Εναλλακτική Φροντίδα Υγείας, Μάριος Πρωτόπαπας

Σπούδασα στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών), καθώς στο παρελθόν υπήρξα Πρωταθλητής Ελλάδος στην Κολύμβηση και μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων συμμετέχοντας στην Βαλκανιάδα Κολύμβησης Νέων το 1991.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Ενώ ήμουν φοιτητής αντιμετώπισα καταρχήν ένα σοβαρό τραυματισμό για τον οποίο χρειάστηκε να υποβληθώ σε επέμβαση.  Μετά την εγχείρηση αυτή υπήρξε μια πολύ αργή αποθεραπεία και μία σειρά ιατρικών λαθών  και παρενεργειών σε διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που μου δόθηκαν.  Έτσι εμφανίστηκε ένα  πολύ σοβαρό  νευρολογικό πρόβλημα υγείας  το οποίο θεωρείται ακόμη και σήμερα ανίατο για την συμβατική ιατρική. Το πρόβλημα αυτό με άφησε κατ' ουσίαν σε παραλυσία στο κρεβάτι για σχεδόν ένα χρόνο, και με εντονότατα νευρολογικά  συμπτώματα κατόπιν.

Ακολούθησα πιστά και για δυο χρόνια ό,τι μου είπαν, τόσο οι νευρολόγοι όσο και οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων που επισκέφθηκα, αλλά δεν μπορούσα να ανακτήσω την υγεία μου. Αντιθέτως είχα νέα συμπτώματα και χειροτέρευση της υγείας.  Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να ψάχνω μόνος μου. Και σιγά σιγά, άρχισα ν’ ανακαλύπτω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να φροντίσει κάποιος την υγεία του και κυρίως, ότι υπάρχει μία άλλη οπτική στα θέματα υγείας και ασθένειας.

Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που με εξέπληξε. Δηλαδή, για κάποιον λόγο, ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η μόνη οδός που υπάρχει για να βελτιώσει την υγεία του και την ποιότητα της ζωής του είναι η συμβατική ιατρική. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας. Και οι δυνατότητες που έχει κάποιος να βελτιώσει την υγεία του είναι όχι μόνο πολύ περισσότερες, αλλά και με λιγότερες παρενέργειες.

Επειδή εγώ αντιμετώπιζα πολλές παρενέργειες με τα χημικά φάρμακα, έψαξα τις φυσικές μεθόδους θεραπείας, αυτές που δεν έχουν παρενέργειες. Και καθώς όσο διάβαζα και όσο μάθαινα, τόσο καταλάβαινα πόσο λίγα πράγματα ξέρω, αποφάσισα σιγά σιγά, να σπουδάζω. Έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Παρ’ όλο που δεν θεωρώ πως είμαι 100% θεραπευμένος, εντούτοις η συνολική ψυχοσωματική μου υγεία αλλά και η ποιότητα της ζωής μου έχει βελτιωθεί σημαντικά και, εδώ και 15 χρόνια, δεν έχω πάρει κανένα χημικό φάρμακο.
 

ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Αρχικά φοίτησα στην σχολή Natural Health Science, στην Ελλάδα (Ανθοϊάμματα, Ολιστική Διατροφολογία, Ηλεκτροβελονισμό και Ρεφλεξολογία). Στη συνέχεια ξεκίνησα σπουδές Nutritional Therapy και Naturopathy στο Middlesex University, στο Λονδίνο και Ομοιοπαθητική στο British School Of Homeopathy. Οι  Σπουδές Φυσικοπαθητικής ολοκληρώθηκαν στη Σχολή Natural Health Science.
Επίσης εκπαιδεύτηκα με ειδικά σεμινάρια στην κατανόηση της ψυχοσωματικής αιτίας των παθήσεων.

