Το ασβέστιο είναι ένα μόνο κομμάτι στο παζλ της Οστεοπόρωσης.

Επιστημονικές έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι η οστεοπόρωση είναι αναστρέψιμη με φυσικούς τρόπους, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων ή των χημικών συμπληρωμάτων. Κατ' αρχήν, έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην αναστροφή της οστεοπόρωσης. Αν μάλιστα η κατάλληλη διατροφή συνδυαστεί με σωστή έκθεση στον ήλιο και άλλες, κατά περίπτωση ενδεδειγμένες φυσικές θεραπείες, η οστεοπόρωση θα αποτελέσει παρελθόν σε διάστημα ανάλογo με το πόσο βαριά υπήρξε.

Η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται γρήγορα, καθώς ο οστικός ιστός αιματώνεται με αργούς ρυθμούς. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη φυσική θεραπεία αποκατάστασης της οστικής σας πυκνότητας, πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες έως και χρόνος μέχρι τα οστά να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους πάχος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του κατάλληλου για εσάς προγράμματος φυσικών θεραπειών, το οποίο θα στοχεύει να αποκαταστήσει την ορμονική σας ισορροπία και το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού σας.

Θεραπεία Οστεοπόρωσης χωρίς φάρμακα

Στο Medical Nature Center, η εξατομικευμένη Medical Nature Formula για τη φυσική αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, κατά περίπτωση, μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Διατροφή
 2. Βελονισμό (Βελονισμός για Στρες ή Βελονισμός κατά της Βουλιμίας)
 3. Φυτοθεραπεία (Φυσικά Συμπληρώματα Διατροφής)
 4. Ομοιοπαθητική
 5. Άσκηση: Συμβουλές για τις κατάλληλες ασκήσεις που ενεργοποιούν τη δράση των οστεοβλαστών.
 6. Βοτανοθεραπεία
 7. Ρεφλεξολογία

Διατροφή και Οστεοπόρωση
 Με μια διατροφή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παρέχουμε στον οργανισμό μας:

 • Το απαραίτητο ασβέστιο για την οστική μας μάζα
 • Τους συμπαράγοντες του ασβεστίου (στοιχεία απαραίτητα για την απορρόφησή του): βιταμίνες (D, C κ.ά.), μακρομέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορος κ.ά.), ιχνοστοιχεία (μαγγάνιο, ψευδάργυρος, πυρίτιο, βόριο, σελήνιο κ.ά.) και αμινοξέα (αργινίνη).
 • Αλκαλοποίηση: Το φυσιολογικό pH (δυναμικό υδρογόνου) στο αίμα μας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7.35 και 7.45, δηλαδή κοντά στην αλκαλική ουδετερότητα. Αν καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό όξινες τροφές (κρέας, γλυκά, αναψυκτικά τύπου κόλα, γαλακτοκομικά, συσκευασμένες τροφές με χημικά συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης και χρωστικές τροφίμων) κατεβαίνει η τιμή του pH στο αίμα, δηλαδή γίνεται πιο όξινο. Όταν το pH γίνει εξ αιτίας της διατροφής περισσότερο όξινο, τότε ο οργανισμός, για να το ξανακάνει αλκαλικό, θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον ασβέστιο: Θα το βγάλει από τα οστά και θα το μεταφέρει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου θα λειτουργεί ως αλκαλική βάση. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός επιτυγχάνει μεν την οξεοβασική ισορροπία που έχει άμεσα ανάγκη, αλλά αυτό έχει ως συνέπεια τα οστά να αρχίζουν να λεπταίνουν, να μειώνεται η οστική πυκνότητα. Για να διατηρείται η ισορροπία, το σώμα χρειάζεται να έχει ελαφρώς αλκαλικό pH. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά και αλκαλικές τροφές, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το κεφίρ, τα κάστανα, τα αμύγδαλα.
 • Ορμονική ισορροπία με φυσικές τροφές που ασκούν οιστρογονική επίδραση όπως τα ρεβύθια, το μαρούλι, ο μάραθος, τα μούρα κ.ά.
 • Συστατικά που δημιουργούν κολλαγόνο και χόνδρο και προστατεύουν τις αρθρώσεις από τη φθορά και τον κίνδυνο καταγμάτων διασφαλίζοντας την απαραίτητη ελαστικότητα, όπως η μεθειονίνη, η βιταμίνη C, το πυρίτιο, η προλίνη, η θρεονίνη και η κουερσιτίνη για παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλικό οξύ που μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η οποία εμποδίζει την παραγωγή κολλαγόνου). Η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο προστατεύουν επίσης τους χόνδρους των αρθρώσεων από τις ελεύθερες ρίζες.

