16/10/2019
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Άσκηση για αντιμετώπιση τενοντίτιδας καρπού

Η τενοντίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονής, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικές θεραπείες όπως:

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε μία πελάτισσά μου που πάσχει από τενοντίτιδα καρπού. Η περίπτωσή της παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον επιβάρυνσης επειδή, όπως της έχει αποκαλύψει ο ορθοπαιδικός που την έχει εγχειρίσει για τενοντοελυτρίτιδα, η συγκεκριμένη γυναίκα έχει πολύ στενά έλυτρα (οι "σωλήνες" που περιβάλλουν τους τένοντες). Έτσι, ενώ ο οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος δεν θα πάθαινε ζημιά με το να σηκώσει λίγο παραπάνω βάρος από αυτό που γνωρίζει ότι μπορεί να σηκώσει ανά πάσα στιγμή, εκείνη, για πολλά χρόνια, με την παραμικρή επιπλέον απρόβλεπτη επιβάρυνση (να προσπαθήσει να πιάσει ένα παιδί να μην πέσει, να σηκώσει μία βαρύτερη καρέκλα κ.λπ.) πήγαινε μήνες πίσω στην αποθεραπεία της και έπρεπε πάντα να ξαναρχίζει τις ασκήσεις στο γυμναστήριο από το μηδέν.

Τενοντίτιδα καρπού και Ασκήσεις

Παρ' όλο που ασκείται σε γυμναστήριο, τις δύο βασικές ασκήσεις που της είχε συστήσει ο φυσιοθεραπευτής της, για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να τις εκτελέσει, γιατί κάθε φορά που δοκίμαζε να τις κάνει της έκαναν περισσότερη ζημιά παρά ωφέλεια όπως στους άλλους πάσχοντες.

Οι ασκήσεις αυτές είναι:

  • Να σφίγγεις μέσα στη χούφτα σου το ειδικό μπαλάκι ασκήσεων σιλικόνης.
  • Να ανεβοκατεβάζεις με σπάγγο ένα βαρίδι από το πάτωμα ή από το ύψος της καρέκλας αν κάθεσαι (3 φορές).

Με το παραμικρό σφίξιμο στο μπαλάκι η φλεγμονή δυνάμωνε απογοητευτικά, ενώ όχι μόνο το βαράκι του μισού κιλού δεν μπορούσε να ανεβοκατεβάζει, αλλά ούτε και όταν δοκίμαζε να ανεβοκατεβάσει μία πέτρα βάρους π.χ. 300 γραμμαρίων.

Στο μεταξύ, για πολλά χρόνια, για να μην επιβαρύνει τους καρπούς της δεν σήκωνε τις σακούλες με τα ψώνια με τεντωμένα τα χέρια και κατεβασμένα αλλά περνώντας τις σακούλες στους πήχεις των χεριών της. Έτσι, όταν κάποια φορά δοκίμασε να μεταφέρει με το χέρι κάτω ένα πολύ ελαφρύ διακοσμητικό μαξιλαράκι 120 γραμμαρίων της στοίχισε συνεχή πόνο ο οποίος της απαγόρευε για αρκετές μέρες να κάνει οποιαδήποτε άσκηση στο γυμναστήριο και έπρεπε να προσέχει να σηκώνει ακόμα και ένα γεμάτo ποτήρι νερό.

Και τότε, όπως μου είπε, την φώτισε ο Θεός και άρχισε να κάνει την εξής άσκηση...

Σταδιακή Ενδυνάμωση Καρπών

Στο ημίωρο καθημερινό της περπάτημα και ενώ ο πόνος από την φλεγμονή στους καρπούς της ήταν ακόμα έντονος, ξεκίνησε να σηκώνει από ένα βότσαλο κρατώντας το με το χέρι κάτω, εναλλάσσοντας χέρι κάθε ένα λεπτό.

Κάθε μέρα προσέθετε από ένα βότσαλο (κρατώντας τα σε μία σακούλα). Κάθε μέρα αύξανε και από ένα βότσαλο στην μισάωρη βόλτα της. Παράλληλα, άρχισε να κάνει την άσκηση με το ανεβοκατέβασμα βάρους, βάζοντας μέσα σε ένα πλαστικό κουτάκι τα διπλάσια βότσαλα απ' ό,τι κρατούσε στην άλλη σακούλα με το χέρι κάτω (δεδομένου ότι αυτό το βάρος το σήκωνε με τα δύο χέρια μαζί). Έδεσε την σακούλα με τα βότσαλα με ένα σπάγγο και έφτιαξε μία λαβή από ένα κομμάτι πανί. Κάθε μέρα πρόσθετε από 2 βότσαλα στη σακούλα του ανεβοκατεβάσματος και από ένα βότσαλο στο σακουλάκι του περιπάτου.

Ζυγίζει πότε πότε τις δύο σακούλες και με αυτόν τον τρόπο, ξέρει ανά πάσα στιγμή τι βάρος μπορεί να σηκώνει με τα χέρια κάτω. Και αν ακόμα έχει κάποια επιβάρυνση έξτρα είτε στο γυμναστήριο είτε στην καθημερινότητά της, επανέρχεται πολύ πιο γρήγορα, γιατί οι τένοντες και οι μύες των χεριών της είναι γυμνασμένοι σταθερά και καθημερινά.

Στην πραγματικότητα η λογική της σταδιακής αύξησης της σωματικής δύναμης είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα το τέχνασμα αυτό το είχε επινοήσει τον 6ο αιώνα ο υπεραθλητής παλαιστής Μίλων από τον Κρότωνα (6 φορές Ολυμπιονίκης και με 31 άλλες διακρίσεις για τις αθλητικές του υπερεπιδόσεις σε διάστημα 24 ετών). Είχε ξεκινήσει να σηκώνει στους ώμους του περπατώντας ένα νεογέννητο μοσχαράκι κάθε μέρα καθώς το μοσχαράκι μεγάλωνε. Μέχρι που εμφανίστηκε στην Ολυμπία διασχίζοντας ολόκληρο το στάδιο με έναν ολόκληρο ταύρο στους ώμους του!

Η υπομονή, το σύστημα και η γνώση είναι οι σύμμαχοί μας και στις φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης φλεγμονών και χρόνιου πόνου, που λειτουργούν συνδυαστικά βελτιώνοντας καθημερινά την όλη κατάσταση του οργανισμού. Η πελάτισσά μου έχει αρχίσει πια να κάνει τις ασκήσεις που έκανε παλαιότερα στο γυμναστήριο.

Τενοντίτιδα και θεραπεία με βότανα

Παράλληλα με την άσκηση, έχω συστήσει στην συγκεκριμένη πάσχουσα ένα κατάλληλο φυσικό συμπλήρωμα καθώς και ένα αφέψημα από φλοιό ιτιάς.

Συμβουλευθείτε τον Ολιστικό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας με φυσικές θεραπείες, σε όποιο σημείο του σώματος και αν είναι (π.χ.τενοντίτιδα ώμου, τενοντίτιδα στον αγκώνα, στο γόνατο).

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!