Ο βελονισμός είναι ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για το στρες. Μπορεί να ξαναδώσει στον οργανισμό σας την ευκαιρία να λειτουργήσει με καλύτερη υγεία απομακρύνοντας το περιττό άγχος και την υπερβολική ανησυχία που σας έχουν φέρει σε μια κατάσταση μόνιμης κόπωσης, σωματικής και ψυχολογικής.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της φυσικής θεραπείας κατά του στρες είναι ότι, όταν ασκείται από ιατρό πιστοποιημένο βελονιστή, δεν έχει παρενέργειες όπως τα χημικά φάρμακα (αγχολυτικά ή ηρεμιστικά).

Υπάρχουν πια μελέτες που δείχνουν πώς ο βελονισμός, μία φυσική θεραπευτική μέθοδος με ιστορία πλέον των 2.000 ετών, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αγχολυτικό (ηρεμιστικό) και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το στρες.

Το ξεμπλοκάρισμα των μεσημβρινών (ενεργειακών διόδων) και της ενεργειακής ροής πάνω στο οποίο βασίζεται η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική αποκρυπτογραφείται ολοένα από τους δυτικούς ερευνητές ως συγκεκριμένες βιοχημικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, με τα αποτελέσματα των ερευνών στη διάθεσή μας, η αποτελεσματικότητα του βελονισμού για την καταπολέμηση του στρες δεν είναι πια "Κινέζικα".

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός για την καταπολέμηση του στρες

Υπάρχουν βιολογικές εξηγήσεις για τη ευεργετική δράση του βελονισμού σε χρόνια προβλήματα όπως:

Ο βελονισμός για την αντιμετώπιση του στρες λειτουργεί ρυθμιστικά στο νευρικό σύστημα ώστε να απελευθερώνονται οι νευροδιαβιβαστές (βιοχημικές ενώσεις) που στέλνουν "μήνυμα" σε ολόκληρο το σώμα να ξαναβρεί την ομοιόστασή του και να ηρεμήσει. Με αυτόν τον τρόπο ξανακερδίζουμε ταυτόχρονα τόσο την σωματική όσο και την ψυχική ευεξία.

Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί ερευνητές έχουν συμπεράνει ότι ο βελονισμός για την αντιμετώπιση του στρες:

 • Αναστέλλει την αύξηση βάρους ελέγχοντας την βητατροφίνη (ορμόνη που παράγεται σε κατάσταση στρες), η οποία δεν αφήνει το αποθηκευμένο λίπος να διασπαστεί. Bose - Oliván - Laferrère, 2010
 • Μειώνει το άγχος, την ανησυχία και τον πόνο. Hui 2010 και 2009
 • Εξισορροπεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ευθύνεται για την έξαρση του στρες, ώστε να καταπραϋνθούν συμπτώματα όπως ανησυχία, αγωνία, ταχυπαλμία, έντονη εφίδρωση κ.ά. Yuxin He - Jia Chen - Zimei Pan - Zhou Ying, 2014
 • Μπλοκάρει τις χρόνια αυξημένες λόγω στρες τιμές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και του νευροπεπτιδίου Υ στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει τις αντιδράσεις του στρες και ρυθμίζει τη διάθεση και τα συναισθήματα όπως και τη διαχείριση ενέργειας (αποφυγή αισθήματος κόπωσης). Eshkevari, 2013
 • Μέσω της ρύθμισης του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο ενεργοποιείται σε καταστάσεις στρες, επαναφέρεται η κανονική ροή αίματος στους ιστούς του σώματος όπου τα αιμοφόρα αγγεία είχαν συσταλεί (ανακούφιση από μυικούς πόνους, προστασία από υπέρταση, καρδιοπάθεια κ.ά.). Eshkevari, 2013 και Sjölund - Terenius - Eriksson, 1977
 • Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες χαλαρωτικές αντιδράσεις. Arranz, 2007
 • Χαλαρώνει το σφίξιμο στο στήθος που δεν οφείλεται σε καρδιολογικό πρόβλημα και βελτιώνει τη διαδικασία της αναπνοής. Macpherson, ‎2007
 • Απελευθερώνει ενδορφίνες (τις ορμόνες της ευχαρίστησης) και φυσικά παυσίπονα. Sjölund - Terenius - Eriksson, 1977
 • Αναστρέφει τις παθολογικές μεταβολές στα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με αντιδράσεις στρες. Arranz, 2007
 • Καταπραΰνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη. Bussell, 2013 και Kim 2011
 • Αντιστρέφει τις βιοχημικές αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί από το στρες, συμβάλλοντας στην επαναφορά των θετικών συναισθημάτων. Lee, 2009 - Cheng, 2009 - Zhou, 2008


