20/10/2017
Γράφει ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

 

Από εικοσαετίας γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Ωστόσο οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει και με ποιους τρόπους το κάπνισμα συνδέεται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας.

Οστεοπόρωση και Κάπνισμα

Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων ένας καπνιστής ή μία καπνίστρια εκτίθεται στον κίνδυνο της οστεοπόρωσης είναι σύνθετοι. Περιληπτικά, ας δούμε πώς η νικοτίνη και οι τοξίνες του τσιγάρου συμβάλλουν στην υποβάθμιση της ποιότητας των οστών οδηγώντας σε οστεοπενία και οστεοπόρωση.

pH και Ασβέστιο

Το κάπνισμα κάνει όξινο το pH και ο οργανισμός καταναλώνει θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και μέταλλα) προκειμένου να αναστρέψει τις βλάβες από το κάπνισμα. Αυτά τα συστατικά τα στερείται το οστικό σύστημα.

Ελεύθερες Ρίζες

Το κάπνισμα παράγει ελεύθερες ρίζες σε 2 φάσεις: Στη φάση της πίσσας και στη φάση του αερίου. Οι ελεύθερες ρίζες αδρανοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση επιβλαβών συνεπειών σε όλο το σώμα (κύτταρα, όργανα και ορμόνες που διατηρούν υγιή τα οστά).

Αιμοφόρα αγγεία και Κατάγματα

  • Το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στα οστικά κύτταρα.
  • Λόγω της κακής αιματώσεως στα κάτω άκρα οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο κατάγματος.
  • Επίσης δεν αποθεραπεύονται τόσο σύντομα από ένα κάταγμα όσο ένας μη καπνιστής, λόγω της ελλιπούς αιματώσεως του οστικού συστήματος.
  • Έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος να πάθεις κάταγμα αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια και όσα περισσότερα τσιγάρα έχεις καπνίσει (χρόνια επί αριθμό τσιγάρων την ημέρα).

Κορτιζόλη

Καθώς διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία με το κάπνισμα, τα επινεφρίδια παράγουν περισσότερη από το κανονικό κορτιζόλη. Η υπέρμετρη κορτιζόλη καταστρέφει τα οστά.

 

Οιστρογόνα

Λόγω των τοξινών που περιέχει ο καπνός (πάνω από 400), το ήπαρ παράγει περισσότερα ένζυμα καταστροφής οιστρογόνων. Όμως τα οιστρογόνα είναι πολύτιμα για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Καλσιτονίνη

Η ευεργετική αυτή ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα εμποδίζεται από το κάπνισμα να βοηθήσει στην ανακατασκευή των οστών. 

Οστεοβλάστες και Οστεοκλάστες

Οι οστεοβλάστες είναι τα κύτταρα που δημιουργούν νέο οστικό ιστό (παραγωγή, εναπόθεση και επιμετάλλωση κολλαγόνου και μη κολλαγονικών πρωτεϊνών).

Οι οστεοκλάστες είναι τα κύτταρα που απορροφούν τον παλαιό οστικό ιστό.

Και οι δύο αυτοί σημαντικοί μηχανισμοί επηρεάζονται αρνητικά από τη νικοτίνη και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι διαταράσσεται ο κύκλος της υγιούς ανακατασκευής των οστών.

Σε ποιες ηλικίες το κάπνισμα βλάπτει περισσότερο τα οστά

  • Η οστική μάζα αναπτύσσεται κυρίως μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Αν καπνίζατε στη διάρκεια της εφηβείας δεν έχετε αναπτύξει στο μέγιστο την οστική σας μάζα.
  • Οι καπνιστές έφηβοι έχουν μικρότερη οστική μάζα από τους έφηβους που δεν καπνίζουν. (Ο σκελετός τους είναι μικρότερος).
  • Σε γυναίκες 40 - 50 ετών παρατηρείται μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων. Η οστική πυκνότητα μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα στις καπνίστριες καθώς η νικοτίνη και οι τοξίνες διαταράσσουν πολλαπλά τις ισορροπίες του οργανισμού επιβαρύνοντας τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.
  • Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που καπνίζουν συστηματικά έχουν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και εισέρχονται πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση.

Επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα η οστική πυκνότητα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό Women’s Health, μετά από 1 χρόνο διακοπής του καπνίσματος, οι γυναίκες της ομάδας των εμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν κάπνιζαν πια είχαν βελτιώσει την οστική τους πυκνότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες που συνέχιζαν να καπνίζουν στην εμμηνόπαυση.

Φυσικά, η επαναφορά στα επίπεδα οστικής πυκνότητας που θα είχατε αν δεν είχατε καπνίσει ποτέ μπορεί να πάρει μέχρι και αρκετά χρόνια.

Σημασία σε αυτή την προσπάθεια έχει η επιλογή θεραπειών που προσφέρουν μια σταθερή πορεία προς την αποκατάσταση της ομοιόστασης του οστικού ιστού. Τέτοιες είναι οι ολιστικές θεραπείες αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης (σε αντίθεση με τις συμβατικές χημικές θεραπείες που έχουν μη μόνιμο ή και αρνητικό αποτέλεσμα και με αποδεδειγμένες παρενέργειες).

Αν καπνίζετε, σε όποια ηλικία και αν είστε, μπορείτε να προστατεύσετε από σήμερα κιόλας τα οστά σας και την ποιότητα της ζωής σας στο μέλλον κόβοντας το τσιγάρο.

Εύκολη Διακοπή Καπνίσματος με Βελονισμό

Δείτε πώς βοηθάει το ειδικό πρωτόκολλο βελονισμού για Διακοπή Καπνίσματος και πώς διαμορφώνεται ανάλογα για να μην πάρετε κιλά και να παραμείνετε ήρεμη μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
 
Μάθετε εδώ ό,τι άλλο θέλετε για τη Διακοπή Καπνίσματος με Βελονισμό.
 
Ζητήστε από τον εξειδικευμένο Βελονιστή Ιατρό Σταύρο Ταταράκη να σας ενημερώσει για τη δική σας θεραπεία διακοπής καπνίσματος προκειμένου να προστατέψετε έγκαιρα το οστικό σας σύστημα.
 

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!