7 Αλήθειες για το Κάπνισμα και τις Επιπτώσεις του Καπνίσματος
 

 1. 6 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το ενεργητικό κάπνισμα (παραπάνω από τον πληθυσμό της Αττικής).
 2. 1 στους 2 καπνιστές πεθαίνει από τις συνέπειες του καπνίσματος. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)
 3. Κάθε 5 δευτερόλεπτα φεύγει από τη ζωή ένας άνθρωπος λόγω των επιπτώσεων του καπνίσματος.
 4. 1 τσιγάρο σου κλέβει τον διπλάσιο χρόνο περίπου απ' τη ζωή σου απ' όσο κάνεις για να το καπνίσεις (Κάνεις 6 λεπτά να καπνίσεις ένα τσιγάρο. Και για κάθε τσιγάρο που καπνίζεις θα ζήσεις 11 λεπτά λιγότερο).
 5. Ο καπνιστής ζει μέχρι και 10 χρόνια λιγότερο απ' ό,τι αν δεν κάπνιζε.
 6. Λίγοι καπνιστές γνωρίζουν πραγματικά τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στη ζωή τους.
 7. Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν τον λόγο γιατί δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο χωρίς κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί το Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί μια διαδεδομένη κοινωνική συνήθεια, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους τα τελευταία χρόνια, μετά από δεκαετίες μελετών των επιδράσεων του καπνού στο σώμα μας. Μία από τις βασικότερες των συνεπειών είναι η συσχέτισή του με την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου – κυρίως πνεύμονα, λάρυγγα και άλλων.

Κάπνισμα, Συμπτώματα καπνίσματος, Εθισμός στη Νικοτίνη

Καπνίζω = Ψαλιδίζω τη ζωή μου. Αποκόβομαι απ' τις ουσιαστικές χαρές της ζωής. Έχω ξεχάσει πώς μυρίζει η βρεγμένη γη, πώς είναι οι απαλές γεύσεις, ο βαθύς, αναπαυτικός ύπνος, η ηρεμία που δεν την αγοράζεις κάθε τόσο μ' ένα τσιγάρο.


Επιπλέον, το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί και επιδεινώνει πολλές ακόμη παθήσεις όπως:

 • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ (Υπάρχει επιστημονική απόδειξη πως το κάπνισμα είναι η βασικότερη – αν όχι ή μόνη – αιτία της).
 • Βρογχικό Άσθμα
 • Ροχαλητό και Άπνοια ύπνου
 • Αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου
 • Έλκος
 • Γαστρίτιδα
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Υπογονιμότητα
 • Αυξημένη Χοληστερόλη και λιπίδια
 • Διαβήτης
 • Υπέρταση
 • Καρδιακή Αρρυθμία (Ταχυκαρδία, Κολπική Μαρμαρυγή κ.ά.)
 • Έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Φλεβίτιδα και άλλα Αγγειακά Προβλήματα
 • Κυτταρίτιδα
 • Οστεοπόρωση (απώλεια οστικής πυκνότητας)
 • Γήρανση δέρματος κ.ά.
 • Απώλεια Γεύσης και Όσφρησης
 • Οισοφαγική παλινδρόμηση
 • Πιθανότητα διακοπής της ανάπτυξης (αν το κάπνισμα ξεκινήσει από την εφηβεία)

Τι περιέχει το τσιγάρο

Με κάθε εισπνοή συμβατικού τσιγάρου εισέρχονται στον οργανισμό πάνω από 5.000 χημικές ουσίες. Οι κυριότερες είναι: Νικοτίνη, Πίσσα, Οξείδιο του Αζώτου, Υδροκυάνιο, Νιτροζαμίνες, Μονοξείδιο του Άνθρακα, το χημικό βιοκτόνο Φορμαλδεΰδη και άλλες λιγότερο γνωστές αλλά επίσης ανθυγιεινές. Οι ουσίες αυτές είναι αποδεδειγμένα βλαβερές είτε ως καρκινογόνες είτε ως επιβαρυντικές για το καρδιαγγειακό και νευρο-ορμονικό σύστημα.

Με τις εισπνοές από το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποφεύγονται τα δηλητήρια από το χαρτί, όμως εισάγεται στον οργανισμό Νικοτίνη (σκλήρυνση αρτηριών) και όχι μόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ στο Όριγκον των ΗΠΑ, από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ο καπνιστής εισπνέει, εκτός από τη νικοτίνη, και καρκινογόνες Ημιακετάλες Φορμαλδεΰδης (σε ατμοποιητές υψηλής τάσης – 5 V.). Οι ακριβείς συνέπειες της εισπνοής ημιακεταλών φορμαλδεΰδης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ακόμα γνωστές, καθώς θα χρειαστούν χρόνια ερευνών μέχρι να έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για τις βλάβες στην ανθρώπινη υγεία των ενεργών και των παθητικών καπνιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.  Έχει γίνει όμως ήδη γνωστό από την έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν τουλάχιστον μία επικίνδυνη για την υγεία ουσία.

Διακοπή Καπνίσματος με Βελονισμό από τον πιστοποιημένο βελονιστή Ιατρό Σταύρο Ταταράκη στο Medical Nature Center

Θέλω να κόψω το τσιγάρο αλλά δεν μπορώ

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολη η απεξάρτηση από την νικοτίνη; Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί ισχυρό εθισμό, τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό. Με ποια διαδικασία όμως το εθισμένο στη νικοτίνη σώμα μπλοκάρει κάθε σκέψη για διακοπή του καπνίσματος;

Για να εξετάσουμε τους λόγους που μας δυσκολεύουν να κόψουμε το κάπνισμα πρέπει να γνωρίζουμε τι ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές Σεροτονίνη και Ντοπαμίνη.

Κάπνισμα, Ντοπαμίνη, Σεροτονίνη και εθισμός στη Νικοτίνη

Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι ουσίες που παράγει το ίδιο το ανθρώπινο σώμα και οι οποίες μεταφέρουν “αισιόδοξα” μηνύματα μεταξύ των νευρώνων. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί χαλάρωση και αίσθηση ηρεμίας. Η ντοπαμίνη μας κάνει να νοιώθουμε ευχάριστα, ξεκούραστοι και μας βοηθά στη συγκέντρωση. Τόσο η σεροτονίνη όσο και ντοπαμίνη συνδέονται με ευχάριστες εμπειρίες, με ό,τι μας αρέσει να κάνουμε και να βιώνουμε πραγματικά: ν’ ακούσουμε μια επιβράβευση, να κολυμπήσουμε, να διασκεδάσουμε με φίλους, να χαθούμε μέσα σε μια αγαπημένη αγκαλιά.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτούς ακριβώς τους νευροδιαβιβαστές ικανοποίησης για να ξαναβρεί τεχνητά την διαταραγμένη ισορροπία του που προκαλεί το κάπνισμα και η νικοτίνη. Όταν κάποιος ξεκινά το κάπνισμα οι πρώτες αντιδράσεις του σώματος είναι πολύ αρνητικές: βήχας, ναυτία, ζαλάδα και ενόχληση από την οσμή του καπνού. Όσο αγνοήσουμε τα σημάδια αυτά και συνεχίσουμε να καπνίζουμε, σιγά-σιγά, το σώμα προσαρμόζεται. Ο οργανισμός παράγει σεροτονίνη και ντοπαμίνη για να καμουφλάρει τα δυσάρεστα συμπτώματα από το κάπνισμα, ώστε να μην νοιώθουμε τόσο άσχημα. Έτσι, κάθε φορά που καπνίζουμε, ο οργανισμός μας διεγείρεται να παράγει σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι μετά το κάπνισμα νοιώθουν παροδικά μεγαλύτερη ηρεμία και ευχαρίστηση. Επειδή όμως τα ευχάριστα αυτά αισθήματα είναι “τεχνητά” δεν διαρκούν πολύ. Μετά από λίγο, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη στο σώμα μας πέφτουν και αισθανόμαστε άσχημα, πιο άσχημα από πριν. Έτσι, ασυναίσθητα, πάμε για ένα ακόμα τσιγάρο, για να ξαναέλθει αυτή η παροδική τεχνητή ηρεμία και ικανοποίηση. Με αυτόν τον φαύλο κύκλο δημιουργείται ο εθισμός στην νικοτίνη. Και όσοι καταφεύγουν στο τσιγάρο για ν’ αντιπαλέψουν πρόσκαιρα την κατάθλιψη, αυξάνουν ολοένα τον αριθμό των τσιγάρων χωρίς μόνιμο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει τρόπος να κόψω το τσιγάρο χωρίς υποκατάστατο τσιγάρου με νικοτίνη, χωρίς να έχω δυσάρεστα συμπτώματα;

Δες πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο Βελονισμός στην διακοπή του καπνίσματος.

Επικοινώνησε με τον Ιατρό Βελονιστή Σταύρο Ταταράκη, πιστοποιημένο σε ειδικό πρωτόκολλο διακοπής καπνίσματος με Βελονισμό.
 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιεχόμενο που να έχει ταξινομηθεί με αυτόν τον όρο.