6/6/2019
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Λευκά σημάδια στα νύχια, τι σημαίνουν

Η λευκονυχία (τα άσπρα σημάδια στα νύχια των χεριών ή των ποδιών) μπορεί να εμφανίζεται στα ίδια τα νύχια χεριών ή ποδιών (αληθινή λευκωνυχία) ή να φαίνεται στα νύχια αλλά στην πραγματικότητα να αφορά τη βάση δέρματος κάτω από το νύχι (ψευδολευκωνυχία). Κατά κανόνα, η αληθινή λευκωνυχία δεν είναι ανησυχητική, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις (π.χ. Νόσος Crohn με λευκωνυχία από έλλειψη σεληνίου). Για να διαπιστώσουμε αν το σημάδι βρίσκεται στη μάζα του νυχιού το πιέζουμε στιγμιαία. Αν το σημάδι χαθεί με την πίεση τότε πρόκειται για φαινομενική λευκωνυχία.

Τι σημαίνουν τα άσπρα σημάδια στα νύχια

Είναι αρκετά διαδεδομένη η φήμη ότι τα άσπρα σημάδια στα νύχια οφείλονται σε έλλειψη ασβεστίου. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και όχι ίδια για όλες τις περιπτώσεις.

Κατ' αρχήν ας διευκρινίσουμε ότι η λευκωνυχία σχετίζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με κάποιες αλληλοσυνδεόμενες παραμέτρους όπως:

 • τη μορφολογία των σημαδιών (κουκκίδες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές
 • τη συχνότητα εμφάνισής τους και το αν παρουσιάζονται σε ένα ή δυο δάχτυλα ή σε όλα τα δάχτυλα
 • το αν βρίσκονται στο ίδιο το νύχι ή στο δερμάτινο υπόστρωμά του

Πιθανά αίτια λευκωνυχίας

Τα αίτια της λευκωνυχίας που συνδέονται κατά περίπτωση με τις ως άνω παραμέτρους μπορεί να είναι:

 • εξωτερική κακοποίηση των νυχιών (από χτύπημα, βερνίκια ή διαδικασία αποκόλλησης ψεύτικων νυχιών)
 • διατροφικές ελλείψεις (κυρίως σε ψευδάργυρο)
 • χρόνια δηλητηρίαση (από αρσενικό, μόλυβδο, θάλλειο) από κατανάλωση επιβαρυμένων ειδών (νερού, ψαριών, θαλασσινών ή λαχανικών)
 • αλλεργική αντίδραση στα βερνίκια
 • μυκητίαση
 • βαριές παθολογικές καταστάσεις σπανιότερα (καρδιολογικές ή νεφρικές παθήσεις, έκζεμα ή ψωρίαση, πνευμονία κ.ά.)

Τι αξίζει να προσέξουμε αν έχουμε λευκά σημάδια στα νύχια

Τα φυσιολογικά νύχια έχουν το χρώμα του δέρματός μας προς το ρόδινο εκτός από τη βάση τους η οποία μοιάζει με υπόλευκο μισοφέγγαρο.

 • Αν τα λευκά σημαδάκια είναι λιγοστά σε ένα ή σε δύο γειτονικά δάχτυλα είναι πολύ πιθανό να έχουμε χτυπήσει σε εκείνο το σημείο τα νύχια μας χωρίς απαραίτητα να το θυμόμαστε. Το νύχι μεγαλώνει αργά και μέχρι να προσέξουμε το σημάδι μπορεί να έχουμε ξεχάσει ότι είχαμε χτυπήσει το δάχτυλο σε εκείνο το σημείο.
 • Όταν ξεβάφετε τα νύχια των ποδιών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς περίοδο ανάπαυσης (π.χ. μετά το καλοκαίρι) τότε βλέπετε ότι τα νύχια δείχνουν θαμπά και μερικές φορές κιτρινωπά. Το κιτρινωπό χρώμα οφείλεται στα σκούρα βερνίκια. Για να προστατέψετε τα νύχια σας αν τα βάφετε καλό είναι να περνάτε πρώτα μία βάση από διάφανο βερνίκι. Επίσης καλό είναι να δίνετε στα νύχια χεριών και ποδιών ένα διάλειμα χωρίς να τα βάφετε.
 • Ένα ή δυο άσπρα σημαδάκια περιστασιακά σε κάποιο δάχτυλο ή σε λίγα δάχτυλα δεν προκαλούν ανησυχία. Αν όμως υπάρχει εκτεταμένη λευκωνυχία (λευκά σημάδια σε αρκετά ή σε όλα τα δάχτυλα) τότε είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας υποδείξει αν χρειάζεται να κάνετε κάποιες εξετάσεις. Η εκτεταμένη λευκωνυχία αποτελεί ένδειξη παθολογικής κατάστασης.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για άσπρα σημάδια στα νύχια

Συνιστάται επίσκεψη στον γιατρό σας αν:

 • Ολόκληρο το νύχι έχει λευκό χρώμα
 • Υπάρχουν λευκές οριζόντιες λωρίδες με κανονικό χρώμα νυχιού ανάμεσά τους
 • Το νύχι είναι μισό λευκό (στη ρίζα του νυχιού) και μισό κοκκινοκαφέ (προς την έξω άκρη του νυχιού).
 • Εμφανίζονται κάθετες λευκές γραμμές

Παρ' όλο που το θέμα μας σε αυτό το άρθρο είναι τα λευκά σημάδια στα νύχια, συνιστάται να δει ο γιατρός σας και αν υπάρχουν στα νύχια σας σημάδια ή αποχρώσεις μαύρου, κιτρινωπού, γαλαζωπού ή κοκκινοκαφέ χρώματος.

Αν παρατηρείτε λευκά σημαδάκια στα νύχια μετά από κάποια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες (παρατεταμένη αποχή από κρέας, αβγά, θαλασσινά, όσπρια, γαλακτοκομικά) τότε είναι πιθανό να σας λείπει ψευδάργυρος. Ένας ολιστικός ιατρός εξειδικευμένος ως σύμβουλος διατροφής και φυσικών συμπληρωμάτων θα σας υποδείξει πώς μπορείτε να τροποποιήσετε το διατροφολόγιό σας και θα σας συστήσει το κατάλληλο φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα ώστε να ανταποκριθείτε στο μήνυμα που σας στέλνει ο οργανισμός σας και να επαναφέρετε την ισορροπία του.

Ό,τι κι αν προσπαθεί να μας πει ο οργανισμός με τα σημάδια στα νύχια καλό είναι να ενδιαφερθούμε. Η ανιτμετώπιση των σημαδιών στα νύχια είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει και υποδεικνύεται από τα σημάδια αυτά.

Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζουμε συστηματικά να διατηρούμε ολόκληρο τον οργανισμό σε κατάσταση υγείας.

Συμβουλευθείτε τον Ολιστικό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη

 

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!