταμίνη D και ασβέστιο) βελτιώνει τα αποτελέσματα (ομαλοποίηση εμμήνου κύκλου και ωορρηξία).

 

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για να ενημερωθείτε για τις ενδεδειγμένες Φυσικές Θεραπείες στο δικό σας πρόβλημα Υπογονιμότητας.