Χρόνιος Πόνος και Φυσικές Θεραπείες από τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη

Πόνοι στη μέση, μηνίσκος, έρπης, νευραλγία, κολίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, μυικός πόνος… Πόνος σε όλο το σώμα, που γίνεται χρόνιος και σου αλλάζει τη ζωή. Και σ' αυτό θα σταθούμε.

Ο πόνος μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά ο χρόνιος πόνος δεν θεωρείται απλώς ένα σύμπτωμα, αλλά πάθηση. Επηρεάζει τόσο τη ζωή του πάσχοντα όσο και των οικείων του σε πολλαπλά επίπεδα: σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά. Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο συχνά αδυνατούν να εργαστούν, να συμμετέχουν στην καθημερινότητα, ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν.
Η ασθένεια του χρόνιου πόνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Επηρεάζει την ποιότητα της διατροφής, το βάρος (που άλλοτε αυξάνεται κι άλλοτε μειώνεται), τη σωματική δραστηριότητα, την εργασία, την ποιότητα του ύπνου, τη σεξουαλική ζωή και την ψυχική υγεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατάθλιψη είναι συχνή σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Δες όλες τις φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στο Medical Nature Center.

Πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος, Κεφαλαλγία, Ημικρανία

Κεφαλαλγία Τάσεως, Αθροιστική Κεφαλαλγία, Ημικρανία

Η κεφαλαλγία (ήπιος ή ισχυρός πονοκέφαλος) μπορεί να εντοπίζεται πίσω ή επάνω από τα μάτια, στο πίσω μέρος ή στην κορυφή της κεφαλής, στο άνω τμήμα του αυχένα, στο δεξί ή στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (ημικρανία) κ.λπ.

Η αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών πρέπει να είναι πολυμέτωπη. Μπορούν να συνεργαστούν με πολύ καλά αποτελέσματα τα σκευάσματα της συμβατικής ιατρικής με έναν πιο ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης ούτως ώστε να επιτευχθεί η μείωση της συχνότητας και της έντασης των κεφαλαλγιών.

Οι κεφαλαλγίες κατατάσσονται σε:

 • Δευτεροπαθείς: Εάν οι εξειδικευμένες εξετάσεις δείξουν κάποια αιτιολογία που προκαλεί τις κεφαλαλγίες (τραυματισμός, εγκεφαλική ή κρανιακή αγγειοπάθεια, ψυχικές διαταραχές κ.ά.)
 • Πρωτοπαθείς: Αν δεν βρεθεί κάποια νοσολογική οντότητα που να συνδέεται με τις κεφαλαλγίες αφού πρώτα εξετασθείτε κλινικά, ακτινοσκοπικά και εργαστηριακά.

Στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες συγκαταλέγονται οι:

 • Κεφαλαλγία τάσεως
 • Αθροιστική κεφαλαλγία
 • Ημικρανία με ή χωρίς αύρα

Όταν οι κρίσεις είναι πολύ συχνές, ο ιατρός μπορεί να συστήσει αντιμετώπιση πρόληψης της χρόνιας κεφαλαλγίας. Και η ολιστική ιατρική μπορεί με διάφορους τρόπους να βοηθήσει στη συμπτωματολογία της πρωτοπαθούς κυρίως κεφαλαλγίας.

Στο Medical Nature Center, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης Medical Nature Formula, η χρόνια κεφαλαλγία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, κατά περίπτωση, με:

 • Ομοιοπαθητική: Από τους πιστοποιημένους ομοιοπαθητικούς (Ιατρός Σταύρος Ταταράκης, Φυσικοπαθητικός Μάριος Πρωτόπαπας)
 • Βελονισμό: Από τον πιστοποιημένο σε Βελονισμό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη
 • Ωτοβελονισμό: Από τον πιστοποιημένο σε Ωτοβελονισμό ιατρό
 • Μεσοθεραπεία: Για ορισμένα είδη κεφαλαλγίας (Κεφαλαλγία Τάσεως), από τον πιστοποιημένο σε Μεσοθεραπεία Πόνου, Ιατρό Σταύρο Ταταράκη
 • Βοτανοθεραπεία: Ο πιστοποιημένος στη Βοτανική Θεραπευτική Μάριος Πρωτόπαπας θα σας συστήσει συγκεκριμένα βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση των διαφόρων ειδών κεφαλαλγιών.
 • Ρεφλεξολογία: Μπορεί να βοηθήσει σε πονοκεφάλους. Στην ημικρανία, που είναι βαρύτερη πάθηση η ρεφλεξολογία συνήθως μπορεί απλώς να προσφέρει κάποια ανακούφιση σε ένα ποσοστό ασθενών. (Ρεφλεξολόγος Μάριος Πρωτόπαπας).
   

