8/11/2017
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Αν απευθυνθείς σ' εμένα που είμαι γιατρός και μου πεις "πονάω στο χέρι, στο πόδι, στη μέση"  ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα και σου πω: "Οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο πόνος σου οφείλεται στην τάδε δυσλειτουργία" και σου δώσω και ένα παυσίπονο, θα σε έχω θεραπεύσει;

Αν έχεις έναν πόνο στη μέση ή μία φλεγμονή (τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.λπ.), η οποία έχει προκληθεί από τον τρόπο εργασίας σου, για παράδειγμα αν σηκώνεις βάρη ή αν είσαι 8 ώρες στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, και σου πω "Χρειάζεται πλήρης ακινησία για τουλάχιστον ένα μήνα" και εσύ δεν μπορείς να πάρεις άδεια, θα σε έχω βοηθήσει;

Κι αν σου δώσω ένα αντιφλεγμονώδες για να συνεχίσεις να εργάζεσαι θα σε έχω βοηθήσει πραγματικά;

Αν σου πω ότι η αϋπνία σου, η οποία επιβαρύνει τους πόνους που νιώθεις σε όλο το σώμα, οφείλεται στο άγχος σου και σε συμβουλεύσω να ηρεμήσεις και θα σου περάσει, θα σου έχω λύσει έτσι το πρόβλημα; Ή μήπως θα πρέπει να σε παραπέμψω στον γιατρό ειδικότητας για ένα αγχολυτικό;

Αυτά είναι ανθρώπινα ερωτήματα, που δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πτυχίο Ιατρικής, για να του περάσουν απ' το μυαλό.

Παρακάτω όμως τι γίνεται;

  • Πώς θεραπεύεται μια χρόνια ημικρανία, ένας χρόνιος πόνος στο σώμα (μια οσφυαλγία, μια ισχυαλγία, ένας μυϊκός πόνος (π.χ. από ψύξη) ή ένας οστικός πόνος), του οποίου τα αίτια γνωρίζουμε ή δεν έχουν εντοπισθεί μετά τις εξετάσεις που έχουμε κάνει;
  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για έναν οξύ πόνο (π.χ. μυικός σπασμός), αν αυτός που θέτει το ερώτημα είναι ο ίδιος ο οργανισμός σου, ο οποίος θα απολαύσει άμεσα τα οφέλη ή θα υποστεί τις συνέπειες σε βάθος χρόνου;

Τι μπορείς να περιμένεις από τα φάρμακα για τον πόνο (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη); Δράση και Παρενέργειες

Τα αναλγητικά φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση σε οποιαδήποτε μορφή (χάπι ή ένεση) ανακουφίζουν τον πόνο όσο διαρκεί η επίδρασή τους. Δεν έχουν βαθιά θεραπευτική δράση. Επιπλέον, καλύπτοντας τον πόνο χωρίς να έχει θεραπευθεί η αιτία που τον προκαλεί, παρασύρουν συχνά τον πάσχοντα να συμπεριφέρεται στην πρώην άλγουσα περιοχή (ώμος, ισχίο, αυχένας, γόνατο - μηνίσκος κ.λπ.) σαν να ήταν ήδη θεραπευμένη. Και επειδή αυτό δεν ισχύει, η φλεγμονή επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο και το πρόβλημα παραμένει χρόνιο, ενώ θα μπορούσε να θεραπευθεί.

Αν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα προσφέρουν μία παυσίπονη δράση για το σύντομο χρονικό διάστημα της έξαρσης του πόνου (δισκοπάθεια, κήλη δίσκου μέσης κ.ά.) η μακροχρόνια χρήση τους ενέχει έναν υψηλό κίνδυνο παρενεργειών (βλάβη στο ήπαρ κ.λπ.)

Εναλλακτικές θεραπείες πόνου

Οι φυσικές θεραπείες για τον πόνο που ασκούμε στο Medical Nature Center:

…έχουν τα εξής:

3 βασικά πλεονεκτήματα των φυσικών θεραπειών πόνου έναντι των συμβατικών αντιμετωπίσεων:

1.    Παρ' όλο που ανακουφίζουν, οι φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης πόνου δεν διακόπτουν την φυσική πορεία αυτοῒασης του οργανισμού.
2.    Αντίθετα, συνεργάζονται με τον οργανισμό, για να επιφέρουν την συνολική κατάσταση υγείας, θεραπεύοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το αίτιο του πόνου. Για να είναι αποτελεσματική η κάθε εναλλακτική θεραπεία είναι σημαντικό αυτός που την ασκεί να είναι πιστοποιημένα γνώστης της και όχι απλώς να γνωρίζει τον βασικό τρόπο εφαρμογής της θεραπείας. Για παράδειγμα, ο ιατρός που ασκεί Ωτοβελονισμό θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση για την θεραπευτική τεχνική του ωτοβελονισμού και ξεχωριστή πιστοποίηση για Σωματικό βελονισμό, Κοιλιακό Βελονισμό κ.ο.κ. Μόνο έτσι οι θεραπείες δεν γίνονται στο περίπου και μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον πάσχοντα που χρειάζεται μία πραγματικά αποτελεσματική φυσική θεραπεία.
3.    Οι ολιστικές θεραπείες αντιμετώπισης του πόνου δεν έχουν παρενέργειες, αρκεί να τηρούνται οι εξής σημαντικές προϋποθέσεις:

  • Μετά την φυσική θεραπεία να μην παρασυρθείς από την απουσία πόνου. Αντίθετα, να συνεχίσεις να αντιμετωπίζεις για το διάστημα που θα σου υποδειχθεί την πάσχουσα περιοχή σαν να πονούσε ακόμα, έτσι ώστε να εκμεταλλευθείς τη θεραπευτική ή αναλγητική δράση της φυσικής θεραπείας συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αυτοθεραπείας από τον οργανισμό σου, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • O ολιστικός θεραπευτής να είναι και συμβατικός ιατρός (ή να συνεργάζεται άμεσα με συμβατικό ιατρό), για να αντιλαμβάνεται άμεσα και πλήρως την έκταση του προβλήματος και να μπορεί να συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, τα όρια των κατάλληλων για την περίπτωση φυσικών θεραπειών, αλλά και την ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνονται ταυτόχρονα για οποιονδήποτε λόγο.


Ρώτησε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη ποια φυσική θεραπεία ενδείκνυται περισσότερο για τον δικό σου σωματικό πόνο (χρόνιο ή οξύ).