Αγχολυτικά φάρμακα και Βελονισμός

Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση που αναμφίβολα έχει πια κερδίσει ο βελονισμός ως θεραπεία κατά του στρες, υπάρχει μία βασική διαφορά μεταξύ Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (βελονισμός) και Συμβατικής Δυτικής Ιατρικής (αγχολυτικά φάρμακα) όσο αφορά στην αντιμετώπιση του στρες:

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ρίχνει το κύριο φταίξιμο για το στρες στις δυσλειτουργίες του ήπατος. (Το ήπαρ είναι ένα από τα βασικά σημεία του πρωτοκόλλου βελονισμού για χαλάρωση από το στρες.)

Η Συμβατική Δυτική Ιατρική ρίχνει το φταίξιμο στον εγκέφαλο... και τα ηρεμιστικά στο ήπαρ, το οποίο και επιβαρύνουν. (Το ήπαρ επιβαρύνεται από τα αγχολυτικά φάρμακα, καθώς πρέπει να καθαρίζει τον οργανισμό από την τοξικότητά τους).

Στο σημείο που συμφωνούν οι δύο σχολές Ιατρικής είναι ότι το στρες μπορεί να επιφέρει βλάβες στο ήπαρ ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Αρκετές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη λαϊκή "διάγνωση" «Μου έπρηξες το συκώτι!» Ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ή επιβαρύνει το χρόνιο στρες συμπεριλαμβάνονται και ασθένειες του ήπατος.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 1. Άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του στρες (είτε με βελονισμό είτε με αγχολυτικά φάρμακα ή και με τα δύο μαζί, τουλάχιστον για όσο διάστημα νιώθετε ότι τα έχετε ανάγκη).
 2. Θεραπεία των αιτίων του άγχους/στρες (βελονισμός, εξομολόγηση, ψυχοθεραπεία).
 3. Ταυτόχρονη αντιμετώπιση αιτίου και συμπτώματα του στρες με βελονισμό και αλλαγή στάσης ζωής.

Είναι όλα στο μυαλό; Σύμφωνα με τον σύγχρονο δυτικό τρόπο επιστημονικής σκέψης, ναι. Αντίθετα, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, όπως και η Ιατρική στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν πάντα ολόκληρο το σώμα υπό εξέταση σε θέματα υγείας. Όχι μόνο λοιπόν ο εγκέφαλος, αλλά και το ήπαρ (όπως και όλα τα όργανά μας) πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για να μην δημιουργούνται προβλήματα όπως το χρόνιο στρες.

Πόσο λογικό είναι αυτό; Ας φανταστούμε λοιπόν ότι για ένα διάστημα, για κάποιον λόγο, το συκώτι μας "αρνηθεί" να κάνει όλες τις δουλειές του τόσο καλά όσο συνήθως, δηλαδή να:

 1. Καθαρίζει το αίμα μας και γενικά τον οργανισμό μας από τις τοξίνες των φαρμάκων που παίρνουμε.
 2. Μεταβολίζει τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε (βιταμίνες κ.λπ.)
 3. Εκκρίνει χολή για να γίνει η πέψη του λίπους.
 4. Μετατρέπει τις τροφές μας σε ενέργεια και αποθηκεύει ενέργεια.
 5. Προάγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κ.ά.

Για να δούμε πόσα από τα αποτελέσματα της "απεργίας" του ήπατος θα μας γέμιζαν στρες:

 1. Μας πιάνει φαγούρα σε όλο το σώμα.
 2. Αρχίζουν και πέφτουν τα μαλλιά μας.
 3. Παχαίνουμε αδικαιολόγητα.
 4. Νιώθουμε κόπωση και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις καθημερινές εργασίες μας.
 5. Αρρωσταίνουμε με το παραμικρό…

Θα αγχωθούμε ή όχι;

Για έναν ολιστικό ιατρό είναι σαφές ότι το παραμικρό σύμπτωμα που αντιμετωπίζετε τον αφορά, επειδή αφορά τη συνολική κατάσταση της υγείας σας.

