Εμπειρίες από Φυσικές Θεραπείες στο Medical Nature Center

 

Δεν πήρα καθόλου κιλά μετά το κόψιμο του τσιγάρου...

Ήθελα να κόψω το τσιγάρο αλλά δεν μπορούσα μόνη μου. Πραγματικά, έκανα πολλές προσπάθειες μόνη μου, αλλά δεν μπορούσα. Είχα πάρα πολλά νεύρα, ήμουνα σε ένταση. Δουλεύω πάρα πολύ και έχω αρκετή πίεση και δεν θα ήθελα να πιέζομαι και γι' αυτό τόσο πολύ. Και σκέφτηκα να ζητήσω βοήθεια από τον κ. Ταταράκη. Όλα έγιναν πολύ εύκολα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ένιωσα καλά. Καμμιά φορά κάνουμε κάτι και νιώθουμε ότι πιεζόμαστε, αλλά αυτή τη φορά δεν ένιωσα να πιέζομαι.

Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Μου εξήγησε ό,τι χρειαζότανε και μετά μπήκαμε στη διαδικασία του βελονισμού. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πήγαν όλα πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι πήγαν υπερβολικά καλά. Δεν είχα κανένα πρόβλημα φεύγοντας από εκεί.

Κάπνιζα 2 πακέτα και με πολύ κόπο, τον τελευταίο καιρό το είχα καταφέρει στο ένα.

Όταν έφυγα απ' το ιατρείο, ομολογώ ότι ούτε κι εγώ το περίμενα ότι θα είναι τόσο, τόσο καλό το αποτέλεσμα. Δεν είχα πει σε κανέναν από την οικογένειά μου κάτι γιατί, αν κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν ήθελα να νιώσω άσχημα.

Και μετά απλά έγινε. Έβλεπα τους άλλους να καπνίζουνε γύρω μου και δεν με ενοχλούσε ούτε η μυρουδιά ούτε ένιωθα την επιθυμία να πάρω ένα τσιγάρο. Στο διάστημα αυτό ‒ είναι κοντά 5 μήνες ‒  έχω σκεφτεί 2-3 φορές να κάνω μετά το φαγητό ένα τσιγάρο. Αλλά όχι σαν επιθυμία. Απλά σαν κάτι που έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό είναι απόλαυση, μετά από ένα καλό φαγητό, με τους φίλους.  Δεν έχω κάνει βέβαια κανένα, γιατί δεν είχα πραγματική επιθυμία για τσιγάρο. Ήταν η κίνηση, βλέποντας τους άλλους, ναι μεν ήρθε στο μυαλό μου στιγμιαία, αλλά την ανάγκη δεν την ένιωσα να το κάνω.

Βελονισμός για κάπνισμα και για βουλιμία

Για το κόψιμο του τσιγάρου πήγα μία φορά για βελονισμό. Επήγα και δεύτερη φορά, αλλά όχι για το τσιγάρο. Τις πρώτες μέρες με έπιασε μια νευρικότητα για φαγητό. Μου είχε πει ο κ. Ταταράκης ότι οτιδήποτε νιώσω να τον πάρω τηλέφωνο. Εγώ σκέφτηκα ότι φυσιολογικό είναι να νιώθεις κάποια πράγματα και δεν του τηλεφώνησα αμέσως. Μετά από 6 μέρες, επειδή είχα τρελαθεί να θέλω να τρώω τα πάντα, μιλήσαμε και πήγα εκεί. Συμπλήρωσε κάποιες βελόνες για το θέμα της βουλιμίας που με είχε πιάσει εκείνες τις μέρες και έτσι λύθηκε και αυτό.

Δεν πήρα καθόλου κιλά από το κόψιμο του τσιγάρου.

Πώς είναι η ζωή μου μετά το κάπνισμα

Από πολλές απόψεις αισθάνομαι καλύτερα. Τα παιδιά μου ενοχλούνταν, δεν καπνίζει κανένα. Τα εγγόνια μου δεν μπορούσα να τα πάρω αγκαλιά επειδή μύριζα.

Τώρα η τσέπη μου δεν αδειάζει πια. Ανεβαίνω σκαλιά και δεν λαχανιάζω. Είναι πολλά τα οφέλη.

 

Ι. Θ. - Κάπνισμα
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης

Ίλιγγος, Αϋπνία και Κάπνισμα τέλος με Βελονισμό...

Ξεκίνησα αντικαπνική αγωγή, για να σταματήσω το τσιγάρο. Με έπιασε ο βελονισμός. Από την πρώτη επίσκεψη μου μύρισε άσχημα το τσιγάρο, δεν είχα διάθεση να καπνίσω. Δοκίμασα κάποιες φορές και το έσβηνα αμέσως. 