Ρωτήστε μας ποιο θεραπευτικό σχήμα μπορεί να σας απαλλάξει από την δική σας κεφαλαλγία.

 

Χρόνιος ή Οξύς Πόνος;

Πώς θα περιγράψεις τον πόνο στον γιατρό

Με την ακριβή περιγραφή του πόνου που θα κάνεις στον γιατρό βοηθάς στην διάγνωση του αιτίου που σε κάνει να πονάς και ανοίγεις τον δρόμο για την πιο σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Οι χρόνιοι πόνοι που ταλαιπωρούν πιο συχνά είναι:

Υπάρχουν πολλές κατηγοριοποιήσεις για τον πόνο. Ας δούμε τις πιο βασικές ώστε να είσαι σε θέση να ξέρεις με τι έχεις να παλαίψεις.

Με βάση την αιτία, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από:

 • Τραυματισμό ιστού
 • Βλάβη του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος (νευροπαθητικός πόνος)
 • Νεοπλασία (καρκίνος)
 • Ψυχιατρικά αίτια, όπως ψύχωση ή σοβαρή κατάθλιψη (ψυχογενής πόνος).

Με βάση το σημείο ο πόνος χαρακτηρίζεται ως:

 • Σωματικός ή μυοσκελετικός πόνος (οστά, μύες, τένοντες, αγγεία)
 • Δερματικός πόνος (δέρμα, επιφανειακοί ιστοί, ούλα)
 • Σπλαχνικός πόνος (καρδιά, ήπαρ, ωοθήκες, ουροδόχος κύστη κ.λπ.)
 • Νευροπαθητικός πόνος (νευροπάθεια, εγκλωβισμός νεύρου, πόνος σε μέλος που δεν έχει αισθητικότητα ή έχει ακρωτηριαστεί ‒ μέλος φάντασμα).

Οξύς ή Χρόνιος πόνος

 

Προειδοποιητικός πόνος

Ο πόνος είναι η πιο αρχέγονη αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάθε τι από το οποίο κινδυνεύει. «Aυτή η δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία», σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Ενώσεως για την Μελέτη του Πόνου, «συνδέεται με υπαρκτή ή επαπειλούμενη βλάβη των ιστών, ή περιγράφεται με όρους ιστικής βλάβης».

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήνουμε ποτέ έναν πόνο χωρίς να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Αν τα πρώτα μηνύματα του πόνου δεν σταματήσουν σε λίγες ημέρες, τότε έχουμε την επιλογή είτε:

 • να συμβουλευθούμε τον ιατρό ειδικότητας και ενδεχομένως να προλάβουμε έγκαιρα την εξέλιξη μιας πάθησης.
 • να αγνοήσουμε τον πόνο και να προσπαθήσουμε να τον καλύψουμε με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη αδιαφορώντας για την προέλευσή του.

Ακόμα και όταν ο πόνος έχει εξελιχθεί σε χρόνιο, πάλι κάτι προσπαθεί να μας πει, από κάτι να μας προστατέψει. Για παράδειγμα, να μας θυμίζει να μην κουράζουμε ένα πάσχον μέλος, για να αποφύγουμε μία ακόμα πιο δυσάρεστη εξέλιξη. Για παράδειγμα, σε μια χρόνια περιαρθρίτιδα, ο πόνος σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις μας θυμίζει ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε προκειμένου να μην επιβαρύνουμε περισσότερο την φλεγμονή. Έτσι, κι όταν ακόμα έχουμε κάνει τις κατάλληλες φυσικές θεραπείες για ανακούφιση από τον πόνο στον ώμο, θα πρέπει να θυμόμαστε τι προσπαθούσε να μας πει ο πόνος και να αποφεύγουμε τις κινήσεις που πονούσαν πριν από τη θεραπεία.

