Όχι απαραιτήτως, αλλά συνήθως είναι απαραίτητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (στρες) και διατροφής δεν καλύπτει κατά κανόνα τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε για να έχουμε μία πλήρη και ουσιαστικά θρεπτική διατροφή. Για παράδειγμα, τα καλλιεργήσιμα εδάφη και κυρίως στις μη βιολογικές καλλιέργειες, είναι απογυμνωμένα από θρεπτικά συστατιτικά. Πολύς κόσμος δεν τρώει συστηματικά κάποιες πολύτιμες τροφές όπως τα ψάρια, τα λαχανικά, αναποφλοίωτο ρύζι, ωμούς ξηρούς καρπούς κ.λπ. Επομένως πλέόν τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα όχι μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά και για αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους: ως συμπληρώματα της διατροφής μας.

Παρ' όλο που τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις και να μας υποστηρίξουν σε κάποια θεραπευτική διαδικασία, δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν την μαγική λύση που θα τα αλλάξει όλα. Κυρίως δεν θα πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση πως, εφ' όσον καταναλώνουμε κάποια συμπληρώματα, δεν χρειάζεται να νοιαστούμε για τίποτα άλλο στην διατροφή μας ή στον τρόπο ζωής μας. Όταν παίρνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής αλλά συνεχίζεις ακάθεκτος σε έναν αφύσικο τρόπο ζωής ή και διατροφής, το συμπλήρωμα διατροφής καταλανώνεται από τον οργανισμό για να αναστρέψει τους βλαβερούς οξειδωτικούς παράγοντες που προκύπτουν και δεν φτάνει για να ενισχύσει τις απαραίτητες διεργασίες κυτταρικής ανανέωσης.
 
Η σωστή διατροφή και ο σωστός τρόπος ζωής είναι πάντα οι βάσεις κάθε αγωγής υγείας και δεν αντικαθιστώνται από τίποτα, ούτε και από τα διατροφικά συμπληρώματα. Ο πρώτος στόχος είναι οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής, αλλά πολλές φορές, σε ένα κουρασμένο, πονεμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο δεν είναι πρακτικό να του ζητούμε από την αρχή να κάνει βαθύτερες αλλαγές που απαιτούν κόπο και χρόνο. Εκεί θα μας βοηθήσουν όλα τα υπόλοιπα φυσικά εργαλεία που διαθέτουμε – μεταξύ των οποίων και τα διατροφικά συμπληρώματα – με στόχο πάντα, στον σωστό χρόνο, να γίνουν και οι βασικότερες αλλαγές που θα φέρουν μονιμότερα και βαθύτερα αποτελέσματα.