16/12/2019
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Πλύσιμο δοντιών πριν ή μετά το πρωινό; Μέση λύση με μπουκώματα με ελαιόλαδο

Η υγιεινή του στόματος σχετίζεται με τη γενικότερη υγεία όλου του σώματος. Όταν υπάρχουν φλεγμονές μέσα στο στόμα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και πλήρως, μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα, να προκαλέσουν διαβήτη, Alzheimer's ή να δημιουργήσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Η αλληλουχία έχει ως εξής:

Πλεόνασμα βακτηριδίων στο στόμα  → στοματική φλεγμονή → μεταφορά βακτηριδίων μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα διάφορα συστήματα του σώματος.

Το βραδινό πλύσιμο των δοντιών θεωρείται αυτονόητο. Ακόμα όμως και μετά από ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών και μεσοδόντιο καθάρισμα το βράδυ, ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε και στοματικό διάλυμα, όταν ξυπνήσουμε το πρωί το στόμα μας είναι κυριολεκτικά γεμάτο από μικρόβια. Έτσι, πριν φάμε ή πιούμε οτιδήποτε, είναι καλή ιδέα να καθαρίσουμε το στόμα μας.

Πότε πλένουμε τα δόντια μας το πρωί

Αν βουρτσίσουμε τα δόντια πριν πάρουμε πρωινό, αποφεύγουμε να καταπιούμε τις βιομεμβράνες (οδοντική πλάκα) που έχουν σχηματίσει τα βλαβερά βακτήρια στη σωματική κοιλότητα (ούλα, γλώσσα, δόντια). Όσοι όμως βουρτσίζουν τα δόντια πριν πάρουν πρωινό κατά κανόνα δεν τα βουρτσίζουν και μετά το πρωινό.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Πολλές από τις τροφές και τα ροφήματα ή τους χυμούς που καταναλώνουμε ως μέρος του πρωινού μας είναι όξινες και, σε συνδυασμό με την οδοντόπαστα, μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών και να επιτρέψουν τη διείσδυση των βακτηριδίων.

Έτσι η συνηθισμένη συμβουλή των οδοντιάτρων αν έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές (γάλα, χυμό πορτοκαλιού, δημητριακά, τυριά, γλυκά) ή έχει γίνει χρήση καπνού είναι να περιμένουμε μία ώρα και μετά να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Υπάρχει όμως και μία ενδιάμεση πρακτική, μία λύση που καλύπτει όλες τις ανάγκες (το καθάρισμα της στοματικής κοιλότητας και πριν πάρουμε πρωινό και αμέσως μετά) χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

Στοματική αποτοξίνωση με ελαιόλαδο

Η διαδικασία που μπορούμε να ακολουθούμε (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) μπορεί να δείχνει χρονοβόρα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αφού τα έξτρα βήματα (1, 6 και 7) μπορούμε να τα κάνουμε ενώ συνεχίζουμε την πρωινή μας ρουτίνα.

 1. Μόλις ξυπνήσουμε, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (κατά προτίμηση έξτρα παρθένο βιολογικό) στο στόμα μας. Ενώ ετοιμαζόμαστε περιφέρουμε το λάδι μέσα σε όλη τη στοματική κοιλότητα σπρώχνοντάς το και μέσα από τα δόντια για 20 περίπου λεπτά.
 2. Στη συνέχεια φτύνουμε το λάδι μέσα σε ένα διπλωμένο φύλλο εφημερίδας και το πετάμε στα σκουπίδια (Δεν το καταπίνουμε για να μην καταπιούμε όλους τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς που θέλουμε να αποβάλλουμε και δεν το πετάμε στον νεροχύτη, για να μην βουλώσει και για για να μην καταλήξει το λάδι στη θάλασσα).
 3. Καθαρίζουμε την πάνω επιφάνεια της γλώσσας με ένα κομμάτι βαμβάκι.
 4. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόπαστα.
 5. Τρώμε το πρωινό μας γεύμα.
 6. Ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό πιέζοντας το νερό ανάμεσα στα δόντια για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφής και βοηθάμε (αν χρειάζεται) και με οδοντογλυφίδα.
 7. Μία ώρα μετά την ολοκλήρωση του πρωινού γεύματος, αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία κάνοντας ένα μπούκωμα με ένα στοματικό διάλυμα, που μπορούμε να έχουμε σε μικρή ποσότητα μαζί μας.

Αξιζει να έχεις υπ' όψιν:

 • Στο στόμα μας ζουν περίπου 700 ειδών βακτήρια, 350 από τα οποία βρίσκονται εκεί ανά πάσα στιγμή.
 • Ορισμένα βλαβερά βακτήρια στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα, σάπισμα δοντιών και δυσάρεστη αναπνοή.
 • Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα μπουκώματα με λάδι (ελαιοκάθαρση, oil pulling) μπορούν να μειώσουν τα βλαβερά βακτήρια στο στόμα στον ίδιο βαθμό που μπορεί να τα μειώσει η χρήση φαρμακευτικού στοματικού διαλύματος.
 • Το ελαιόλαδο μπορεί να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση στο στόμα.

Δες και:

Συμβουλεύσου τον Ολιστικό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί σε σχέση με την υγεία σου.

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!