17/10/2016
Γράφει ο Iατρός Σταύρος Ταταράκης

Βότανα για κρυολόγημα: Τζίντζερ, Κανέλα, Κάρδαμο... για ένα τονωτικό ρόφημα

Όσο χάλια και να είσαι, αυτό το φυσικό ρόφημα σου δίνει αμέσως ξεμπούκωμα, τόνωση και ευεξία. Καλύτερα να έχεις όλα τα συστατικά στο ράφι της κουζίνας, για ώρα ανάγκης.

Εύκολο Αφέψημα

Ζέστανε σ' ένα κατσαρολάκι δύο φλυτζάνια νερό και, λίγο πριν αρχίσει να κοχλάζει (να μην κοχλάσει), ρίξε μέσα όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, που θα το προσθέσεις κατευθείαν στο τέλος, μέσα σε κάθε κούπα. Σιγουρέψου ότι το νερό δεν κοχλάζει καθόλου.  Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο κρύο νερό. Σκέπασε αμέσως το κατσαρολάκι, για να εγκλωβίσεις μέσα όλα τα αιθέρια έλαια και να μην πάνε χαμένα. Περίμενε με υπομονή μισή ώρα.

Σερβίρισε στα δύο φλυτζάνια, πάνω από ένα μεταλλικό σουρωτήρι, και πρόσθεσε ένα κουταλάκι μέλι σε κάθε φλυτζάνι. Ανακάτεψε και απόλαυσέ το. Και η μύτη θ' ανοίξει και το σώμα σου θα νιώσει πιο καλά.

Για 2 φλυτζάνια, θα χρειαστείς:

  • Νερό, 2 φλυτζάνια
  • Τσίλι σε σκόνη, στη μύτη του κουταλιού
  • Μαύρο πιπέρι ολόκληρο, 4 κόκκοι
  • Κάρδαμο, μισό κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη, ή 12 ολόκληρους σπόρους
  • Γαρύφαλλα (μπαχαρικό), 4
  • Κανέλλα, 2 μπαστουνάκια, ή 2 κουταλάκια γλυκού (κατά προτίμηση Κεϋλάνης)
  • Τζίντζερ, 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη, ή ένα κομμάτι από φρέσκια ρίζα τζίντζερ 2,5 εκατοστών, κομμένο σε 4 φετάκια
  • Μέλι, 2 κουταλάκια γλυκού (προαιρετικά)

Συμβουλή:
Φτιάξε κατευθείαν 2 φλυτζάνια, γιατί θα μοσχομυρίσει το σπίτι και δεν θα ξέρεις πού να κρυφτείς για να το πιεις μόνος/η σου, αν κάποιος ζηλέψει.
Μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις γάλα στο "αψού-γείτσες) ροφηματάκι σου. Τα γαλακτοκομικά δυσχεραίνουν την ανάρρωση και δημιουργούν περισσότερη βλέννα.

Προειδοποίηση:
Αν παίρνεις ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη, καλύτερα να μην πιεις περισσότερα από δύο φλυτζάνια την ημέρα από αυτό το ρόφημα. Ο λόγος είναι ότι η ασπιρίνη (όχι τα αντιπυρετικά με παρακεταμόλη) και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν αντιπηκτική δράση, όπως και το κάρδαμο και το τζίντζερ. Επίσης, έχε υπ΄όψη σου ότι το κάρδαμο χαμηλώνει την πίεση και μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιβιοτικά φάρμακα.

 

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!