Ασβέστιο και Οστεοπόρωση

Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών ήταν η λύση στο πρόβλημα της μειωμένης οστικής πυκνότητας, τότε οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου θα είχαν το μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης σε σχέση με τους κατοίκους των ασιατικών χωρών, οι οποίοι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου γαλακτοκομικά. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο.

Τα φυσικά συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαλλαγμένα από τις ενδεχόμενες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών (δερματικές αντιδράσεις, ασβεστοποίηση ιστών, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαρροή του ασβεστίου από τα οστά στα ούρα σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης ζωϊκής πρωτεΐνης). Ακόμα και τα φυσικά συμπληρώματα όμως δεν αποτελούν από μόνα τους μία αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή το θέμα της οστεοπόρωσης είναι πολυπαραμετρικό και κάθε γυναίκα σε κάθε δεδομένη μπορεί να παρουσιάζει οστεοπενία ή οστεοπόρωση για έναν αριθμό αιτίων (ελλείψεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά ή πρόσληψη βλαβερών τροφών, ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα κ.ά.). Έτσι, για να έχει μία ουσιαστική θεραπεία για την καλή λειτουργία του οστικού της συστήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά με έναν συνδυασμό φυσικών θεραπειών και με τις κατάλληλες συμβουλές για έναν τρόπο ζωής που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρούν το ασβέστιο στα οστά τους λόγω ορμονικών δυσλειτουργιών (μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων). Όταν όμως το ορμονικό σύστημα ξαναβρεί την ισορροπία του με τις ενδεδειγμένες φυσικές θεραπείες, μια μικρή ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να λαμβάνεται διατροφικά, θα επαρκεί για να αναστραφεί σιγά σιγά η οστεοπόρωση.

Τροφές για Οστεοπόρωση

Είδαμε ότι η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της οστεοπόρωση. Αντίστροφα, αν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές φυτικές τροφές και ιδιαίτερα, λαχανικά, φρεσκοστυμμένους χυμούς λαχανικών, φρούτα, όσπρια, πατάτες και άλλες φυτικές τροφές, το pH του οργανισμού κινείται προς την αλκαλικότητα και το ασβέστιο παραμένει μέσα στα οστά και δεν μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να λαμβάνουμε πολύ μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και να έχουμε πολύ καλύτερη εξέλιξη στην υγεία των οστών απ' ό,τι πριν.

Η κατάλληλη διατροφή για εσάς (συνδυασμοί τροφών για την αντιμετώπιση της οστεροπόρωσης) που θα καθοριστεί από τον Ορθομοριακό Ιατρό βάσει του προσωπικού σας ιατρικού ιστορικού, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την οστική σας πυκνότητα και γενικότερα για την καλή κατάσταση των οστών σας.

Ζητήστε από τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη να σας ενημερώσει για το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης.
 

