Πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιλύουν μόνοι τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Τα χρόνια άλυτα εσωτερικά προβλήματα συσσωρεύονται: τύψεις, πίκρες, πίεση από όσα νόμιζες ότι όφειλες να ολοκληρώσεις και ποτέ ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Κι όσα δεν μπορεί να τακτοποιήσει η λογική ή μια πνευματικά αγωνιζόμενη ψυχή καταλήγουν αφιλτράριστα στο σώμα και το αρρωσταίνουν.

Στην πολύ φορτισμένη εποχή που ζούμε είναι αυξημένοι οι παράγοντες που προκαλούν άγχος και στρες: Ανεργία, αυξημένη πίεση στον χώρο εργασίας, αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και έκτακτες δυσάρεστες καταστάσεις όπως ένα ατύχημα, ένας θάνατος στην οικογένεια, ένας χωρισμός, μια μετακόμιση…

Όταν δεν μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις εξωτερικές συνθήκες, τα σωματικά προβλήματα υγείας δεν θ' αργήσουν να εμφανιστούν.

Όπως έλεγε ο Ελβετός γιατρός και εξομολόγος Πολ Τουρνιέ, από τους πρωτεργάτες της Ψυχοσωματικής Ιατρικής και εμπνευστής της Ιατρικής του Συνολικού Ανθρώπου: «Το να αποδέχεται κάποιος τη ζωή του δεν σημαίνει καθόλου ότι παραιτείται απ' αυτήν· δεν σημαίνει ότι παύει ν' αγωνίζεται. Αντιθέτως, σημαίνει ότι αποδέχεται τη ζωή όπως προκύπτει...».

Παράλληλα με τον εσωτερικό αγώνα για την κατάκτηση της ψυχικής ηρεμίας, η καταπολέμηση του άγχους με φυσικούς τρόπους συμβάλλει σε ένα βελτιωμένο επίπεδο υγείας και ζωής.

 

Κατηγορία προβλήματος υγείας: