Έψαχνα για κέντρα διακοπής καπνίσματος στο Μαρούσι...

Επειδή έκανα στριφτό τσιγάρο, έκανα έναν καπνό ανά 2 - 3 μέρες. Αυτό βγαίνει περίπου πάνω από 1 πακέτο την ημέρα. Έψαχνα διάφορες εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, γιατί δεν ήθελα με φάρμακα και με διάφορους φαρμακευτικούς τρόπους (με τσιρότα νικοτίνης ή οτιδήποτε άλλο που να περιέχει νικοτίνη). Διάβασα για τον βελονισμό και είδα στο Μαρούσι ότι ήταν ο κ. Ταταράκης.

Όταν έφυγα από το ιατρείο, μετά όποτε κάποιος κάπνιζε δίπλα μου νόμιζα ότι κάτι καίγεται. Μου μύριζε τόσο έντονα αρνητικά ο καπνός. Πήγα στο σούπερ μάρκετ και μου μύριζαν πολύ άσχημα οι γύρω μου που ήταν καπνιστές, σαν να είχαν βγει από φωτιά. Και ειδικά μέσα στο σπίτι, την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα είπα στον σύντροφό μου να μην καπνίσει μέσα στο σπίτι και εκείνος άναψε μέσα στο μπάνιο νομίζοντας ότι δεν θα το καταλάβαινα. Κι εγώ ήμουν στο υπνοδωμάτιο και άρχισα και του φώναζα ότι κάτι καίγεται και ότι κάπου είχε πιάσει φωτιά. Ήταν αρκετά έντονη η όλη κατάσταση που βίωσα.

Στην αρχή μου έλειπε το τσιγάρο, ένιωθα ακόμα ότι ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο. Σταδιακά, μου μειώθηκιε αυτή η επιθυμία και δεν ήθελα πια να ανάψω τσιγάρο. Οι δύσκολες μέρες ήταν οι 2-3 πρώτες.

Πέρα από αυτή την έντονη μυρωδιά σαν να παίρνουμε φωτιά, ήμουν υπερευαίσθητη τις πρώτες 2-3 μέρες με κορύφωση την 3η μέρα. Και μετά ξύπνησα την επόμενη μέρα και ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ήμουνα μια χαρά, δεν μου έλειπε, δεν το σκεφτόμουνα έντονα. Μετά κάποιες φορές αν ήμουνα σε παρέα έξω, ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο, να κάνω 2- 3 τζούρες και να το σβήσω. Τώρα όμως το έλεγχα 100%, δεν με έλεγχε η επιθυμία μου.

Γενικά, αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο βελονισμός με βοήθησε να ελέγχω την εξάρτησή μου και τη θέλησή μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να σκέφτομαι πριν ανάψω το τσιγάρο, που πριν δεν μπορούσα να το σκεφτώ, με έλεγχε η επιθυμία μου.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν καπνιστή και ειδικά για για μένα που ήμουνα 16 χρόνια καπνίστρια φανατική και δεν γινόταν να μην έχω τσιγάρα. Με έλεγχε πάρα πολύ η επιθυμία μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελα να ανάψω ένα τσιγάρο και να μην ανάψω. Ενώ μετά τον βελονισμό ήταν πια στο δικό μου χέρι. Η εξάρτησή μου είχε μειωθεί στον ελάχιστο βαθμό, απ΄ τις πρώτες μέρες.

Καμμία σχέση όπως είμαι τώρα κι όπως ήμουν πριν απ' το βελονισμό για τη διακοπή καπνίσματος. Δεν φαντάζεστε. Είναι άλλη ζωή όταν δεν είσαι εξαρτημένος από κάτι. Ακόμα μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο. Βλέπω  άλλους που ανάβουν τσιγάρο όταν είναι στη στάση και μου φαίνεται πολύ περίεργο. Μου φαίνεται τόσο μακρινό, σαν να μην το έκανα εγώ αυτό. Αλλά εγώ το βίωσα πολύ έντονα. Με επηρέασε πολύ θετικά ο βελονισμός. Κι ας ήμουν υπερευαίσθητη τις πρώτες μέρες, μάλλον επειδή ήμουνα πολύ εξαρτημένη απ' το τσιγάρο και αντέδρασα έτσι.

Ακόμα μερικές φορές μου μυρίζει καμένο. Όχι σε τέτοιο βαθμό όπως αρχικά. Αν μου μυρίσει κάπου καμένο, γυρίζω και έχει ανάψει κάποιος τσιγάρο.

Το πρωί, άμα φτιάξω καφέ μπορεί να θέλω να ανάψω τσιγάρο και να κάνω 2-3 τζούρες, μπορεί και όχι. Δεν είναι στην καθημερινότητά μου πλέον. Δηλαδή, αν βγω μια βόλτα έξω και καπνίζει κάποιος απ' την παρέα μπορεί να πω δώστε μου κι εμένα ένα να ανάψω. Αλλά αυτό είναι πλέον μόνο η συνήθεια του καπνιστή, όπως μου είχε πει και ο γιατρός. Δεν είναι πλέον εξάρτηση.
 

Ε. Π. - Κάπνισμα
Θεράπων Ιατρός: Σταύρος Ταταράκης
Δες κι άλλες Εμπειρίες από Φυσικές Θεραπείες στο Medical Nature Center.