Με τον βελονισμό αντιμετωπίστηκε η αϋπνία που είχα λόγω καπνίσματος

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος άλλαξε ο ύπνος μου πάρα πολύ. Ήμουνα πολύ ήρεμη και κοιμόμουνα, που άλλες φορές κοιμόμουνα με διακοπές, όχι τόσο καλά. Το τσιγάρο μου προκαλούσε αϋπνία. Γενικά πήγε καλά η αντικαπνική αγωγή που έκανα, παρ' όλο που στην αρχή είχα κάτι σκαμπανεβάσματα λόγω απρόσμενων συνθηκών.

Βελονισμός για Ίλιγγο

Μετά από 2 εβδομάδες μου παρουσιάστηκε έντονη ζάλη σαν ίλιγγος, κάτι που μου είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα. Ο κ. Ταταράκης μου έκανε κάποιες εφαρμογές με τις βελόνες στο αυτί και αμέσως ‒ ΑΜΕΣΩΣ ‒ άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα. Πραγματικά ήταν σωτήριο. Πριν σηκωθώ απ' το κρεβάτι του ιατρείου, ένιωσα ν' ανακουφίζομαι απ'  τις ζαλάδες. Μπορώ να πω οι ίλιγγοι μου πέρασαν στο 95%, ίσως και παραπάνω. Απλά είπαμε να το παρακολουθήσουμε λίγο και, αν ξαναχρειαστεί, να ξανακάνουμε μια εφαρμογή. Κι αυτός ο βελονισμός, παρ' όλο που στην πορεία συνέβησαν κάποια γεγονότα που με τάραξαν πάρα πολύ, με κράτησε καλά. Πιστεύω θα ήμουν πολύ χειρότερα αν δεν είχα βοηθηθεί στην περίπτωση της ζάλης.

Συνέβη ένα πολύ τραγικό γεγονός, το οποίο με έφερε πίσω (ο χώρος και η κατάσταση που ήμασταν, πάρα πολλοί  καπνίζοντες) και κάπνισα πάλι για 4-5 μέρες, όχι όμως όπως κάπνιζα πριν. Τώρα δεν καπνίζω πια.

Διακοπή τσιγάρου και κιλά

Ήθελα πολύ να το κόψω. Είχα κάνει προσπάθειες μόνη μου αρκετές φορές αλλά στην πορεία χαλούσε. Και κάποια στιγμή είπα ότι "πρέπει να το πάρεις απόφαση". Με φόβισε ότι όταν είχα προσπαθήσει να το κόψω μόνη μου πριν αρκετούς μήνες και είχα πάρει αρκετά κιλά. Και αυτός ήταν και ένας απ΄τους λόγους που το είχα ξαναρχίσει. Τώρα όμως με τον κ. Ταταράκη το ελέγχουμε αυτό, γιατί την 2η εβδομάδα της διακοπής του καπνίσματος άρχισε να μου ανοίγει η όρεξη. Και εκεί μου έκανε μια εφαρμογή και επανήλθα στα φυσιολογικά μου.

Ήταν πολύ σπουδαίος. Είναι ευρύ το φάσμα του βελονισμού που μπορεί να σε ωφελήσει κάπου που έχεις ανάγκη. Δεν έχω γνωρίσει άλλον βελονιστή σαν αυτόν. Είναι από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει.

 

Σοφία Δ. - Κάπνισμα, Ίλιγγος, Βουλιμία, Αϋπνία
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης

Έψαχνα για κέντρα διακοπής καπνίσματος στο Μαρούσι...

Επειδή έκανα στριφτό τσιγάρο, έκανα έναν καπνό ανά 2 - 3 μέρες. Αυτό βγαίνει περίπου πάνω από 1 πακέτο την ημέρα. Έψαχνα διάφορες εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, γιατί δεν ήθελα με φάρμακα και με διάφορους φαρμακευτικούς τρόπους (με τσιρότα νικοτίνης ή οτιδήποτε άλλο που να περιέχει νικοτίνη). Διάβασα για τον βελονισμό και είδα στο Μαρούσι ότι ήταν ο κ. Ταταράκης.