Οστεοπόρωση και Βελονισμός για Στρες
 


Έχει αποδειχθεί ότι το Στρες προκαλεί Οστεοπόρωση είτε με άμεσες μεταβολές των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού (π.χ. αμηνόρροια) είτε μέσω αρνητικών αλλαγών στον τρόπο ζωής που συνδέονται με το στρες όπως:

 • Aνώμαλη διατροφική συμπεριφορά: H νευρική βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η παχυσαρκία σε αμηνόρροια και η αμηνόρροια σε οστεοπόρωση. Ανάλογα αποτελέσματα υπάρχουν και με τη νευρική ανορεξία και με την κακή διατροφή).
 • Kατάχρηση βλαβερών ουσιών (αλκοόλ, κάπνισμα)
 • Yπερβολική άσκηση
 • Aπορρύθμιση ύπνου

Ευάλωτες στο ενδεχόμενο να πάθουν οστεοπόρωση εξαιτίας του στρες είναι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και γυναίκες μικρής ηλικίας (νευρική ανορεξία στην εφηβεία ή αργότερα, επαγγελματικό στρες, οικογενειακό στρες, χρόνιο στρες λόγω Χρόνιου Πόνου). Σε κάθε φάση της ζωής μιας γυναίκας, το χρόνιο στρες ευθύνεται για μια διαδικασία αποδόμησης των οστών και υποβάθμισης του οστικού της συστήματος. Τα αποτελέσματα φαίνονται απρόσμενα, με ένα πέσιμο και ένα κάταγμα.

Στο Medical Nature Center ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης, πιστοποιημένος για:

...μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το χρόνιο στρες, που αποδεδειγμένα ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει για το πρόβλημα Οστεοπόρωσης ή Οστεοπενίας που αντιμετωπίζετε ή από καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια της οστικής σας μάζας (κάπνισμα, βουλιμία, νευρική ανορεξία…).

Ρωτήστε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τη δική σας φυσική θεραπεία κατά της Οστεοπόρωσης!
 

Φυσικά Συμπληρώματα Διατροφής για Οστεοπόρωση
 


 

Οι παρακάτω ουσίες που συμβάλλουν συνεργειακά στην οστική ανάπτυξη περιέχονται σε κάποιες τροφές. Αν όμως ο οργανισμός έχει έλλειψη από κάποιο από αυτά τα συστατικά, ο πιο εύκολος τρόπος να τα πάρουμε είναι με φυσικά διατροφικά συμπληρώματα στα οποία η ποσότητα της ουσίας που μας ενδιαφέρει είναι τιτλοδοτημένη, δηλαδή γνωρίζουμε πόσες ταμπλέτες πρέπει να πάρουμε σε καθημερινή βάση για να καλύψουμε επαρκώς και με ακρίβεια τις ελλείψεις μας ανάλογα με το τι έχουν δείξει οι εξετάσεις.

Ασβέστιο: Ανθρακικό ασβέστιο (;), κιτρικό ασβέστιο (;), ασβέστιο από φυτικές τροφές (;), από κοράλλια (;), από τσόφλι αβγού (;) Το είδος και η ποσότητα στο φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνάρτηση με τις ειδικές ανάγκες του δικού σας οργανισμού. Και πάντα στο πλαίσιο λήψης και των άλλων συμπληρωμάτων που υποστηρίζουν την απορρόφηση και τη συγκράτηση του ασβεστίου στα οστά σας.

Βιταμίνη D (υπό τη μορφή της προβιταμίνης D3): Είναι η πιο σημαντική προσθήκη που μπορεί να γίνει στην οστεοπόρωση, πιο σημαντική και από το ασβέστιο, διότι χωρίς D3, δεν απορροφάται το ασβέστιο από τα οστά.

Στην Ελλάδα, παρά την ηλιοφάνεια που έχουμε, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μισή ώρα την ημέρα αν αφήσουμε τα μπράτσα μας ακάλυπτα, χωρίς αντηλιακό, εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο μέχρι τις 11 το πρωί και 5-8 το απόγευμα. Πρακτικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με μισή έως μία ώρα περπάτημα την ημέρα, που συνιστάται έτσι κι αλλιώς ως άσκηση για την ενίσχυση του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D3, ο ορθομοριακός ιατρός θα σας υποδείξει την ακριβή δόση που θα χρειαστεί να λαμβάνετε σε φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, ας ληφθεί υπ' όψη ότι όσο περνάνε τα χρόνια, το ήπαρ δεν μεταβολίζει εύκολα το ασβέστιο. Γι' αυτό, μετά τα 50, αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού για βιταμίνη D, η οποία θα βοηθήσει στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Βιταμίνη D περιέχουν τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα), το πορτοκάλι κ.ά.

Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου και κορτιζόλης, η οποία χρειάζεται για την παραγωγή χόνδρου στις αρθρώσεις. Η βιταμίνη C (που βρίσκουμε και σε τροφές όπως φράουλες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, καρπούζι, μπρόκολο, πιπεριές κ.ά.) συμβάλλει και στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ1 από την οποία δημιουργείται η βιταμίνη Κ2, πολύ σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βιταμίνη Κ2: Φανταστείτε τη βιταμίνη Κ2 ως έναν τροχονόμο που θα καθορίσει πόσο από το ασβέστιο που λαμβάνουμε θα πάει στο οστό, πόσο θα πάει στο αίμα και πόσο θα αποβάλλουμε με τη διούρηση. Χωρίς Κ2, μπορεί όλο το ασβέστιο που λαμβάνουμε από ένα συμπλήρωμα να αποβάλλεται και αντί να τρέφει τα οστά, να επιβαρύνει τους νεφρούς. Σε ένα υγιές έντερο, η Κ2 δημιουργείται μέσω των φιλικών βακτηριδίων του εντέρου από την Κ1, η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (ραδίκια, σέσκουλα, μαρούλι, λαχανίδα [kale]). Από μόνη της, η Κ1 δεν κάνει τίποτα για τα οστά. Πρέπει να μετατραπεί σε Κ2 στο έντερό μας για να ωφελήσει το οστικό μας σύστημα. Αν μία γυναίκα παίρνει πολύ συχνά (και αχρείαστα) αντιβιοτικά, τα οποία επηρεάζουν τη χλωρίδα του εντέρου της, ο οργανισμός της θα δυσκολεύεται να μετατρέψει την Κ1 σε Κ2. Και μόνο από αυτό μπορεί να παρουσιαστεί οστεοπόρωση.

Ας έχετε υπόψη ότι η Κ1 και η βιταμίνη Κ2 επηρεάζουν την πήξη του αίματος (η Κ2 σε μικρότερο βαθμό από την Κ1). Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, καλό θα είναι να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας για να λάβετε Κ1 ή Κ2. Για παράδειγμα, δεν συνιστάται η λήψη βιταμίνης Κ1 σε καρδιοπαθείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.

Πυρίτιο: Το διοξείδιο του πυριτίου υπάρχει άφθονο στη φύση (φύκια, μπανάνες, μήλα, κεράσια, ψωμί ολικής άλεσης, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, σταφίδες, βιολογικά αγγούρια με τη φλούδα, τομάτες, μαρούλι, σπανάκι κ.ά.). Πυρίτιο υπάρχει και σε όλο το σώμα μας και φυσικά, και στα οστά, όπου επιταχύνει τη διαδικασία της ασβεστοποίησης και συντελεί στην αναβάθμιση της ποιότητας του οστικού ιστού εκμεταλλευόμενο στο μέγιστο το υπάρχον ασβέστιο. Με το πέρασμα της ηλικίας, μεταξύ άλλων, χάνουμε και πυρίτιο από τα οστά. Αν δεν το αναπληρώσουμε στον βαθμό που χρειάζεται, όσο ασβέστιο και αν λαμβάνουμε, τα οστά μας θα δυσκολεύονται να το κρατήσουν.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ανταγωνιστής του ασβεστίου, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει και στην απορρόφησή του. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο έχουν ορισμένες κοινές λειτουργίες. Για παράδειγμα, το ιοντικό ασβέστιο ανταγωνίζεται με τα ιόντα μαγνησίου στο νευρικό σύστημα. Αν δεν επαρκέσουν τα ιόντα μαγνησίου για τη συγκεκριμένη λειτουργία, τότε ο οργανισμός τραβάει ασβέστιο και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα ασβεστίου για την αναδόμηση των οστών). Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, στη θεραπεία οστεοπόρωσης, αλλά και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, παράλληλα με το συμπλήρωμα ασβεστίου χορηγείται και η κατάλληλη ποσότητα μαγνησίου. Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα το σπανάκι, τα σέσκουλα, οι κολοκυθόσποροι, τα αγμύγδαλα, το κεφίρ κ.ά..

