Σύμφωνα με μια παλαιά κινέζικη παροιμία: "Βελονισμός και Βεντουζοθεραπεία γιατρεύουν πάνω απ' τις μισές αρρώστιες".

Και πράγματι. Σήμερα γνωρίζουμε, με επιστημονική τεκμηρίωση, ότι η Βεντουζοθεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά με τον Ιατρικό Βελονισμό για να μεγιστοποιήσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Πόνου. Το οικονομικό κόστος των συμβατικών θεραπειών σε συνδυασμό με το κόστος των ανεπιθύμητων παρενεργειών τους, οδήγησε την ερευνητική κοινότητα να επανεξετάσει παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους που έχουν αντέξει σε βάθος χιλιετιών.

Ας δούμε λοιπόν γιατί είχε δίκιο ο Ιπποκράτης που χρησιμοποιούσε τη βεντουζοθεραπεία σχεδόν για κάθε ασθένεια. Και για ποιους επιστημονικούς λόγους αυτή η πανάρχαιη φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται στις μέρες μας από νοσοκομεία Παραδοσιακής Ιατρικής στην Κίνα, αλλά και από εξειδικευμένους ιατρούς και θεραπευτές σε χώρες της Δύσης.

Καθώς στα χέρια των ειδικών Ιατρών και θεραπευτών δεν προκαλεί παρενέργειες, αποτελεί μία δημοφιλή θεραπεία αποκατάστασης από τραυματισμούς ή αντιμετώπισης πόνου ακόμα και ανάμεσα σε διάσημους πρωταθλητές (όπως ο κάτοχος 22 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων κολυμβητής Μάικλ Φελπς, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του τένις Σερένα Γουίλιαμς), καλλιτέχνες και άλλες διασημότητες (Τζάστιν Μπίμπερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κιμ Καρντάσιαν, Τζένιφερ Άνιστον κ.ά.).

Βεντουζοθεραπεία Medical Nature Formula

Βεντούζες και Θεραπευτικές Ιδιότητες

Γενικά η θεραπευτική δράση της βεντουζοθεραπείας φαίνεται να οφείλεται στο τράβηγμα της επιφάνειας του δέρματος καθώς δημιουργείται κενό αέρος εντός της βεντούζας. Αυτή η αναρρόφηση δημιουργεί υπεραιμία ή στάση αίματος στην περιοχή ενεργοποιώντας τις φυσικές διαδικασίες αυτοΐασης. Επίσης χαλαρώνει τα μυϊκά τραβήγματα που προκαλούν πόνο.

Τι θεραπεύουν οι Βεντούζες

Οι Κινέζοι διεύρυναν τη χρήση της βεντουζοθεραπείας αξιοποιώντας την στη χειρουργική για να απομακρύνουν τη ροή του αίματος από την εγχειριζόμενη περιοχή. Και στη δεκαετία του '50, μετά από μακρόχρονη συνεργασία με Σοβιετικούς ερευνητές, κατάφεραν να τεκμηριώσουν την κλινική αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπευτικής τεχνικής και να την καθιερώσουν ως εναλλακτική θεραπεία σε νοσοκομεία σε αρκετές χώρες. Από το 1959 μέχρι και το 2008, 550 κλινικές μελέτες στην Κίνα ανέδειξαν τη θεραπευτική δράση της βεντουζοθεραπείας για την αντιμετώπιση πόνου, έρπη ζωστήρα, βήχα και άσθματος καθώς και άλλων παθήσεων και ενοχλήσεων.

Σε μία άλλη μελέτη ερευνητών από το Κέντρο Έρευνας Συμπληρωματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ και από το Κέντρο Τεκμηριωμένης Κινεζικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου (Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, 2012) για την αποτελεσματικότητα της Βεντουζοθεραπείας εξετάστηκαν 135 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες από το 1995 μέχρι και το 2010.  Το συμπέρασμα ήταν ότι η βεντουζοθεραπεία έχει αποτελεσματική θεραπευτική δράση για αρκετές παθήσεις μεταξύ των οποίων:

 • Έρπης ζωστήρας
 • Παράλυση προσωπικού νεύρου (πάρεση)
 • Αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια)
 • Κήλη οσφυϊκού δίσκου
 • Αυχενική σπονδύλωση

Σε μία γερμανική μελέτη που επίσης δημοσιεύτηκε το 2012 η αρθρίτιδα στο γόνατο αντιμετωπίστηκε πιο αποτελεσματικά με τη βεντουζοθεραπεία σε σύγκριση με τους πάσχοντες που δεν έκαναν καμμία θεραπεία.

Το 2014 ερευνητές από Κίνα και Αυστραλία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εξέτασης 16 μελετών με 921 συμμετέχοντες για τη Βεντουζοθεραπεία ως θεραπεία αντιμετώπισης Οξέος και Χρονίου Πόνου.

Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι η βεντουζοθεραπεία υπερέχει έναντι της αντιμετώπισης του πόνου με θερμικά επιθέματα ή με συμβατικά φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη).

Βεντούζες για Αυχενικό

Σε μία μελέτη του Ινστιτούτου Ανατολικής Ιατρικής της Νότιας Κορέας (2012) για τον αυχενικό πόνο από τη χρήση υπολογιστή, οι βεντούζες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου. Συγκεκριμένα οι 6 συνεδρίες βεντουζοθεραπείας σε διάστημα 2 εβδομάδων ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου απ' όσο τα θερμικά επιθέματα.

Σε γερμανική μελέτη (2012) φάνηκε ότι μία μοναδική συνεδρία βεντουζοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μη αιτιολογημένου χρόνιου αυχενικού πόνου.

Πώς εξηγείται ιατρικά το θεραπευτικό όφελος της αναίμακτης Βεντουζοθεραπείας στις Mυοσκελετικές παθήσεις

Μία μελέτη του 2016 για τη χρήση της αναίμακτης Βεντουζοθεραπείας στη Μυοσκελετική Υγεία έδειξε ότι η φυσική αυτή θεραπεία:

 • Υπεραιματώνει μηχανικά τη θεραπευόμενη περιοχή: Με το κενό αέρος που έχει δημιουργηθεί εντός της βεντούζας τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το δέρμα ανασηκώνεται και κοκκινίζει.
 • Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Διεγείρει τους μηχανοευαίσθητους αισθητήρες μειώνοντας τον μυοσκελετικό πόνο.

Έτσι η βεντουζοθεραπεία χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως εναλλακτική θεραπεία, είτε σε συνδυασμό με βελονισμό είτε ανεξάρτητα, για:

 • Μυοσκελετικό Πόνο (Μέση, Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα κ.ά.)
 • Ρευματικές παθήσεις (Αρθρίτιδα, Ινομυαλγία)
 • Πιάσιμο
 • Φλεγμονή
 • Ψύξη, κρύωμα
 • Αυχενικό
 • Μυϊκό σπασμό
 • Αποθεραπεία μετά από έντονη άσκηση

Πώς γίνονται οι Βεντούζες - Θεραπευτική διαδικασία

Οι βεντούζες μπορεί να είναι γυάλινες, πήλινες, από μπαμπού, σιλικόνη ή καουτσούκ. Ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους χαρακτηρίζονται ως:

 • Κοφτές (χαρακτές)
 • Με Κενό αέρος

Η βεντούζα μπορεί να μπει στο δέρμα κατευθείαν ή να γίνει προετοιμασία με κάποιο έλαιο με το οποίο μπορεί να προηγηθεί μασάζ για υπεραιμία, πριν από τη βεντουζοθεραπεία ή ταυτόχρονα με τη βεντουζοθεραπεία. Οι βεντούζες μένουν στο δέρμα περίπου 3 λεπτά.

Βεντούζες με φωτιά ή χωρίς

Για να παραμείνουν οι βεντούζες στα σημεία που χρειάζεται και να γίνει η αναρρόφηση, ο παραδοσιακός θεραπευτής βάζει μέσα φωτιά με οινόπνευμα πριν τις τοποθετήσει πάνω στο δέρμα.

Στο Medical Nature Center η βεντουζοθεραπεία γίνεται χωρίς φλόγα. Ο εξειδικευμένος ιατρός Σταύρος Ταταράκης χρησιμοποιεί βεντούζες σύγχρονου τύπου και δημιουργεί το κενό αέρος μέσα στη βεντούζα με μία ειδική αντλία.

Επίσης δεν χαράζει το δέρμα (χαρακτές ή κοφτές βεντούζες) καθώς αφήνουν σημάδια που μένουν για πάντα.

Πονάνε οι βεντούζες; Έχουν παρενέργειες;

Οι βεντούζες δεν πονάνε (πέρα από τις κοκκινίλες, που διαρκούν λίγες μέρες) και δεν έχουν παρενέργειες, αρκεί ο Ιατρός να έχει πιστοποιημένες γνώσεις βεντουζοθεραπείας.

Αξίζει να έχουμε υπ' όψιν ότι η βεντουζοθεραπεία, όπως κάθε εναλλακτική θεραπεία, ασκεί συγκεκριμένες δράσεις στο σώμα, οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε κάποια διαγνωσμένα προβλήματα υγείας.

Στο Medical Nature Center ο ειδικευμένος (πιστοποιημένος) στη βεντουζοθεραπεία Iατρός Σταύρος Ταταράκης μπορεί να προτείνει και να εφαρμόσει τη βεντουζοθεραπεία μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπευτικές μεθόδους στις οποίες είναι επίσης ειδικευμένος (Βελονισμό, Μεσοθεραπεία για Πόνο) ΜΟΝΟ αφού αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό σας.

Συμβουλευθείτε εδώ τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη αν η βεντουζοθεραπεία μπορεί να αποδώσει στη δική σας περίπτωση.