Όταν έφυγα από το ιατρείο, μετά όποτε κάποιος κάπνιζε δίπλα μου νόμιζα ότι κάτι καίγεται. Μου μύριζε τόσο έντονα αρνητικά ο καπνός. Πήγα στο σούπερ μάρκετ και μου μύριζαν πολύ άσχημα οι γύρω μου που ήταν καπνιστές, σαν να είχαν βγει από φωτιά. Και ειδικά μέσα στο σπίτι, την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα είπα στον σύντροφό μου να μην καπνίσει μέσα στο σπίτι και εκείνος άναψε μέσα στο μπάνιο νομίζοντας ότι δεν θα το καταλάβαινα. Κι εγώ ήμουν στο υπνοδωμάτιο και άρχισα και του φώναζα ότι κάτι καίγεται και ότι κάπου είχε πιάσει φωτιά. Ήταν αρκετά έντονη η όλη κατάσταση που βίωσα.

Στην αρχή μου έλειπε το τσιγάρο, ένιωθα ακόμα ότι ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο. Σταδιακά, μου μειώθηκιε αυτή η επιθυμία και δεν ήθελα πια να ανάψω τσιγάρο. Οι δύσκολες μέρες ήταν οι 2-3 πρώτες.

Πέρα από αυτή την έντονη μυρωδιά σαν να παίρνουμε φωτιά, ήμουν υπερευαίσθητη τις πρώτες 2-3 μέρες με κορύφωση την 3η μέρα. Και μετά ξύπνησα την επόμενη μέρα και ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ήμουνα μια χαρά, δεν μου έλειπε, δεν το σκεφτόμουνα έντονα. Μετά κάποιες φορές αν ήμουνα σε παρέα έξω, ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο, να κάνω 2- 3 τζούρες και να το σβήσω. Τώρα όμως το έλεγχα 100%, δεν με έλεγχε η επιθυμία μου.

Γενικά, αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο βελονισμός με βοήθησε να ελέγχω την εξάρτησή μου και τη θέλησή μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να σκέφτομαι πριν ανάψω το τσιγάρο, που πριν δεν μπορούσα να το σκεφτώ, με έλεγχε η επιθυμία μου.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν καπνιστή και ειδικά για για μένα που ήμουνα 16 χρόνια καπνίστρια φανατική και δεν γινόταν να μην έχω τσιγάρα. Με έλεγχε πάρα πολύ η επιθυμία μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο και να μην ανάψω. Ενώ μετά τον βελονισμό ήταν πια στο δικό μου χέρι. Η εξάρτησή μου είχε μειωθεί στον ελάχιστο βαθμό, απ΄ τις πρώτες μέρες.

Καμμία σχέση όπως είμαι τώρα κι όπως ήμουν πριν απ' το βελονισμό για τη διακοπή καπνίσματος. Δεν φαντάζεστε. Είναι άλλη ζωή όταν δεν είσαι εξαρτημένος από κάτι. Ακόμα μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο. Βλέπω  άλλους που ανάβουν τσιγάρο όταν είναι στη στάση και μου φαίνεται πολύ περίεργο. Μου φαίνεται τόσο μακρινό, σαν να μην το έκανα εγώ αυτό. Αλλά εγώ το βίωσα πολύ έντονα. Με επηρέασε πολύ θετικά ο βελονισμός. Κι ας ήμουν υπερευαίσθητη τις πρώτες μέρες, μάλλον επειδή ήμουνα πολύ εξαρτημένη απ' το τσιγάρο και αντέδρασα έτσι.

Ακόμα μερικές φορές μου μυρίζει καμένο. Όχι σε τέτοιο βαθμό όπως αρχικά. Αν μου μυρίσει κάπου καμένο, γυρίζω και έχει ανάψει κάποιος τσιγάρο.

Το πρωί, άμα φτιάξω καφέ μπορεί να θέλω να ανάψω τσιγάρο και να κάνω 2-3 τζούρες, μπορεί και όχι. Δεν είναι στην καθημερινότητά μου πλέον. Δηλαδή, αν βγω μια βόλτα έξω και καπνίζει κάποιος απ' την παρέα μπορεί να πω δώστε μου κι εμένα ένα να ανάψω. Αλλά αυτό είναι πλέον μόνο η συνήθεια του καπνιστή, όπως μου είχε πει και ο γιατρός. Δεν είναι πλέον εξάρτηση.
 

Ε. Π. - Κάπνισμα
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό στην 3η συνεδρία...

Έχω τρείς μήνες που το έχω κόψει. Την πρώτη φορά που έκανα τη μεγάλη θεραπεία, λειτούργησε.  Μετά από 3 βδομάδες άρχισα πάλι να θέλω να καπνίσω, να έχω εκνευρισμό από την διακοπή του καπνίσματος.