Η αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο εξαρτάται από τον οργανισμό και την φυσική κατάσταση της συγκεκριμένης γυναίκας που αντιμετωπίζει πρόβλημα οστικής πυκνότητας. Αν μία γυναίκα δεν παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου (κράμπες, υπερευαισθησία στους θορύβους, δυσκολία στον ύπνο, νευροπίεση κ.ά.), τότε αρκεί η αναλογία 2 μέρη ασβεστίου προς 1 μέρος μαγνησίου.

Βόριο: Βελτιώνει την κατάσταση των οστών και των μυών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Επίσης βοηθά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Σε σημαντική ποσότητα περιέχουν βόριο οι σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα, οι χουρμάδες, τα βραζιλιάνικα καρύδια και τα καρύδια, τα κάσιους, τα κόκκινα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια.

Ψευδάργυρος: Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των οστών. Επειδή χάνουμε ψευδάργυρο με την ηλικία και κατά την εμμηνόπαυση, χρειάζεται να το αναπληρώνουμε για να διατηρούμε υγιή τον οστικό ιστό. Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο), το σπανάκι, ο κολοκυθόσπορος, αρκετοί ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μανιτάρια και η μαύρη σοκολάτα.

Μαγγάνιο: Συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και στον σχηματισμό των οστών. Επίσης βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών που έχουν διαταραχθεί μετά την εμμηνόπαυση. Το βρίσκουμε στα φύτρα, στα αναποφλοίωτα δημητριακά, στα όσπρια και σε ξηρούς καρπούς.

Χαλκός: Συμβάλλει στη δημιουργία συνδετικού ιστού για τα οστά. Μαζί με τον ψευδάργυρο και το μαγγάνιο σχηματίζουν ένα αντιοξειδωτικό (υπεροξείδιο της δισμουτάσης) που προστατεύει τον οστικό ιστό από την οξείδωση. Σε τροφές υπάρχει στο μοσχαρίσιο συκώτι, στις φακές, σε ξηρύς καρπούς (ηλιόσπορους, αμύγδαλα, κάσιους, αράπικα φιστίκια), στα αποξηραμένα βερίκοκα, στη μαύρη σοκολάτα, στα μανιτάρια, στις ντομάτες κ.α.

Σελήνιο: Παίζει ρόλο στον σχηματισμό των οστών. Το βρίσκουμε στα βραζιλιάνικα καρύδια, στις σαρδέλες, στη γαλοπούλα, στο μοσχάρι, δτο κοτόπουλο, δτα αβγά, δτο σπανάκι κ.α.

Αργινίνη: Ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ για την ανάπλαση των οστών. Συγκεκριμένα η αργινίνη συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και στην ανάπτυξη των οστεοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν οστική μάζα. Η αργινίνη περιέχεται στα φιστίκια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κοτόπουλο, στους κολοκυθόσπορους, στη σόγια και στη σπιρουλίνα.

Θρεονίνη: Αμινοξύ απαραίτητο για τη δημιουργία κολλαγόνου, απαραίτητου για την ελαστικότητα των οστών. Η θρεονίνη δεν παράγεται από τον οργανισμό, αλλά μπορούμε να την πάρουμε από τροφές όπως φακές, φασόλια, ρεβύθια, φιστίκια, αβγά, κρέας όλων των ειδών, τυριά, ψάρια (λυθρίνι, πέστροφα, σκουμπρί, σολομός), οστρακοειδή και μαλάκια, μανιτάρια, χόρτα, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, σουσάμι, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, αμγύγδαλα).