Επιστημονικά Συμπεράσματα για τον Πόνο

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τις επιστημονικές έρευνες για τον χρόνιο πόνο

1. Δεν νιώθουμε όλοι τον ίδιο πόνο, ακόμα και αν η αιτία είναι ακριβώς ίδια: Έρευνες έχουν καταλήξει ότι ασθενείς με τα ίδια αντικειμενικά ευρήματα, παρουσίαζαν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις πόνου ή ακόμα και καθόλου πόνο. Η αντίληψη του πόνου είναι υποκειμενική και επηρεάζεται μεταξύ άλλων από:

 • την ηλικία
 • το φύλο
 • τη συνολική κατάσταση της υγείας και της ψυχολογίας του κάθε ανθρώπου.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, με τις κατάλληλες φυσικές θεραπείες, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την σωματική όσο και την ψυχολογική κατάσταση (κατάθλιψη, άγχος) του ανθρώπου που υποφέρει από πόνο, έτσι ώστε ο πόνος να είναι πολύ πιο εύκολα ανεκτός ή και ασήμαντος, ακόμα και αν το αίτιο που τον δημιουργεί συνεχίζει να υφίσταται.

2. Δεν είναι απαραίτητο ο πόνος να ανταποκρίνεται σε κάποια φυσική παθολογία για να είναι υπαρκτός και όχι κατά φαντασία: Ακόμα και αν τα αίτια είναι ψυχολογικά και όχι σωματικά, ο πόνος μπορεί να είναι σωματικός και χρόνιος.
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν συστήσει οι αρμόδιοι ιατροί (π.χ. ορθοπεδικός, γυναικολόγος, παθολόγος, ρευματολόγος κ.ο.κ.) θα γνωρίζουμε αν ο πόνος:

 • Συνδέεται με κάποιο πάσχον όργανο ή
 • Έχει ψυχογενή αίτια.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ενδεικνυόμενες φυσικές θεραπείες, που θα συστήσει είτε ο γιατρός ειδικότητας είτε ο πιστοποιημένος σε αυτές ιατρός θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο βιοῑατρικός βελονισμός, η μεσοθεραπεία πόνου και η βεντουζοθεραπεία μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως αποκλειστική μέθοδος θεραπείας του πόνου είτε σε συνδασμό ή παράλληλα με άλλη θεραπευτική αγωγή, που έχει ενδεχομένως υποδείξει ο ιατρός ειδικότητας.

3. Κάτι ακόμα που έχουν διαπιστώσει οι επιστημονικές μελέτες, είναι ότι ο χρόνιος πόνος αφορά όλο και περισσότερο τις εξελιγμένες κοινωνίες. Από τις γνωστές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις «εξελιγμένες» και σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες αναφέρουμε ενδεικτικά το στρες, το ξενύχτι, τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, την πολυφαγία, την κατανάλωση αφύσικων τροφών (τσιπς, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, μεταλλαγμένα τρόφιμα κ.ά.), την κοινωνική αποξένωση κ.ά. Και εδώ οι κατάλληλες φυσικές θεραπείες (βελονισμός, διατροφή, συμπληρώματα διατροφής) μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να βρει την ισορροπία της υγείας και να απαλλαγεί από τον πόνο ή ‒ αν το αίτιο του πόνου συνεχίζεται ‒ να τον βιώνει σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα.

Ρώτησε δωρεάν τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη, Ειδικό σε φυσικές θεραπείες Πόνου πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ο δικός σου πόνος.

Ιατροί Πόνου

Οι γιατροί του πόνου είναι κατά κανόνα αναισθησιολόγοι. Σκοπός ενός επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του πόνου είναι να ανακουφίσει ή και να θεραπεύσει τον ασθενή.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση, που συνήθως είναι πολυεπίπεδη. Στο Medical Nature Center ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης αντιμετωπίζει τον πόνο με έναν συνδυασμό φυσικών θεραπειών, ανάλογα με την κάθε ιδιαίτερη περίπτωση.

 


Δες όλες τις φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στο Medical Nature Center.