Συμπληρώματα Διατροφής - Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις από τον Ορθομοριακό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη

Εκτός αν προτιμάς να τρως πρωί μεσημέρι βράδυ σαρδέλες για να παίρνεις τα ωμέγα 3 που χρειάζεσαι...

 

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής σε αυτή τη φάση της ζωής μου ή όχι;

Όχι απαραιτήτως, αλλά συνήθως είναι απαραίτητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (στρες) και διατροφής δεν καλύπτει κατά κανόνα τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε για να έχουμε μία πλήρη και ουσιαστικά θρεπτική διατροφή. Για παράδειγμα, τα καλλιεργήσιμα εδάφη και κυρίως στις μη βιολογικές καλλιέργειες, είναι απογυμνωμένα από θρεπτικά συστατιτικά. Πολύς κόσμος δεν τρώει συστηματικά κάποιες πολύτιμες τροφές όπως τα ψάρια, τα λαχανικά, αναποφλοίωτο ρύζι, ωμούς ξηρούς καρπούς κ.λπ. Επομένως πλέόν τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα όχι μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά και για αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους: ως συμπληρώματα της διατροφής μας.

Παρ' όλο που τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις και να μας υποστηρίξουν σε κάποια θεραπευτική διαδικασία, δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν την μαγική λύση που θα τα αλλάξει όλα. Κυρίως δεν θα πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση πως, εφ' όσον καταναλώνουμε κάποια συμπληρώματα, δεν χρειάζεται να νοιαστούμε για τίποτα άλλο στην διατροφή μας ή στον τρόπο ζωής μας. Όταν παίρνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής αλλά συνεχίζεις ακάθεκτος σε έναν αφύσικο τρόπο ζωής ή και διατροφής, το συμπλήρωμα διατροφής καταλανώνεται από τον οργανισμό για να αναστρέψει τους βλαβερούς οξειδωτικούς παράγοντες που προκύπτουν και δεν φτάνει για να ενισχύσει τις απαραίτητες διεργασίες κυτταρικής ανανέωσης.
 
Η σωστή διατροφή και ο σωστός τρόπος ζωής είναι πάντα οι βάσεις κάθε αγωγής υγείας και δεν αντικαθιστώνται από τίποτα, ούτε και από τα διατροφικά συμπληρώματα. Ο πρώτος στόχος είναι οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής, αλλά πολλές φορές, σε ένα κουρασμένο, πονεμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο δεν είναι πρακτικό να του ζητούμε από την αρχή να κάνει βαθύτερες αλλαγές που απαιτούν κόπο και χρόνο. Εκεί θα μας βοηθήσουν όλα τα υπόλοιπα φυσικά εργαλεία που διαθέτουμε – μεταξύ των οποίων και τα διατροφικά συμπληρώματα – με στόχο πάντα, στον σωστό χρόνο, να γίνουν και οι βασικότερες αλλαγές που θα φέρουν μονιμότερα και βαθύτερα αποτελέσματα.

 

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή για την υγεία μου;

Τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία καθώς και εφ' όσον:

  • Γίνονται συνεχώς κλινικές επιστημονικές μελέτες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η χρησιμότητά τους.
  • Χρησιμοποιούνται επί πολλές δεκαετίες σε όλον τον κόσμο από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία.
  • Συνταγογραφούνται από ειδικό: Ο ορθομοριακός ιατρός που σας παρακολουθεί θα σας προτείνει συμπληρώματα, τις δράσεις των οποίων θα έχει συνυπολογίσει μαζί με τα φάρμακα που παίρνετε, με τον τρόπο ζωής σας και με την διατροφή που κάνετε. Αντίθετα, δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής αυθαίρετα χωρίς την σύσταση ενός ειδικού (σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις).
     

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής από τα χημικά συμπληρώματα διατροφής;

Ένας βασικός κανόνας επιλογής φυσικών συμπληρωμάτων είναι ότι φροντίζουμε να μην προμηθευόμαστε συμπληρώματα διατροφής από φαρμακοβιομηχανίες.

Επίσης, ας έχουμε το νου μας για το εξής: ακόμα και μία εταιρεία φυσικών συμπληρωμάτων που ήταν άριστη στο παρελθόν μπορεί, λόγω αλλαγής ιδιοκτητών και πολιτικής, να υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων της. Ο ειδικός στα συμπληρώματα διατροφής που σας παρακολουθεί είναι ενήμερος για το επίπεδο και την ποιότητα των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής που θα σας προτείνει. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι εταιρείες φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής δεν είχαν ποτέ την πολιτική οικονομικής επιβράβευσης των γιατρών για τα προϊόντα που συνταγογραφούν.

 

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι φάρμακα;

Το γεγονός πως τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται ως κάψουλα ή ταμπλέτα κάνει πολύ κόσμο να τα ονομάζει «φάρμακα» ή να τα μπερδεύει με τα φάρμακα. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής: Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής καλής ποιότητας ΔΕΝ είναι φάρμακα. Οι διαφορές των φυσικών συμπληρωμάτων και των φαρμάκων είναι οι εξής:

Τα συμπληρώματα διατροφής καλής ποιότητας ανήκουν στον διατροφικό κύκλο του ανθρώπου και αυτό σημαίνει πως τα κύτταρά μας είναι εξοικειωμένα με τα στοιχεία που περιέχουν και γι' αυτό μπορούν και να τα αφομομιώνουν. Αντίθετα, τα χημικά συμπληρώματα διατροφής έχουν πρωτοδημιουργηθεί σε ένα εργαστήριο και το σώμα δεν έχει «ξανασυναντηθεί» μαζί τους σε κυτταρικό επίπεδο και έτσι δεν μπορεί να τα "αφομοιώσει", δηλαδή να τα θεωρήσει ως "όμοιά" του.  Ό,τι ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει δεν το αφομοιώνει ή, στην προσπάθειά του να το αφομοιώσει, αντιδρά με αρνητικά συμπτώματα (αλλεργίες, δυσανεξία).

Τα φάρμακα επιτελούν τον σκοπό τους άμεσα, πηγαίνοντας κατευθείαν στον στόχο και αδιαφορώντας για τις "παράπλευρες απώλειες" (παρενέργειες). Σε αντίθεση, τα συμπληρώματα διατροφής είναι φυσική τροφή, η οποία αφομοιώνεται από τον οργανισμό και τα θεραπευτικά της αποτελέσματα εκδηλώνονται με φυσικούς ρυθμούς, μέσα από τις φυσιολογικές διεργασίες. Για παράδειγμα, ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο, για να κατεβάσει την αρτηριακή πίεση, κάνει άμεση αγγειοδιαστολή, ίσως και σε λίγα δευτερόλεπτα. Ενώ το συμπλήρωμα διατροφής ωθεί τον οργανισμό να αυτορυθμίσει την αρτηριακή του πίεση. Με τον ίδιο τρόπο, τα αντιβιοτικά φάρμακα εξουδετερώνουν κάποιον μικροοργανισμό άμεσα, αλλά ταυτόχρονα, καταστρέφουν και ένα πολύ μεγάλο μέρος των φιλικών μικροοργανισμών που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σύστημα. Ενώ π.χ. η φυσική βιταμίνη C καλής ποιότητας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ εξουδετερώνει μεγάλη γκάμα μικροοργανισμών χωρίς να καταστρέφει την φιλική χλωρίδα του εντέρου.

 

Ρώτησε ό,τι άλλο θέλεις για τα Συμπληρώματα Διατροφής εδώ (χωρίς καμμία δέσμευση)!