Παρουσιάστηκε και κάποια φλεγμονή, εντελώς απροσδόκητα, που μου έδωσε ένα μεγάλο πόνο, τρομερό πρόβλημα κι από εκεί. Ο γιατρός  ασχολήθηκε και έκανε εφαρμογή πάνω σε αυτό, βελονισμό, κι αμέσως ένιωσα σημαντικά λιγότερο πόνο και μου πήρε από πάνω έναν πολύ μεγάλο εκνευρισμό. Εννοείται ότι αν συνέχιζα να πονάω, θα κατέφευγα και πάλι στο τσιγάρο.

Συνολικά, αναπροσαρμόσαμε το πρωτόκολλο δύο φορές σε τρεις επισκέψεις έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες που βγήκανε στην επιφάνεια κατά την εφαρμογή.

Ο γιατρός το πρόλαβε και δεν πήρα βάρος. Μέσα σε 2 βδομάδες πήρα 3 κιλά, αλλά το προλάβαμε κι αυτό και δεν έγινε θέμα. Ό,τι χρειάστηκε αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Με την προσαρμογή που έκανε ο γιατρός στο πρωτόκολλο του βελονισμού, η βελτίωση ήταν συντριπτική, συγκλονιστική. Και κατάφερα να συνεχίσω τη διακοπή, παρ' όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν ήταν οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για ν' αποφασίσω τη διακοπή του καπνίσματος. Όμως έπρεπε να γίνει για να τελειώνω με αυτό. Μπορεί να μην ήξερα πως δουλεύει ο βελονισμός, όμως δούλεψε.

Σίγουρα αποκαθίσταται η υγεία μου σταδιακά όσο απομακρύνομαι από το κάπνισμα, αλλά δεν το βλέπω μόνο έτσι. Σαφώς υπάρχει μεγαλύτερη ωφέλεια να μην καπνίζει κάποιος και δεν είναι μόνο οικονομική η ωφέλεια. Τώρα πια δεν έχω την έννοια ν' αγοράσω τσιγάρα, να μη μου τελειώσουνε, να αγχωθώ αν έχω ή δεν έχω. Είναι ένα αίσθημα ελευθερίας, ανεξαρτησίας. Πέρα απ' το θέμα της υγείας, που σίγουρα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το ότι δεν καπνίζω πια με θωρακίζει από διάφορες καταστάσεις που επιβαρύνουν την υγεία.

Κόψιμο τσιγάρου και νεύρα

Το πίστεψα, το άφησα να δουλέψει, είχα τον γιατρό από δίπλα, που επενέβη όταν έπρεπε και το όποιο θέμα (βάρος, ένταση, κτλ) απεσωβήθη. Γιατί αλλιώς θα ήταν αδιανόητο να το κόψω μόνος μου. Οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, αλλά έπρεπε να κοπεί τώρα για να βελτιωθεί η υγεία μου και η ζωή μου.

Η αγωνία μου είναι να κρατήσει. Έχω ένα γιο έντεκα χρονών κι έχει δύο φίλους συνομήλικούς του, που έχουν χάσει τον πατέρα τους από το κάπνισμα. Μου έλεγε συνέχεια να το κόψω. Το σκέφτηκα, και η μέθοδος του βελονισμού είναι αποτελεσματική γιατί δεν σε ταλαιπωρεί σε χρόνο, δεν σε ταλαιπωρεί σε χρήμα. Είναι μια αποτελεσματική λύση. Δεν είναι μάρκετινγκ. Κάνεις τη θεραπεία, σίγουρα θέλει την προσωπική σου συμμετοχή, δηλαδή  να το θες.

 

Δ. Ν. - Κάπνισμα
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης

Μετά τον βελονισμό δεν καπνίζω πια...

Κάναμε ένα βελονισμό για το κάπνισμα και πήγε πάρα πολύ καλά η θεραπεία. Δεν καπνίζω πια, 6 μήνες τώρα μετά τη θεραπεία του βελονισμού.

Αυτό που βοήθησε κυρίως ο βελονισμός ήταν τα συμπτώματα που έχεις μετά διακόπτοντας το κάπνισμα, τη νευρικότητα, την υπερένταση. Δεν είχα αυτή τη νευρικότητα και την ανάγκη να κάνω τσιγάρο, να το θέλει και ο οργανισμός.
 
Κάναμε και κάποια συνεδρία για τη βουλιμία μετά από κάποιο διάστημα αφού είχα κόψει το τσιγάρο. Είχα πάρει ήδη κάποια κιλά και μετά επισκέφτηκα τον γιατρό. Και με τον βελονισμό για τη βουλιμία έφυγε η βουλιμία και σταμάτησα να παίρνω κιλά. Αν τον είχα ειδοποιήσει νωρίτερα φαντάζομαι ότι δεν θα είχα πάρει ούτε αυτά τα κιλά.
 

Φ. Σ. - Κάπνισμα, Βουλιμία
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης