Εμπειρίες από Φυσικές Θεραπείες στο Medical Nature Center

 

​ ​Οι φυσικές θεραπείες για Οστεοπόρωση λειτουργούν...

Διατήρηση Οστικής Πυκνότητας με Φυσικές Θεραπείες χωρίς Παρενέργειες

Ένα χρόνο ακριβώς μετά την έναρξη του σχήματος φυσικών θεραπειών Medical Nature Formula για Οστεοπόρωση επανέλαβα την εξέταση οστικής πυκνότητας, στο ίδιο κέντρο, στο ίδιο μηχάνημα, για να είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχουν αποκκλίσεις. Ο γιατρός μου που ειδικεύεται σε φυσικές θεραπείες (Σταύρος Ταταράκης) ήταν η τελευταία μου ελπίδα για να συγκρατήσω την οστική μου μάζα από την τάση κατρακύλας που έβλεπα κάθε χρόνο εφ' όσον επέμενα να παίρνω μόνο φυσικά συμπληρώματα.

Η ενδοκρινολόγος μου είχε ανεβάσει τους δείκτες οστικής πυκνότητες 3 φορές θεαματικά στα 3 εξάμηνα που είχα με υπόδειξή της κάνει την ένεση που αναχαιτίζει τη δράση των οστεοκλαστών. Όμως τα προβλήματα με αυτή την ένεση είναι τρία:

  1. Τα αποτελέσματά της δεν διαρκούν πέραν του εξαμήνου.
  2. Δεν συνιστάται η επί μακρόν χορήγησή της.
  3. Και το χειρότερο: αν τύχει μέσα στο εξάμηνο της δράσης της να έχεις ανάγκη για οδοντιατρική επέμβαση (να βγάλεις ένα δόντι) δεν μπορείς να το κάνεις, γιατί υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να πάθεςι μόνιμη νέκρωση γνάθου, δηλαδή να μείνεις με κρεμασμένο το σαγόνι και πονώντας αβάστακτα για πάντα.

Οπότε η ενδοκρινολόγος σου λέει: Αφού ανεβάσαμε την οστική μάζα σε ένα επιθυμητό επίπεδο (οστεοπενίας) με την ένεση να συγκρατήσουμε ό,τι κερδίσαμε.

Και πώς να το συγκρατήσουμε;

Με ένα φάρμακο συγκράτησης οστικής πυκνότητας ή επιβράδυνσης απώλειας οστικής μάζας, το οποίο έχει (άμα ρωτάς, μαθαίνεις) μικρά ποσοστά να πάθεις καρδιά ή εγκεφαλικό ή καρκίνο και οι πιο "αθώες" πιθανές παρενέργειες είναι να σου μουδιάζει ή να παραλύει ξαφνικά η μια πλευρά του σώματός σου (την ώρα που οδηγείς ή περπατάς), να παθαίνεις ξαφνικά σύγχυση, να χάνεις την ισορροπία σου και να θολώνει η όρασή σου (οπότε, άσε καλύτερα, μην οδηγείς πια και μην περνάς μόνη σου το δρόμο), να πρήζεσαι, να βγάζεις εσωτερικά εξογκώματα στο στήθος, να αιμορραγείς αδικαιολόγητα απ' τη μήτρα, να έχεις ταχυπαλμία, να πονάς όταν ουρείς, να ζαλίζεσαι, να έχεις πονοκέφαλο, να σου αυξάνονται οι εξάψεις ή να αποκτάς αν δεν είχες.

Ναι, αλλά, το σημαντικό είναι να μη χάσουμε την οστική πυκνότητα που κερδίσαμε με την ένεση, σωστά; Δεδομένου μάλιστα ότι είχα ξεκινήσει από μία προβληματική βάση οστικής πυκνότητας λόγω καπνίσματος από νεαρή ηλικία (το έχω κόψει αλλά η ζημιά στον σκελετό μου έχει γίνει και τώρα παλεύω να σώσω ό,τι μπορεί να σωθεί, χωρίς να δημιουργήσω περισσότερα προβλήματα).

