Ενημέρωση για τις Φυσικές Θεραπείες Αντιμετώπισης Πόνου

Λίγα βελονάκια στα κατάλληλα σημεία, κι ο Πόνος θα το σκεφτεί πολύ για να σ' αγγίξει...

 

Συμβουλευθείτε εδώ Δωρεάν τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη ποια Φυσική Θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για την αντιμετώπιση του δικού σας πόνου.

Αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του πόνου ή Μεσοθεραπεία και Βιοϊατρικός Βελονισμός;

Το κύριο πλεονέκτημα των φυσικών θεραπειών (Μεσοθεραπεία Πόνου, Βιοϊατρικός Βελονισμός) για την αντιμετώπιση των χρόνιων (αλλά και των οξέων πόνων) έναντι των φαρμάκων είναι ότι βοηθούν τον οργανισμό να ξαναβρεί την ισορροπία του και να αυτοθεραπευθεί.

Αντίθετα, τα φάρμακα για τον πόνο (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα) αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα και όχι την αιτία του πόνου. Γι’ αυτό και η χρήση τους γίνεται χρόνια όσο και ο πόνος, επιβαρύνοντας τον οργανισμό με ξένες, χημικές ουσίες και με παρενέργειες. (Η παρατεταμένη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά.)

 

Θεραπευτικό Μασάζ ή Βελονισμός και Μεσοθεραπεία Πόνου;

Σε κρίση πόνου (για παράδειγμα, όταν πονάει π.χ. η μέση ή ο ώμος πολύ έντονα και ο πόνος είναι σε έξαρση), δεν επιτρέπεται να κάνουμε συνεδρία θεραπευτικού μασάζ (Οστεοπαθητική - Χειροπρακτική).

Αντίθετα, ενδείκνυται να κάνουμε Μεσοθεραπεία Πόνου ή/και Βελονισμό, συνδυαστικά, ανάλογα με την περίπτωση. Και οι δύο αυτές φυσικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο έως και να τον εξαλείψουν.
 

Σε τι διαφέρει ο Βιοϊατρικός Βελονισμός από τον Παραδοσιακό Βελονισμό;

Με τον Παραδοσιακό Βελονισμό βρίσκουμε τα σημεία βάσει του χάρτη, ξέροντας πού είναι ακριβώς το κάθε σημείο.

Στον Ιατρικό Βελονισμό δεν βελονίζουμε ένα σημείο εάν δεν το ανιχνεύσουμε πρώτα:

Εντοπίζουμε την ζώνη που αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή και, σ' αυτή την ζώνη, προσπαθούμε να βρούμε τα ενεργά σημεία.

Από αυτά τα ενεργά σημεία που εντοπίζουμε, βελονίζουμε το πιο ενεργό, αφού το ανιχνεύσουμε με τον ηλεκτρονικό ανιχνευτή. Και, αν δεν μας βοηθήσει η συσκευή, το ανιχνεύουμε αντικειμενικά, με αλγόμετρο.

Στήνουμε την στρατηγική μας βάσει του άμεσου αποτελέσματος. Κάνουμε ανίχνευση ενεργών σημείων και, αν βάζοντας τη βελόνα στο ενεργό σημείο, βλέπουμε ότι έχουμε μία βελτίωση, έστω και μικρή, κρατάμε αυτό το σημείο για να το βελονίσουμε.
 

Δες και: Παραδοσιακός Βελονισμός ή Ιατρικός Βελονισμός για Διακοπή Καπνίσματος;

 

Ξηρός ή Υγρός Βελονισμός;

Υπάρχει ξηρός βελονισμός (dry needling) και υγρός βελονισμός (wet needling).

