13/07/2018
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Από ένα ταπεινό φασολάκι αναδύεται σιγά σιγά σαν υπέροχος κύκνος το φύτρο της ροβίτσας, χαρίζοντάς μας γερό και όμορφο σώμα...

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ο κύκνος καταφέρνει να κρατά σηκωμένο τον ψηλό λαιμό του και κυρίως, πώς μπορεί να σηκώνει τα 15 κιλά του σώματός του πετώντας με χάρη στον ουρανό; Θα περίμενε κανείς ότι ο σκελετός ενός πτηνού είναι ελαφρύτερος από ενός θηλαστικού. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Αναλογικά ζυγίζουν το ίδιο. Πώς λοιπόν τα καταφέρνει ένας ολόκληρος κύκνος να πετά;

Αυτό οφείλεται στη διαφορετική δομή των οστών αλλά και στην υψηλή οστική πυκνότητα που έχουν γενικά τα πτηνά!

Μία τροφή που συμβάλλει στη διατήρηση υψηλής οστικής πυκνότητας είναι τα φύτρα από το φασόλι ροβίτσα. Τα φύτρα ροβίτσας είναι ένα "χρυσωρυχείο" βελτίωσης της οστικής μάζας χάρη στις βιταμίνες Κ, C, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο που προσφέρουν.

Ένα άλλο κοινό ανάμεσα σ' έναν κύκνο και στην κατανάλωση φύτρων από ροβίτσα είναι η σωματική χάρη που μπορείς να αποκτήσεις αν ενδιαφέρεσαι να χάσεις κιλά.

Φύτρα Ροβίτσας για αδυνάτισμα με υγεία

Μια σαλάτα με φύτρα ροβίτσας βοηθά στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Τα φύτρα από το μικροσκοπικό πράσινο φασολάκι "ροβίτσα", που μπορείς να το βρεις στα καταστήματα βιολογικών ειδών, είναι μια πολύ χορταστική τροφή με πολλές φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Επίσης τα φύτρα ροβίτσας περιέχουν πρωτεΐνη* χωρίς όμως τα λιπαρά που συναντάμε σε άλλες πρωτεϊνούχες τροφές. (Ένα φλιτζάνι φύτρα ροβίτσας περιέχουν μόνο 0,2 γραμμάρια λιπαρά!). Επίσης η χλωροφύλλη από τα ολόφρεσκα φυλλαράκια έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει το αίσθημα της πείνας.

Πώς να φτιάξεις φύτρα ροβίτσας

Η συνταγή είναι απλή:

Το πρωί βάζουμε να μουλιάσει σε λίγο νερό μια μικρή χούφτα φασολάκια ροβίτσα σε ένα σκεύος γυάλινο ή πλαστικό με σκέπασμα (κάπως αραιά μεταξύ τους, όχι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν). Μετά από μισή ώρα τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου και όχι εκτεθειμένα άμεσα στο ηλιακό φως. (Αν ο ήλιος πέφτει άμεσα πάνω στα φύτρα ροβίτσας θα πάρουν μια κάπως πικρή γεύση). Αρκεί να τα βάλετε σε κάποιο σημείο του δωματίου που δεν τα "χτυπά" ο ήλιος.

Το βράδυ επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Το πρωί βάζουμε φρέσκο νερό και πάλι τα στραγγίζουμε μετά από μισή ώρα.

Σε 3-4 ημέρες θα έχουμε έτοιμα φύτρα. Στο μεταξύ, πετάμε όσα φλούδια αποβάλλονται. Όταν δούμε τα φυλλαράκια να ξεφυτρώνουν έχουμε ήδη τη χλωροφύλλη που μας χρειάζεται και διακόπτουμε τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν πολύ τα φύλλα.

Στραγγίζουμε τα φύτρα και τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε, το πολύ σε 3 ημέρες.

Στα καταστήματα βιολογικών ειδών υπάρχει και συσκευή για φύτρα με τρία επίπεδα όπου το νερό στραγγίζεται στα κατώτερα δοχεία μέσα από μία βαλβίδα.

Άλλες ωφέλιμες ιδιότητες στα φύτρα ροβίτσας - Διατροφική Αξία

Εκτός από τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια αδυνατίσματος και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, αυτό το σαλατικό είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος αν θέλουμε να αποφύγουμε:

Στρες: Η βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν σε αφθονία τα φύτρα ροβίτσας καταπολεμούν το στρες.

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η βιταμίνη Κ που παίρνουμε από τα φύτρα ροβίτσας εξισορροπεί τη διαδικασία πήξης του αίματος και επιβραδύνει την ασβεστοποίηση των αγγείων.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η υγεία των ματιών μας ωφελείται από την κατανάλωση φύτρων από ροβίτσα. Το φυλικό οξύ που περιέχουν έχει συνδεθεί με μείωση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Χοληστερίνη: Η λεκιθίνη που καταναλώνουμε με τα φύτρα ροβίτσας χαμηλώνει την "κακή" χοληστερίνη (LDL).

Παράλληλα, τα συστατικά που περιέχουν τα φύτρα ροβίτσας ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης η συστηματική κατανάλωση φύτρων ροβίτσας έχει δειχθεί ότι βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου και συγκεκριμένα σε Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον.

Θα φτιάξεις φύτρα ροβίτσας; Δες αυτές τις Συμβουλές:

Φτιάχνε λίγα φύτρα μόνο κάθε φορά, για να τα καταναλώσεις μέσα σε 1-2 μέρες, γιατί τα φύτρα γενικά αλλοιώνονται εύκολα.

* Για να πάρουμε πλήρη πρωτεΐνη από τα φύτρα ροβίτσας, θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με κάποιο δημητριακό (π.χ. ψωμί ζέας) ή με ρύζι.