Τι είναι η Βοτανοθεραπεία

Βότανα γενικά ονομάζουμε τα φυτά που έχουν διάφορες θετικές επιδράσεις επί των ανθρώπινων ιστών και οργάνων, όπως για παράδειγμα:

  • Αύξηση της αποτοξινωτικής δύναμης
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προστασία ή συμβολή στην αναγέννηση ιστών
  • Αντισηπτικές ή βακτηριοκτόνες δράσεις κ.ά.

Η Βοτανοθεραπεία είναι η αντιμετώπιση συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας με φυσικό τρόπο, συγκεκριμένα με τη χρήση των φυσικών βοτάνων για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και της ποιότητας της ζωής.

Σε τι διαφέρει η Βοτανοθεραπεία από τα φυσικά Συμπληρώματα Διατροφής

  1. Η χρήση των φυσικών θεραπευτικών βοτάνων είναι μια πανάρχαια πρακτική που απαντάται σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς της Γης. Η πολύχρονη χρήση και εμπειρία του ανθρώπινου είδους με τα βότανα μας έχει δώσει σημαντικά δεδομένα για τις ιδιότητές τους και την εφαρμογή τους πάνω στην ανθρώπινη υγεία. Έχουμε σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων για τα βότανα απ ό,τι για τα συμπληρώματα διατροφής που είναι μια σχετικά πιο νέα πρακτική και γνώση.
  2. Μια άλλη διαφορά είναι πως στα συμπληρώματα διατροφής συνήθως έχουμε μεμονωμένες ουσίες σε μεγάλες συγκεντρώσεις – βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, κ.ά – ή συνδυασμούς τους, ενώ τα βότανα είναι μια οντότητα αποτελούμενη από χιλιάδες μικροστοιχεία (τα λεγόμενα φυτοθρεπτικά) σε μικρές δόσεις. Τα βότανα συνεπώς είναι ‘πλουσιότερα’ όσον αφορά την ποικιλία και αριθμό θρεπτικών στοιχείων. Η ιδιότητά τους αυτή κάνει τα βότανα πιο απορροφήσιμα και χρησιμοποιήσιμα από τα συμπληρώματα διατροφής.
  3. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι πως τα βότανα ΔΕΝ αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας του ανθρώπου – αντίθετα με τις βιταμίνες. Αυτό για τον γνώστη της βοτανικής θεραπευτικής έχει ένα σημαντικό πρακτικό νόημα: Τα βότανα τα χρησιμοποιούμε για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένες επιδιώξεις και είναι λάθος η αντίληψη που κυκλοφορεί πως μπορούμε να παίρνουμε κάποιο ή κάποια βότανα επί πολλά χρόνια χωρίς καμμία διακοπή.

Έχει Παρενέργειες η Βοτανοθεραπεία;

Με την ενδελεχή επιστημονική μελέτη των βοτάνων που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες, γνωρίζουμε πως κάποια βότανα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εμπλέκονται με τη χημική φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ένας ασθενής. Για παράδειγμα είναι γνωστό πως το βότανο Hypericum Perforatum (Βαλσαμόχορτο, Βάλσαμο ή St John’s Wort ) ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με χημικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πολλά ακόμη βότανα έχουν μελετηθεί για τυχόν αλληλεπιδράσεις τους με χημικά φάρμακα.

H γνώση που έχουμε αποκτήσει πλέον για τα βότανα συνηγορεί πως για τη θεραπευτική χρήση τους είναι απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση. Ο ειδικός ο οποίος γνωρίζει καλά τα βότανα, τις ιδιότητες και τις δράσεις των φυσικών βοτανικών σκευασμάτων, πριν σας συστήσει τη λήψη τους, θα συνεκτιμήσει και το κλινικό ιστορικό σας.

Πού βοηθάει η Βοτανοθεραπεία;

Τα βότανα – εφ’ όσον υπάρχει επαρκής επιστημονική γνώση αλλά ΚΑΙ εμπειρία – μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα καταστάσεων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη υγεία όπως:

Η ενδεδειγμένη χρήση βοτάνων από ειδικούς μπορεί να βοηθήσει και σε προβλήματα που ανήκουν στην ψυχοσωματική ή ψυχονοητική σφαίρα, όπως:

Αφέψημα, Έγχυμα ή Βάμμα;

Η μορφή της αγωγής με βότανα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου αλλά και των θεμάτων υγείας που τον απασχολούν.

Στο Medical Nature Center ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης, στο πλαίσιο της προσωπικής σας Medical Nature Formula, μπορεί να σας συστήσει βάμμα με ένα βότανο ή βάμμα με μείγμα βοτάνων ή βότανο σε απλή ή τιτλοδοτημένη μορφή (κάψουλα), λήψη με μορφή αφεψήματος ή εγχύματος για εσωτερική χρήση ή σε μορφή κομπρέσας ή πλύσης για εξωτερική χρήση.

Η επιλογή των βοτάνων και η μορφή με την οποία θα χρησιμοποιηθούν, η δοσολογία και οι συνδυασμοί των ενδεδειγμένων βοτάνων θα κριθούν από τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να αποφασίσουν για το εξατομικευμένο σχήμα της βοτανοθεραπείας που θα χρειαστείτε για το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί.

Συμβουλευθείτε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για την ενδεδειγμένη Βοτανοθεραπεία που μπορεί να σας ωφελήσει.