Προσωπικά, άφησα την κορυφαία ενδοκρινολόγο μου να ωρύεται στην πόρτα ότι παίρνω εγώ την ευθύνη και δεν δέχτηκα να πάρω το φάρμακο συγκράτησης της οστικής πυκνόητας. Και στις επόμενες εξετάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, η οστική μου πυκνότητα είχε πέσει δραματικά.

Αυτά επειδή αρνούμαι να πάρω τα συνηθισμένα φάρμακα για αύξηση του ασβεστίου, τα οποία μπλοκάρουν τον φυσικό κύκλο αναγέννησης των οστών προκειμένου να αναχαιτίσουν τη φυσιολογική δράση των οστεοκλαστών, ενώ έχουν και σοβαρότατες παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες:

  • καρκίνο του οισοφάγου
  • καρδιακή αρρυθμία
  • οστεονέκρωση σιαγόνας
  • και... κατάγματα λόγω της υπερβολικής σκλήρυνσης και έλλειψης ελαστικότητας των οστών από την μονομερή, αφύσικη αύξηση του ασβεστίου).

Ήμουν λοιπόν αποφασισμένη, αφού μου κατέβαινε χρόνο με τον χρόνο η οστική πυκνότητα, παρ' όλο που έπαιρνα φυσικά συμπληρώματα (ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.), γυμνάζομαι, περπατάω και κολυμπώ συστηματικά, να ζητήσω αυτή τη φορά από τον γιατρό μου που ειδικεύεται σε φυσικές θεραπείες (τον Σταύρο Ταταράκη) να μου βρει άλλους τρόπους - ΦΥΣΙΚΟΥΣ - συγκράτησης του ασβεστίου στα οστά μου.

Δεν μου υποσχέθηκε κάτι θεαματικό. Το ζητούμενο ήταν, μετά από ένα χρόνο που θα ξαναέκανα εξετάσεις, στο ίδιο κέντρο, με το ίδιο μηχάνημα, να μην είχα πάλι μείωση οστικής πυκνότητας.

Και το αποτέλεσμα ήρθε, ακριβώς όπως το θέλαμε. Χωρίς χημεία, χωρίς τρικλοποδιές στην υγεία μου, χωρίς να φοβάμαι κάθε μέρα τι θα μου χαλάσει, τι θα πάθω.

Οστεοπενία, αλλά όχι Οστεοπόρωση

Παραμένω οριακά στην Οστεοπενία. Δεν πέρασα στην Οστεοπόρωση και υπάρχει και μία οριακή βελτίωση στις τιμές οστικής μέτρησης από πέρυσι (-0,7 από -0,8 στο z-score) και (στο Τ-score -2,3 από ​-2​,4 πέρυσι).

Ο Σταύρος λέει ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για μία απόκλιση που κάνει το ίδιο το μηχάνημα. Το σίγουρο όμως είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΜΕΙΩΣΗ οστικής πυκνότητας και μάλιστα ραγδαία όσο άλλες χρονιές.

Και αυτό για μένα είναι κάτι για το οποίο λέω δόξα τω Θεώ και ένα "ευχαριστώ" στον γιατρό μου. Όχι μόνο για τις γνώσεις του σε όλο το φάσμα των φυσικών θεραπειών που μπορεί να χρειαστώ και που μπορεί να συνδυάζει, αλλά για την ευσυνειδησία του να λαμβάνει υπ' όψιν ΟΛΑ τα ιδιαίτερα στοιχεία ενός ανθρώπου που του ζητά βοήθεια και να προτείνει το ιδιαίτερο εκείνο θεραπευτικό σχήμα που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά. Δηλαδή, όχι "έχεις οστεοπόρωση, πάρε ασβέστιο ή το τάδε φάρμακο και γεια σου".

Για παράδειγμα, επειδή χρειάστηκε να κόψω τον καφέ, λόγω της Ομοιοπαθητικής που κάναμε για γενικότερη εξισορρόπηση του οργανισμού μου, μου πρότεινε άλλα φυσικά τονωτικά, συμβατά με το ιατρικό μου ιστορικό!
 

Ρ. Ν. - Οστεοπενία - Οστεοπόρωση