Όταν κάνουμε υγρό βελονισμό, εγχύουμε στο βελονιστικό σημείο μικρή ποσότητα κάποιου υγρού. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια φαρμακευτική ουσία είτε φυσιολογικός ορός. Όταν εγχύουμε τον ορό και κάνουμε έναν μικρό πομφό (πρήξιμο), ο ερεθισμός που ασκούμε στο σημείο είναι ισχυρότερος, όπως και αντίστοιχα, το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
 

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη μεσοθεραπεία ή τον βελονισμό για πόνο;

Μετά την θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου ‒ κατά περίπτωση, Μεσοθεραπεία σε συνδυασμό με Βιοϊατρικό βελονισμό (Σωματικός Βελονισμός σε διάφορα σημεία του σώματος, Ωτοβελονισμός) από Ιατρό πιστοποιημένο ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω θεραπείες, κατά κανόνα, δεν πονάμε ή πονάμε σε ένα ελάχιστο πια, αμελητέο ποσοστό.

Όποιο στόχο και αν έχει η θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου:

 • Ίαση (σε μη εγκατεστημένους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν δεν έχει επέλθει οριστική και ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς).
 • Ανακούφιση μιας χρόνιας εκφυλιστικής μη ιάσιμης φλεγμονής: Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε την πάσχουσα περιοχή στην προτέρα κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, η δράση της φυσικής θεραπείας είναι σαφώς παυσίπονη και όχι θεραπευτική. Άρα οφείλουμε, ασχέτως εάν υφίσταται πόνος ή όχι μετά τη θεραπεία, να προστατεύουμε την πάσχουσα περιοχή.

...Μετά τη συνεδρία, δεν πονάμε, αλλά συμπεριφερόμαστε στο πάσχον μέλος σαν να πονάει.

 • Αποφεύγουμε να πραγματοποιούμε τις κινήσεις που ξέρουμε ότι ερεθίζουν το πάσχον μέλος (ώμο, χέρι, πόδι, γόνατο, μέση).
 • Ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού για το πώς πρέπει να κινούμε το πάσχον μέλος ώστε να αποφεύγουμε να επιδεινώνουμε την φλεγμονή.

Είναι σημαντικό ο πιστοποιημένος σε Βιοϊατρικό βελονισμό και Μεσοθεραπεία ιατρός, να έχει κλινική εμπειρία σε Μονάδα Πόνου και να έχει παρακολουθήσει/συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια Πόνου). Έτσι θα είναι σε θέση να σας παρέχει μία πλήρη θεραπεία αντιμετώπισης πόνου, η οποία περιλαμβάνει και την κατάλληλη εκπαίδευση του πάσχοντος για τη συμμετοχή στην θεραπεία του.

Αν έχεις αποκτήσει μία μόνιμη ευαισθησία, π.χ. στη μέση, η οποία οφείλεται σε μία μη αναστρέψιμη βλάβη στη σπονδυλική στήλη από κάποιον λανθασμένο χειρισμό (από άρση βαρών χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση κ.ά.), μαθαίνοντας τις κατάλληλες κινήσεις (χαμηλώνεις το σώμα λυγίζοντας τα γόνατα χωρίς να σκύβεις), κάνεις μια-δυο κινήσεις παραπάνω, αλλά ζεις χωρίς να πονάς. Έτσι μειώνεις τον αριθμό των συνεδριών των φυσικών θεραπειών και δεν θα έχεις ανάγκη τα αντιφλεγμονώδη (χάπια, ενέσεις), τα οποία έχουν συσσωρευτικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στον οργανισμό.
 

Ποιους πόνους θεραπεύει η Μεσοθεραπεία;

Κατά κύριο λόγο, μυοσκελετικούς πόνους. Πόνοι σε τένοντες, οστά και μυς αποτελούν την απόλυτη ένδειξη για Ιατρική Μεσοθεραπεία:

 • Ισχυαλία
 • Οσφυαλγία
 • Πόνος από Εξάρθρωση
 • Μυικοί πόνοι στο σώμα (ώμους, χέρια, πόδια, πλάτη, κοιλιά)
 • Ρευματική μυαλγία
 • Μυικός σπασμός
 • Μυική θλάση
 • Αρθρίτιδα (Περιαρθρίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα)
 • Τενοντίτιδα
 • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
 • Ορισμένες κατηγορίες κεφαλαλγίας (Κεφαλαλγία Τάσεως ή Στρες Κεφαλαλγία, δηλαδή, Πονοκέφαλος από Στρες)

Η μεσοθεραπεία κατά την οποία εγχύουμε κάποια φαρμακευτική ουσία (αναλγητική) δεν προσφέρει βαθιά ίαση, αλλά είναι μία αντιμετώπιση μείωσης του πόνου, χωρίς θεραπευτική δράση.

