ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Υπέργηρος άνθρωπος υπέφερε από πολύ έντονο πόνο από χρόνια περιαρθρίτιδα. Επειδή ήταν πόνος ισχυρός που επηρέαζε αρκετά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αποφάσισα να επέμβω με δύο τρόπους: Να κάνω και μεσοθεραπεία πόνου και ωτοβελονισμό.
Απέρριψα τη σκέψη του σωματικού βελονισμού, διότι, λόγω της ηλικίας και της κατάστασης του πάσχοντος, ήταν δύσκολη η αφαίρεση των ρούχων (δεν μπορούσε να σηκώσει το χέρι του εξαιτίας του αφόρητου πόνου).
Χρειαζόμουν να δουλέψω στην πάσχουσα περιοχή (στο ώμο) και, ως απομακρυσμένο σημείο αντιμετώπισης άλγους στον ώμο, σε ένα συγκεκριμένο ισχυρό βελονιστικό σημείο λίγο κάτω απ' το γόνατο.

Σε πρώτο στάδιο έγινε ανίχνευση με τεστ ενεργών σημείων βελονισμού με μασάζ palp & roll.  Μας ενδιαφέρει να δούμε την αντανάκλαση που έχει ο πόνος στο δέρμα, να εντοπίσουμε τις τις πιο ευαισθητοποποιημένες περιοχές του δέρματος.
Αφού εντοπίστηκαν αυτές οι περιοχές με τη χρήση βελόνας, εντοπίστηκαν τα πλέον ενεργά σημεία εντός των περιοχών αυτών.
Στη συνέχεια, πέρασα στην ανίχνευση των σημείων στο αυτί με ωτοβελονισμό. Έγινε ανίχνευση των ενεργών σημείων στις κατάλληλες περιοχές  του αυτιού με τον ηλεκτρονικό ανιχνευτή σημείων.
Κατόπιν εισχήχθησαν βελόνες βελονισμού, οι οποίες και ενεργοποιήθηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατόπιν αντικαταστάθηκαν με ημιμόνιμες, ειδικά διαμορφωμένες αυτοκόλλητες βελόνες. Ακολούθησε η μεσοθεραπεία πόνου στα ήδη εντοπισμένα σημεία, δηλαδή, στα σημεία της πάσχουσας περιοχής και στο απομακρυσμένο σημείο.

Πριν από την θεραπεία, ο πάσχων πονούσε πολύ όταν πραγματοποιούσε συγκεκριμένες κινήσεις (κυρίως όταν κινούσε το χέρι προς τα πίσω). Σε αυτές τις κινήσεις, στην κλίμακα του 10, ο πάσχων βαθμολογούσε τον πόνο στο 8-9. Και σε κατάσταση ηρεμίας, όταν δεν κινούσε το χέρι του, ο πόνος ήταν στο 4.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, στην ηρεμία, ο πόνος πήγε στο 0 και με κίνηση στο 3-4.

Τις επόμενες μέρες, ο πάσχων δεν πονούσε καθόλου όταν δεν πραγματοποιούσε κινήσεις που τον επιβάρυναν, ενώ όταν έκανε τις προβληματικές κινήσεις, ο πόνος ήταν πιο λόγος απ' ό,τι πριν από τη θεραπεία. Επίσης μπορούσε να πραγματοποιήσει χωρίς πόνο και ορισμένες κινήσεις που δεν μπορούσε να κάνει πριν, όπως όταν έβαζε δύναμη για να σηκωθεί από ένα κάθισμα ή το κρεβάτι.

Ιατρός Σταύρος Ταταράκης , πιστοποιημένος σε Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία Πόνου, Σωματικό Βελονισμό