Ο ιατρικός βελονισμός χρησιμοποιείται ως αποτελεσματική θεραπεία για την ημικρανία και άλλα είδη πρωτογενούς χρόνιας κεφαλαλγίας. Στην Ευρώπη και την Αμερική αυτή η πανάρχαιη θεραπευτική μέθοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

 1. Δεν πονάει (όταν γίνεται από ειδικό) αλλά ούτε και έχει παρενέργειες όπως η φαρμακευτική αγωγή για την ημικρανία και τον χρόνιο πονοκέφαλο. (Δυο από τις πλέον απρόσμενες παρενέργειες της υπερβολικής χρήσης αναλγητικών φαρμάκων είναι η επιδείνωση της κεφαλαλγίας και η μετεξέλιξή της σε χρόνια).
 2. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ο βελονισμός είναι το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικός με τα φάρμακα όχι μόνο όταν ο πονοκέφαλος είναι οξύς, αλλά και ως μέθοδος πρόληψης της χρόνιας κεφαλαλγίας (έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου το 2008 απέδειξε ότι ο βελονισμός αποδίδει καλύτερα από παυσίπονα φάρμακα τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς την ένταση της κεφαλαλγίας).
 3. Δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα της πρωτογενούς κεφαλαλγίας (ημικρανία με αύρα ή χωρίς αύρα, πονοκέφαλος τάσης, αθροιστική κεφαλαλγία), αλλά ταυτόχρονα επαναφέρει την ομοιόσταση σε ολόκληρο τον οργανισμό περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας εντελώς τις οργανικές ανισορροπίες που συνοδεύονται συχνά από κεφαλαλγία:

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός ως φυσική αντιμετώπιση της ημικρανίας (ή άλλου είδους χρόνιας κεφαλαλγίας)

Η προσέγγιση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στοχεύει στην επαναφορά της φυσιολογικής ροής ενέργειας ή ζωτικής δύναμης (τσι) στον οργανισμό. Ο βελονισμός όπως τον χρησιμοποιεί η δυτική ιατρική αποσκοπεί όχι μόνο στην απάλυνση ή εξάλειψη του πόνου μέσω των "περασμάτων" του νευρικού συστήματος, αλλά και στην αντιμετώπιση ανισορροπιών όπως το στρες και η αϋπνία. Αυτό που διαφοροποιεί περισσότερο τον βελονισμό της δυτικής ιατρικής είναι οι έρευνες που εξηγούν πώς ο βελονισμός επιδρά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, είτε όταν οι βελόνες τοποθετούνται τοπικά, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και πάνω από τον αυχένα (εγκεφαλικό στέλεχος), είτε όταν τοποθετούνται μακριά από το κεφάλι (π.χ. στα χέρια, στα πόδια).

Οι έρευνες λοιπόν έχουν δείξει ότι ο βελονισμός επιδρά στα κέντρα διαβίβασης του πόνου (της κεφαλαλγίας, εν προκειμένω) μειώνοντάς τον, όπως και στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την αίσθηση που μας προκαλεί ο πόνος.

Μία ιδιαίτερη βελονιστική τεχνική για τη φυσική θεραπεία της ημικρανίας είναι ο βελονισμός ορισμένων σημείων στους μυς, που βοηθά στη χαλάρωση του μυικού σπασμού στον αυχένα και στο κεφάλι.

Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη και στην Αμερική, τα θεραπευτικά αποτελέσματα του βελονισμού έχουν διάρκεια πλέον των 6 μηνών μετά την τελευταία συνεδρία από τον προτεινόμενο κύκλο συνεδριών.

Πρόληψη της Ημικρανίας με Βελονισμό

Ο νευρολόγος μπορεί να σας συστήσει βελονισμό για την αντιμετώπιση ή πρόληψη της ημικρανίας ή άλλης πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας (πονοκέφαλος τάσης, αθροιστική κεφαλαλγία), δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί επαρκώς από επιστημονικές έρευνες η αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας στην πρόληψη της χρόνιας κεφαλαλγίας. Μάλιστα οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός είναι ισάξιος ως προς την αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα) για την αντιμετώπιση της χρόνιας κεφαλαλγίας. Εκεί που σίγουρα πλεονεκτεί ο βελονισμός είναι στο ότι δεν έχει παρενέργειες.

Mελέτες δείχνουν ποσοστά επιτυχίας του βελονισμού με 50%-59% λιγότερες μέρες και 50% μικρότερη ένταση ημικρανίας σε σύγκριση με τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων, ενώ η προληπτική δράση διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.