Ιπποκράτης, Ωφελείν ή μη βλάπτειν

Διατροφή

Στο Middlesex University γνώρισα μια πολύ σημαντική διατροφολόγο, την Lucille Leader, η οποία θεωρείται αυθεντία στην διατροφική υποστήριξη του Parkinson. Έκανα σεμινάρια μαζί της κυρίως για την ολιστική αντιμετώπιση του Parkinson. Αυτή η γνωριμία μου έδωσε μια καινούργια οπτική για το πώς αντιμετωπίζονται οι ασθένειες μέσα από τις φυσικές μεθόδους, όπως είναι π.χ. η διατροφή, η βοτανική θεραπευτική, η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων, η διαχείριση του στρες. Ουσιαστικά, μου ενέπνευσε την εμπιστοσύνη ότι οι φυσικές θεραπείες δεν υπολείπονται των χημικών, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, ενώ υπερέχουν κατά πολύ όσον αφορά στην ασφάλεια.

Buteyko

Είμαι διπλωματούχος εκπαιδευτής στην μέθοδο Buteyko (Buteyko Breathing Association, Λονδίνο), που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, την χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το ροχαλητό, την αλλεργική ρινίτιδα, τον χρόνιο βήχα, αλλά και άλλα προβλήματα όπως κρίση πανικού, χρόνιο άγχος κ.ά.

Ομοιοπαθητική

Η μεγάλη μου αγάπη και διαρκής ενασχόληση είναι η Ομοιοπαθητική. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ακαδημία Κινεζικής Ιατρικής (3 έτη) και κατόπιν στο British School of Homeopathy στο Λονδίνο και συνέχισα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου (3 έτη) στην Διεθνή Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής, όπου είχα την τύχη και τιμή να έχω δάσκαλό μου τον διεθνώς αναγνωρισμένο – και με το Νόμπελ Εναλλακτικής Ιατρικής – καθηγητή της Ομοιοπαθητικής Γεώργιο Βυθούλκα.

Είμαι Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (Σ.Ο.Ε).
 

Οφείλουμε να σεβόμαστε την σοφία της Φύσης για την θεραπεία μας

 

ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΩ

Σχεδόν όλες οι παθήσεις έχουν ψυχοσωματικό υπόβαθρο και έχουμε πολύ περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισής τους απ’ όσο μπορεί να φαντάζεται κάποιος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι η πρόσκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων (δηλαδή, το κουκούλωμά τους), αλλά η βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας σε βάθος χρόνου, όχι μόνο για σήμερα και για αύριο, αλλά και για μετά από χρόνια.

Δύο αρχές που δεν παραβαίνω είναι:

  1. «Ὠφελεῖν ἢ μὴ βλάπτειν», δηλαδή, να ωφελείς, αλλά, κατ’ αρχήν και το σημαντικότερο, να ΜΗΝ βλάπτεις.
  2. Η Φύση είναι σοφώτερη από τον σοφώτερο ανθρώπινο εγκέφαλο και οφείλουμε να την παρατηρούμε και να σεβόμαστε τους νόμους της.

Συνεπώς, προσπαθώ πάντα να παρεμβαίνω όσο το δυνατόν λιγότερο. Δηλαδή, να μην επιβάλλω την δική μου διάνοια πάνω στην διάνοια της Φύσης. Σε μια θεραπευτική διαδικασία, με ενδιαφέρει να ακολουθώ την πορεία που ακολουθεί η Φύση για να φέρει την ίαση.

Ένα παράδειγμα:
Όταν έρθει ένας  ασθενής που πυρέσσει δεν πρέπει να τον καταστέλλουμε με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δυναμώσουμε τον οργανισμό και να του παρέχουμε τις συνθήκες ώστε ο πυρετός να υποχωρήσει μόνος του όταν πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ασκηθεί μία συμβατική / χημική θεραπεία, μπορεί τα συμπτώματα να υποχωρήσουν γρηγορότερα, αλλά η υγεία του ασθενούς σε βάθος χρόνου, θα επιβαρυνθεί.

Αυτό ισχύει λίγο ως πολύ για όλα τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας άνθρωπος ως "ασθένεια".  Εμείς πρέπει να παρατηρήσουμε ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ προσπαθεί η φύση να επαναφέρει την ισορροπία και να υποστηρίξουμε αυτούς τους τρόπους, ενώ ταυτόχρονα να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στον ασθενή ώστε να μπορέσει να επιτελεσθεί η αυτοθεραπεία του.

Στην διάθεσή σας για την φυσική θεραπεία σας στο τηλ. 6945471589.