Αντιμετώπιση φλεγμονής με φυσικές θεραπείες χωρίς αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Καλύπτουμε την φλεγμονή με μία "κάπα" αντιφλεγμονώδους προστασίας: Κρυοθεραπεία, Ανάπαυση, Περίδεση, Ανάρτηση.

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη ή φυσικές θεραπείες;

Τενοντίτιδα, Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, Αρθρίτιδα, Οσφυαλγία (πόνος στη μέση), Ωτίτιδα... Όπως κι αν ονομάζεται η δική σου φλεγμονή, η καλύτερη λύση δεν είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ας δούμε γιατί:
Σε ένα πρόβλημα οσφυαλγίας (πόνος στη μέση) ο συμβατικός γιατρός θα δώσει ένα αντιφλεγμονώδες που έχει και παυσίπονη δράση. Ο στόχος, τόσο του συμβατικού όσο και του ολιστικού ιατρού, είναι να φύγει ο πόνος μία ώρα γρηγορότερα. Η διαφορά, που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο πόσο γρήγορα και πλήρως θα θεραπευτεί η φλεγμονή, έγκειται στο πώς θα την χειριστούμε.

 • Αν παρέμβουμε βίαια στον φυσικό κύκλο της φλεγμονής με χημικό τρόπο (αντιφλεγμονώδη, χημικά παυσίπονα) διακόπτουμε την πορεία της αυτοΐασης, της πλήρους και μόνιμης θεραπείας που μπορεί να προσφέρει ο ίδιος ο οργανισμός, αν τον αφήσουμε να λειτουργήσει όπως εκείνος γνωρίζει. Επίσης, καθώς ο πάσχων σταματά να πονάει, αγνοεί την φλεγμονή – η οποία συνεχίζει να υπάρχει – επιμένει να καταπονεί το πάσχον μέλος στους ίδιους ρυθμούς της φυσιολογικής του καθημερινότητας και έτσι διακινδυνεύει να μετατρέψει ένα οξύ πρόβλημα σε χρόνιο (π.χ. από τενοντίτιδα να γίνει τενοντοελυτρίτιδα και τότε να απαιτεί επέμβαση). Εδώ δεν φταίει ο γιατρός που έδωσε το αντιφλεγμονώδες και σίγουρα και τις σωστές οδηγίες (ξεκούραση κ.λπ.) αλλά ο πάσχων ο οποίος παίρνει υπερβολική δόση φαρμάκων επειδή θέλει να πάει αμέσως στη δουλειά ή στο γυμναστήριο. Προφανώς είναι λάθος να εκμεταλλευθείς τη δράση του αντιφλεγμονώδους και, αντί να ξεκουράσεις τον τένοντα, να επιμένεις να τον λειτουργείς όπως πριν, ενώ το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
 • Αντίθετα, αν μειώσουμε ή διακόψουμε εντελώς τον πόνο με τις ενδεικνυόμενες ολιστικές θεραπείες (Ομοιοπαθητική, Βελονισμός, Μεσοθεραπεία, Συμπληρώματα Διατροφής, Βοτανοθεραπεία, Ρεφλεξολογία), δίνουμε τον χρόνο στον οργανισμό να αυτοϊαθεί πιο σύντομα, πιο φυσικά και με ασφάλεια και να δημιουργήσει καινούργια, υγιή κύτταρα ώστε να έχουμε τελικά έναν πιο δυνατό ιστό.

Έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα ίσως να είναι χρήσιμα μόνο στο αρχικό στάδιο της φλεγμονής, ώστε να υποφέρουμε λιγότερο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Όμως η πραγματική θεραπεία συντελείται όχι από το φάρμακο (αντιφλεγμονώδες, παυσίπονο), αλλά από τον ίδιο τον οργανισμό, τις λειτουργίες του οποίου υποστηρίζουν οι φυσικές θεραπείες.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον φυσικό κύκλο της φλεγμονής.

Για τον γιατρό, αυτά είναι τα συμπτώματα της φλεγμονής.
Για εσένα τον πάσχοντα, αυτές είναι ενοχλήσεις.
Για τον οργανισμό όμως οι πέντε φυσικές διεργασίες της φλεγμονή χρησιμεύουν στην αποθεραπεία και ανακατασκευή του πάσχοντος ιστού:

 1. Οίδημα (πρήξιμο)
 2. Ερύθημα (κοκκίνισμα)
 3. Άλγος (πόνος)
 4. Δυσκαμψία ή ακαμψία
 5. Θερμότητα


Για παράδειγμα, έχεις μια τενοντίτιδα. Εκεί έχεις πόνο και φλεγμονή. Ο τένοντας είναι πρησμένος, δύσκαμπτος (όταν κάνεις μια κίνηση σε αυτό το σημείο, σε πονάει). Όμως τόσο ο πόνος όσο και η ίδια η φλεγμονή – έμμεσα – λειτουργούν θεραπευτικά αναδομώντας τον τένοντα:

 • Ο πόνος και η δυσκαμψία χρησιμεύουν για να αποτρέπουν την περαιτέρω χρήση του τένοντα, ώστε να ξεκουραστεί και να αποθεραπευτεί. Υπαγορεύουν στον πάσχοντα να ξεκουράσει το πάσχον μέλος, ούτως ώστε να δοθεί ο χρόνος στον οργανισμό να δρομολογήσει την διαδικασία της αυτοΐασης.
 • Ταυτόχρονα, μέσω της φλεγμονής (οίδημα, θερμότητα, ερύθημα) δημιουργείται υπεραιμία και έτσι μεταφέρονται στοιχεία που βοηθούν στην κυτταρική αναδόμηση του τένοντα.

Πώς μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και πιο γρήγορα οι φυσικές θεραπείες για τις φλεγμονές;

Παράλληλα με την φυσική θεραπεία ή τις φυσικές θεραπείες που θα επιλεχθούν για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φλεγμονής (ρεφλεξολογία, συμπληρώματα διατροφής, ομοιοπαθητική, βελονισμός), εσύ ο πάσχων θα πρέπει να ανταποκριθείς με φυσικούς τρόπους στις υποδείξεις / συμπτώματα που σου έχει παρουσιάσει ο οργανισμός σου:

 • Στην δυσκαμψία απαντάμε με ξεκούραση και ελεγχόμενη ακινησία.
 • Στον πόνο με εγγρήγορση, δηλαδή, σε συνεργασία με τον θεράποντα, να είμαστε έτοιμοι να αντιληφθούμε πότε το πρόβλημα έχει λυθεί (και όχι να το καλύπτουμε για πολύ καιρό με χημικές ουσίες).
 • Στην φλεγμονή (θερμότητα, ερύθημα, οίδημα), απαντάμε με κρυοθεραπεία, περίδεση, εναλλαγή κρύου ζεστού και ανάρτηση του μέλους.
 • Στον πονεμένο ιστό, γενικά, απαντάμε με περισσότερο ύπνο, πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ανάπαυση.

Να θυμάσαι:

Ιδανικά, την φλεγμονή δεν την καλύπτουμε με αντιφλεγμονώδη, αλλά με μία φυσική και ευεργετική "κάπα":

 • Κρυοθεραπεία
 • Ανάπαυση
 • Περίδεση
 • Ανάρτηση του μέλους που φλεγμαίνει

... Και με τον κατάλληλο συνδυασμό εναλλακτικών θεραπειών.

Ρώτησε μας με ποιες φυσικές θεραπείες αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η δική σου φλεγμονή (τενοντίτιδα, αρθρίτιδα κ.λπ.) χωρίς παρενέργειες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιεχόμενο που να έχει ταξινομηθεί με αυτόν τον όρο.