Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Σε οικιακές συνθήκες όταν θέλουμε να προστευτούμε από ιώσεις και μολύνσεις είναι πολύ πιο σημαντικός ο τρόπος πλυσίματος από το να προμηθευτείτε ειδικά προϊόντα. Το απλό σαπούνι αρκεί. Η όλη διαδικασία του σωστού πλυσίαματος των χεριών διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όταν μπαίνουμε μέσα στο σπίτι απ' έξω ή για όταν έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί. Επίσης αυτός ο τρόπος πλυσίματος των χεριών είναι ο κατάλληληλος να μας προστατεύσει μετά από μία χειρωνακτική εργασία όπου τα χέρια μας είναι πολύ βρώμικα (τουαλέτα, κήπος, καθάρισμα ωμού κρέατος και ψαριών).

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών σε 8 κινήσεις

  1. Ανοίγουμε το νερό σπρώχνοντας τον μείκτη της βρύσης με την ραχαία επιφάνεια της παλάμης ή με το αντιβράχιο (το μέρος του χεριού από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα) για να μην έρθει η βρύση σε επαφή με το πιο βρώμικο μέρος του χεριού που είναι η παλάμη. Έτσι προστατεύουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θα ανοίξουν την βρύση.
  2. Βρέχουμε καλά και τα δύο χέρια και κατόπιν βάζουμε σαπούνι πιέζοντας το έμβολο της συσκευής με το υγρό σαπούνι ομοίως με την ραχιαία επιφάνεια της παλάμης.
  3. Σαπουνίζουμε καλά παλάμες, ραχιαίες επιφάνειες χεριών, δάχτυλα και μέχρι τους καρπούς.
  4. Τρίβουμε τις ραχιαίες επιφάνειες των 2 χεριών με τις παλάμες.
  5. Πλέκουμε τα δάχτυλα μεταξύ τους και τρίβουμε καλά τα μεσοδακτύλια διαστήματα.
  6. Αγκαλιάζουμε τους αντίχειρες και τους τρίβουμε καλά με κυκλικές κινήσεις.
  7. Ξύνουμε με τα νύχια τις παλάμες πολύ καλά. Τα νύχια είναι το πιο βρώμικο μέρος του χεριού.
  8. Ξεπλένουμε καλά με την πίεση του νερού και κλείνουμε τη βρύση πάλι με την ραχιαία επιφάνεια της παλάμης.

Συμβουλή για αποφυγή της γρίππης

Καλό είναι σε περιόδους έξαρσης γρίππης κ.λπ. να καθαρίζουμε ή να ψεκάζουμε με κάποιο αντισηπτικό προϊόν τη βρύση 1-2 φορές την ημέρα.

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!