Προλίνη: Άλλο ένα αμινοξύ που χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου στα οστά μας. Παράγεται από τη βιταμίνη C, αλλά μπορούμε να την παίρνουμε και έτοιμη από το κρέας και από το ζελέ.

Έχουμε ανάγκη να παίρνουμε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία σε μορφή συμπληρωμάτων για να προστατέψουμε τα οστά μας από την οστεοπόρωση; Η απάντηση είναι όχι, αν έχουμε μία ποικίλη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γίνεται όμως σαφές ότι όταν η εξέταση οστικής πυκνότητας παρουσιάσει οστεοπενία ή οστεοπόρωση, η λύση δεν μπορεί να είναι απλώς ένα σκεύασμα ασβεστίου. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα μη φυσικά (χημικά) συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να επιβαρύνουν το ήπαρ ή να έχουν ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τη γενικότερη υγεία.

Ζητήστε από τον Ορθομοριακό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη να σας προτείνει το σχήμα φυσικών συμπληρωμάτων που θα βοηθήσουν το δικό σας οστικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.
 

Φυσική αντιμετώπιση Οστεοπόρωσης Medical Nature Formula


 

Σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες οστεοπόρωσης που επικεντρώνονται στη μειωμένη οστική πυκνότητα και στο παροδικό γέμισμα των οστών με όποιες παρενέργειες επιφυλάσσει η κάθε μία από αυτές, η φυσική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ξεκινά από την επίγνωση ότι ο οργανισμός είναι ενιαίος.

Πριν διαπιστωθεί το πρόβλημα της οστεοπόρωσης ή μια ανησυχητική ένδειξη οστεοπενίας, έχουν προηγηθεί διεργασίες του οργανισμού, πιθανόν ως αντίδραση σε έναν τρόπο ζωής που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Σήμερα όμως, σε ένα Ιατρικό Κέντρο Φυσικών Θεραπειών όπως το Medical Nature Center, έχετε τη δυνατότητα να αναστρέψετε τα αποτελέσματα των αρνητικών επιπτώσεων στο οστικό σας σύστημα, με τις κατάλληλες για εσάς φυσικές θεραπείες.

Αν λέγαμε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ένα φυσικό συμπλήρωμα (ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης D3) μπορεί να λύσει το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση μη κανονικού T score, θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια. Γιατί, όπως δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος που οδηγεί στην απορρύθμιση της οστικής λειτουργίας ενός ανθρώπου, έτσι και το σχήμα φυσικών θεραπειών που θα επαναφέρει την ομοιόσταση του οστικού συστήματος μιας συγκεκριμένης γυναίκας πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να απαντά στο δικό της ιστορικό υγείας. Πρέπει να συνεκτιμηθούν, κατά περίπτωση, όλοι οι παράγοντες, θετικοί και αρνητικοί, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις τους για να αποφασιστεί ο συνδυασμός των φυσικών θεραπειών που θα επιτύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης, ειδικευμένος και πιστοποιημένος στις αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες, με βάση το αναλυτικό ιστορικό που θα σας πάρει, θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο ολιστικό πρόγραμμα θεραπειών που θα σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε σταθερά την ποιότητα των οστών σας και της ζωής σας.

Στο πρώτο ραντεβού με τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για την φυσική θεραπεία της οστεοπόρωσης, παρακαλούμε έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις σας. Επίσης έχετε σημειωμένα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα τα οποία τυχόν λαμβάνετε. καθώς και όποιο πρόβλημα υγείας σας απασχολεί και πιθανόν να συνδέεται με την κατάσταση της οστικής σας υγείας.

Ζητήστε από τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη να σας ενημερώσει για τη δική σας Medical Nature Formula για Οστική Υγεία.