Μιλήστε με τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τη δική σας φυσική αγχολυτική θεραπεία με βελονισμό.

Βελονισμός για Στρες στο Medical Nature Center

Ο βελονισμός στα αυτιά (ωτοβελονισμός) επιτρέπει στον πάσχοντα να συνεχίζει τη θεραπεία του στρες στο σπίτι και στον χώρο της εργασίας του καθώς οι μικρές, εξαιρετικά λεπτές βελόνες παραμένουν στις θέσεις τους χωρίς να δημιουργούν καμμία ενόχληση ή αισθητικό πρόβλημα.

Τα όργανα του σώματος που επηρεάζουν την κατάσταση ηρεμίας ή στρες καταλήγουν μέσω ενεργειακών περασμάτων (μεσημβρινών) σε συγκεκριμένα σημεία των αυτιών όπως και του σώματος.

Ένας βελονιστής γνωρίζει τα σημεία στο αυτί που αντιστοιχούν στα όργανα του σώματος τα οποία επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορεί να εφαρμόσει σε όλους τους πάσχοντες από στρες το ίδιο βασικό πρωτόκολλο. Αυτό όμως δεν θα ήταν η ιδανική αντιμετώπιση για τον θεραπευόμενο.

Ο λόγος είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά συμπτώματα στρες, από διαφορετικά αίτια, σε διαφορετική ένταση και με διαφοροποιημένες οργανικές αλληλεπιδράσεις.

Έτσι, για να έχετε το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του στρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν βελονιστή με πιστοποιημένες γνώσεις στην ξεχωριστή ειδικότητα του ωτοβελονισμού.

Στο Medical Nature Center, ο εξειδικευμένος Ωτοβελονιστής Iατρός Σταύρος Ταταράκης εφαρμόζει βελονιστικό πρωτόκολλο για στρες, το οποίο προσαρμόζει ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πάσχοντος. Συνεκτιμώντας τα δεδομένα από το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα που θα διαπιστώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, ο Ιατρός θα διαμορφώσει ειδικά για εσάς το πρωτόκολλο του βελονισμού για την αντιμετώπιση του στρες.

Στο Medical Nature Center το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να σας ταλαιπωρεί δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Εκτός από τα εμφανή συμπτώματα του στρες που έχετε διαπιστώσει, ο Ιατρός θα ασχοληθεί και με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας διαταράσσει την καλή λειτουργία του οργανισμού σας και δεν σας αφήνει να χαλαρώσετε. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το αίτιο του στρες ή ο βασικός παράγοντας που το επιβαρύνει είναι ένας οξύς πόνος ή μία φλεγμονή. Ο Ιατρός θα ανακουφίσει επιτόπου το πρόβλημα με το κατάλληλο βελονιστικό πρωτόκολλο ή και συμπληρωματικά με μεσοθεραπεία για πόνο, στο πλαίσιο της προσωπικής σας Medical Nature Formula.

Αυτό που μας ενδιαφέρει σε κάθε περίπτωση είναι να επανέλθει η φυσική ισορροπία του οργανισμού σας από οποιαδήποτε δυσλειτουργία και αν έχει διαταραχθεί.
Τα κυριότερα άμεσα οφέλη που αναφέρουν οι θεραπευόμενοι μετά από μια συνεδρία βελονισμού για στρες στο Medical Nature Center είναι:

Καταφέρνοντας να ελέγξετε με τη βοήθεια του βελονισμού το άγχος σας, ξαναπαίρνετε τη ζωή σας στα χέρια σας χωρίς περιττά βάρη (χωρίς την αγωνία για ένα αύριο που μόνο ο Θεός γνωρίζει).

Ρωτήστε τον Ιατρό - Βελονιστή Σταύρο Ταταράκη για τη δική σας θεραπεία αντιμετώπισης του Στρες.