Γι' αυτόν τον λόγο, ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης επιλέγει, κατά κανόνα, να κάνει θεραπευτική μεσοθεραπεία, χωρίς έγχυση ουσιών, αλλά μόνο με βελόνα, με πιστόλι ακριβείας για μεσοθεραπεία, ή εγχύοντας μόνο νερό. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (ξηρή μεσοθεραπεία ή με έγχυση υδατικού διαλύματος χλωριούχου νατρίου), η μεσοθεραπεία ασκεί θεραπευτική δράση, δίνοντας στον οργανισμό την δυνατότητα της αυτοβελτίωσης, της αυτοῒασης.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για μεσοθεραπεία πόνου;

Μπορεί να λειτουργήσει και από την πρώτη συνεδρία. Ή μπορεί να χρειαστούν το πολύ 6-8 επαναληπτικές συνεδρίες ανάλογα με το πρόβλημα και την ένταση.
Σε μη ιάσιμα προβλήματα, δύο φορές την εβδομάδα το πολύ.

Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης Medical Nature Formula, ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης, πιστοποιημένος σε Μεσοθεραπεία και Βιοϊατρικό Βελονισμό, αντιμετωπίζει τα προβλήματα πόνου με συνδυασμό βιοϊατρικού βελονισμού και μεσοθεραπείας. Με αυτό το θεραπευτικό σχήμα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και μειώνεται ο αριθμός των συνεδριών.

 

Μεσοθεραπεία Πόνου ή ένεση κορτιζόνης;

Αν μιλάμε για μία ένεση κορτιζόνης, δεν κάνει κακό. Η κορτιζόνη, για να κάνει κακό, πρέπει να συσσωρευτεί. Τη στιγμή που είναι κάτι που παράγεται από τον οργανισμό σου, δεν μπορεί να σου κάνει κακό αν γίνεται ελεγμένα, δηλαδή, για μία φορά. Είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο που έχει βοηθήσει πολύ. Κακό μπορεί να σου κάνει αν κάνεις κατάχρηση, δηλαδή, να την χρησιμοποιείς για αρκετό καιρό και σε μεγάλες ποσότητες. Τότε θα έχει παρενέργειες.

Επίσης πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι η κορτιζόνη δεν θεραπεύει, αλλά καταστέλλει. Στο θέμα της βαθιάς ίασης δεν προσφέρει θεραπευτική δράση.

Όμως και η μεσοθεραπεία δεν είναι θεραπευτική όταν την κάνεις με χορήγηση ουσιών. Θεραπευτική είναι μόνο όταν γίνεται μόνο με βελόνα ή μόνο με φυσιολογικό ορό. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αυτοθεραπεία, αυτοβελτίωση.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η ένεση κορτιζόνης μπορεί να γίνει ενδομυϊκά, ενδοφλέβια ή ενδοαρθρικά (μέσα στην άρθρωση), ενώ η μεσοθεραπεία γίνεται στο μέσο στρώμα του δέρματος. Κανένας εναλλακτικός δεν δίνει κορτιζόνη ούτε στη μεσοθεραπεία ούτε σε καμμία άλλη εναλλακτική θεραπεία. Εμείς οι ολιστικοί κάνουμε θεραπεία πόνου μόνο μέσα στο δέρμα (ούτε ενδοφλέβια, ούτε ενδομυϊκά). Γι' αυτό και λέγεται "μεσοθεραπεία".

 

Συμβουλευθείτε εδώ Δωρεάν τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη ποια Φυσική Θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για την αντιμετώπιση του δικού σας πόνου.