Δες τι γίνεται όταν κόβουμε το τσιγάρο τις πρώτες κρίσιμες μέρες (υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείς υποκατάστατα τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη όπως τσίχλες ή ηλεκτρονικό τσιγάρο)…

Αυτό το ημερολόγιο συμπτωμάτων μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι ενδεικτικό. Οι πραγματικές αντιδράσεις διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό και ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας.

1η ημέρα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

  • Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός αρχίζουν να επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο.
  • Στις 8 ώρες η νικοτίνη έχει σχεδόν βγει από το αίμα σου.
  • Στις 12 ώρες το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σου έχει αποκατασταθεί.

2η ημέρα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Οι κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται και αρχίζεις να ξαναβρίσκεις τη χαμένη γεύση και όσφρησή σου. Κάθε ποιοτική αναβάθμιση σου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίσεις να διεκδικείς την πλήρη ζωή σου.

Στο τέλος της δεύτερης μέρας να ξέρεις ότι άγγιξες την κορυφή του εκνευρισμού που σου προκάλεσε η ξαφνική στέρηση της νικοτίνης. Από εδώ και πέρα, κάθε μέρα το νευρικό σου σύστημα θα είναι σε ολοένα και καλύτερη κατάσταση (νεύρα, άγχος, μειωμένη συγκέντρωση) μέχρι να μην έχεις κανένα τέτοιο σύμπτωμα εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος, σε περίπου 2-4 εβδομάδες.

Αν δεν μπορείς να αντέξεις αυτή την ταλαιπωρία, ζήτησε από έναν ειδικό ιατρό - βελονιστή να σου προσαρμόσει το πρωτόκολλο βελονισμού για την αντιμετώπιση του εκνευρισμού ή των ενδεχόμενων βουλιμικών κρίσεων (αύξηση όρεξης).

3η ημέρα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Στο τέλος της 3ης μέρας που έχεις κόψει το κάπνισμα έχει περάσει η χειρότερη κρίση που ζητούσες να καπνίσεις (στατιστικά, πάντα) καθώς και η μεγαλύτερη νευρικότητα από το στερητικό σύνδρομο. Και έχει φύγει όλη η νικοτίνη από το αίμα σου όπως επίσης και το 90% των μεταβολιτών της νικοτίνης έχουν φύγει μέσω των ούρων.

Η αναπνοή σου γίνεται ευκολότερη.

1η εβδομάδα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Πιθανόν να έχεις 3 ενοχλήσεις για κάπνισμα, από διάφορα ερεθίσματα γύρω σου. Οι επιθέσεις αυτές, ευτυχώς, δεν διαρκούν παραπάνω από 3 λεπτά.

2η εβδομάδα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Τα καθημερινά επεισόδια επιθυμίας για κάπνισμα μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

3η εβδομάδα μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Οι υποδοχείς στον εγκέφαλο αρχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς την παρέμβαση της νικοτίνης.
Περπατάς πιο άνετα κι έχει σταματήσει ο ξερόβηχας. Αν ο ξερόβηχας επιμένει, επισκέψου έναν πνευμονολόγο.

1ος μήνας μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Όλα τα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί στους περισσότερους πρώην χρήστες σε αυτό το διάστημα.

Αν υποφέρεις ακόμα από τη στέρηση του τσιγάρου…

Μίλησε με τον ειδικό ιατρό - βελονιστή για ενίσχυση, με προσαρμοσμένο πρωτόκολλο βελονισμού ειδικά για τα συμπτώματα που παρουσιάζεις σε αυτή τη φάση.

9 μήνες μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Έχει αυξηθεί η ενέργειά σου και δεν κουράζεσαι πια εξαιτίας του καπνίσματος. Οι πνεύμονές σου είναι πια σε θέση να αμύνονται από μολύνσεις.

10 χρόνια μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Αυτό που ακούγεται ευρέως ότι 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι σαν να μην έχεις καπνίσει ποτέ δεν ισχύει. Όλο και βγαίνουν στο φως έρευνες που ξεπερνούν τη δεκαετία για να ισοφαρίσει ο πρώην καπνιστής έναν καπνιστή στα επίπεδα υγείας στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Π.χ. ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου από το κάπνισμα εξαλείφεται στα 15 χρόνια, ενώ σύμφωνα με μία μελέτη του 2011 (academic.oup.com/annonc/article/23/7/1880/201191/Cigarette-smoking-and-pancreatic-cancer-an) ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος λόγω καπνίσματος σταματά μετά από 20 χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο.

20 χρόνια μετά τη διακοπή καπνίσματος:

Στατιστικά μιλώντας…

  • Δεν θα έχεις φύγει πρόωρα για τον άλλο κόσμο εξαιτίας αυτής της ολέθριας συνήθειας.
  • Έχοντας κόψει το κάπνισμα πριν απ' τα 40 έχεις θα έχεις μειώσει τον κίνδυνο να πεθάνεις εξαιτίας του καπνίσματος κατά 90%. Φυσικά και θα φύγουμε όταν θελήσει ο Θεός, αλλά όταν καταστρέφουμε την υγεία που μας έχει δώσει, παρεμβαίνουμε στο αρχικό σχέδιο.
  • Κόβοντας το κάπνισμα στα 50+ επίσης έχεις πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού.
  • Οι μη καπνίζοντες ζουν 10 χρόνια περισσότερα από τους καπνίζοντες.
  • Κάθε μέρα που το έχεις κόψει μπορείς να χαίρεσαι τη ζωή σου καλύτερα.

Λέμε συνεχώς "πρώτα η υγεία". Αλλά δεν είναι μόνο η υγεία όσο ζούμε. Είναι και ο ασύλληπτος πόνος του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Αν έχεις νιώσει πόσο βίαιος είναι αυτός ο αποχωρισμός, τότε πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις να ανάψεις άλλο ένα τσιγάρο.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να κόψεις το τσιγάρο, μίλησε με έναν ειδικό ιατρό!

Ρώτησε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη πιστοποιημένο σε Διακοπή Καπνίσαματος με Βελονισμό!