Γιατί ο Βελονισμός συνιστάται κυρίως για Πρωτογενείς Κεφαλαλγίες

Στις Δευτερογενείς Κεφαλαλγίες, αυτές δηλαδή που προκαλούνται από κάποιο διαγνωσμένο αίτιο, άμεση προτεραιότητα έχει να αντιμετωπισθεί το ίδιο το αίτιο που προκαλεί την κεφαλαλγία, ώστε να μην εξελιχθεί προς το χειρότερο.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας για διάγνωση αν ο πονοκέφαλος δεν παρουσιάζεται σταδιακά, αλλά είναι ξαφνικός ή αν συνοδεύεται από:

 • Πυρετό
 • Υπέρταση
 • Έντονη ζαλάδα
 • Υπερβολικά έντονο πόνο στον αυχένα
 • Εμετό χωρίς αίσθημα ναυτίας

Αντίθετα, οι Πρωτογενείς Κεφαλαλγίες είναι χρόνιες κεφαλαλγίες που εμφανίζονται αυτογενώς και δεν αποτελούν σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης. Γι'  αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε μετά από ιατρική διάγνωση αν πάσχετε ή όχι από πρωτογενή κεφαλαλγία (όταν επιζητήσετε έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης όπως ο ιατρικός βελονισμός.

Στις Πρωτογενείς Κεφαλαλγίες όπως η Ημικρανία, η Κεφαλαλγία Τάσης και η Αθροιστική Κεφαλαλγία το αίτιο αφορά μία γενικότερη ανισορροπία ή αναστάτωση του οργανισμού, η οποία μπορεί να συνοδεύει καταστάσεις όπως το χρόνιο στρες, η χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και η συστηματικά κακή διατροφή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στοχεύουμε στην αποκατάσταση της ομοιόστασης ολόκληρου του οργανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα της χρόνιας κεφαλαλγίας. Εδώ μπορεί να βοηθήσει μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία όπως ο Βελονισμός.

Με τον βελονισμό αντιμετωπίζονται και οι 3 τύποι πρωτογενούς κεφαλαλγίας, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται στην κεφαλαλγία τάσεως, χάρη στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων των ώμων και του αυχένα, αλλά και στην ψυχολογική χαλάρωση που προκαλείται.

Ιατρικός Βελονισμός για την Αντιμετώπιση της Ημικρανίας και εν γένει της Πρωτογενούς Κεφαλαλγίας

Στην Ελλάδα όλοι οι γιατροί νομιμοποιούνται να κάνουν βελονισμό για φυσική αντιμετώπιση της ημικρανίας, είτε ως μοναδική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με παυσίπονα φάρμακα. Επειδή όμως ο Ιατρικός Βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία της ημικρανίας ή του χρονίου πονοκεφάλου πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα (καθώς ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται σε μία ξεχωριστή κατάσταση με διαφορετικό προφίλ προβλημάτων ή δυσλειτουργιών), οι ιατρικές γνώσεις για τα βασικά βελονιστικά σημεία δεν αρκούν.

Στο Medical Nature Center ο Βελονιστής Ιατρός Σταύρος Ταταράκης είναι πιστοποιημένος σε φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης πόνου και ξεχωριστά για κάθε ένα είδος ιατρικού βελονισμού. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εξατομικεύει το βελονιστικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση συγκεκριμένα του δικού σας πονοκεφάλου, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας όπως και το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό που θα σας πάρει.

Η εξατομικευμένη θεραπεία της ημικρανίας με βελονισμό αφορά σε:

 • διαφορετικά βελονιστικά σημεία ανάλογα με τον πάσχοντα
 • διαφορετικό αριθμό τοποθετούμενων βελονών (εξαιρετικά λεπτές βελόνες μιας χρήσεως)
 • χρήση ή όχι ηλεκτροβελονισμού (ανώδυνα με ρεύμα εξαιρετικά χαμηλής τάσης για εντατικοποίηση αποτελέσματος)
 • είδος βελονισμού ή συνδυασμός ειδών βελονισμού τοπικά και απομακρυσμένα από το σημείο του πόνου (κρανιοβελονισμός, σωματικός βελονισμός, ωτοβελονισμός, κοιλιακός βελονισμός)

Στο Medical Nature Center η διάρκεια της αρχικής συνεδρίας βελονισμού για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς κεφαλαλγίας είναι μιάμιση ώρα και περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού. Στις επόμενες συνεδρίες η διάρκεια είναι 30-40 λεπτά.

Αρχικά συνιστώνται 2 συνεδρίες την εβδομάδα και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα ή 1 φορά τον μήνα για 8-16 περίπου συνεδρίες συνολικά (ανάλογα με τον πάσχοντα), ενώ η ανακούφιση από τον πονοκέφαλο γίνεται αισθητή μέχρι την 6η συνεδρία. Μέχρι τότε έχουν απελευθερωθεί τα φυσικά παυσίπονα (ενδορφίνες) από τον ίδιο τον οργανισμό.
Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει σχετικές διατροφικές συμβουλές από τον Ορθομοριακό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη ή και συμπληρωματική χρήση βοτάνων που μπορούν να απαλύνουν τον πονοκέφαλο.

Συμβουλευθείτε τον Ιατρό - Βελονιστή Σταύρο Ταταράκη για τη φυσική αντιμετώπιση της δικής σας χρόνιας κεφαλαλγίας.