Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως και παρουσιάζεται όταν οι ωοθήκες δεν εκκρίνουν τις “γυναικείες” ορμόνες (Οιστρογόνα, Προγεστερόνη) με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής ωοθυλακίων από τις ωοθήκες και τον τερματισμό της αναπαραγωγικής της ικανότητας.

Η κλιμακτήριος (προεμμηνόπαυση) είναι μία περίοδος συνήθως 1-2 ετών, που προηγείται της εμμηνόπαυσης και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι διαταραχές του κύκλου.

Εμμηνόπαυση και Ωοθήκες

Όταν ο οργανισμός δεν παράγει ωάρια η γυναίκα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει. Στην ώρα της γέννησης ένα κορίτσι έχει περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια. Στην εφηβεία έχει 300-400 χιλιάδες από τα οποία όμως μόνο 400 περίπου ωριμάζουν και μπορούν να γονιμοποιηθούν. Στην ηλικία των 50 τα ωάρια που έχουν μείνει είναι συνήθως λίγα. Τότε τα ωοθυλάκια αρχίζουν να μειώνονται και αυτό στέλνει σήμα στον οργανισμό και σταματά η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτό μπορεί σταδιακά να συμβάλλει σε διάφορα συμπτώματα.

Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης

Οι Εξάψεις είναι από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας στην Εμμηνόπαυση.

Τα συνήθη συμπτώματα που συνοδεύουν την κλιμακτήριο αλλά και την εμμηνόπαυση, είναι:

 • Εξάψεις Κλιμακτηρίου και εφιδρώσεις:

 • Αϋπνία ‒ κακή ποιότητα ύπνου
 • Κεφαλαλγίες (πονοκέφαλοι, ημικρανίες)
 • Συναισθηματικές μεταπτώσεις (συχνές αλλαγές της διάθεσης)
 • Κατάθλιψη
 • Αύξηση σωματικού βάρους και δυσκολία στο χάσιμο βάρους
 • Ζαλάδες – Ναυτία – Ίλιγγος
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Κυρίως σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Μπορεί να κάνει πιο έντονα ορισμένα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
 • Κατακράτηση Υγρών – Πρήξιμο (Φουσκώματα)
 • Τριχόπτωση
 • Αυξημένη χοληστερίνη
 • Ψωρίαση
 • Ξηρότητα Κόλπου
 • Κυστίτιδες - Ουρολοιμώξεις κ.ά.

Μία γυναίκα σε εμμηνόπαυση που αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα γνωρίζει ότι δεν είναι “πολυτέλεια” να απαλλαγεί από αυτά με κάποια θεραπεία. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν μια αλυσίδα προβλημάτων που έχουν συνέπειες στην ποιότητα της ζωής της. Για παράδειγμα, καθώς οι εξάψεις την εμποδίζουν να κοιμηθεί καλά και αρκετά, η αϋπνία υποβαθμίζει όλες τις σωματικές και πνευματικές της λειτουργίες. Αυτό φέρνει συναισθηματικές διαταραχές που δυσκολεύουν τις σχέσεις με την οικογένειά της, αλλά και την εργασία της. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να της προκαλέσει πονοκεφάλους και να συντείνει στο να πάρει κιλά, μια και δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από την λεπτίνη, μία ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου και βοηθά το σώμα να μην παχαίνει κ.ο.κ.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης με ορμονική υποκατάσταση;

Η συμβατική ιατρική αντιμετώπιση είναι η εξωγενής χορήγηση ορμονών (ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη). Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ωστόσο έχει συνδεθεί ‒ έστω και με χαμηλά ποσοστά ‒ με κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και με κίνδυνο για εγκεφαλικά και θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, καμμία γυναίκα δεν θα ήθελε να ρισκάρει να ανήκει σε εκείνο το “μικρό ποσοστό”. Αρκεί βέβαια να ενημερωθεί ότι έχει στη διάθεσή της κάποιες αξιόπιστες εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να επαναφέρουν με φυσικούς τρόπους την ορμονική ισορροπία και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εδώ υπάρχουν δύο βασικές περιπτώσεις που πρέπει να εξετάσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα την εμμηνόπαυση χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας στο άμεσο ή απώτερο μέλλον:

 1. Πρόωρη εμμηνόπαυση
 2. Βαριά συμπτώματα εμμηνόπαυσης στα 50

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Εδώ μιλάμε για εμμηνόπαυση στα 40 ή ακόμη και στα 30. Σε αυτή την περίπτωση, φυσικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική μπορούν να αποκαταστήσουν τον κύκλο γονιμότητας, που έχει διακοπεί πιθανόν κάποιας σοβαρής αναστάτωσης του οργανισμού (έντονο άγχος, στενοχώρια), χωρίς τις πιθανές παρενέργειες των θεραπειών με ορμόνες.

Βαριά συμπτώματα εμμηνόπαυσης στα 50

Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης με μη φαρμακευτικές θεραπευτικές μεθόδους, δηλαδή, χωρίς παρενέργειες.

Οι πιο ενδεδειγμένες φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι:

Οι θεραπευτικές αυτές μέθοδοι μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή κατά την κρίση του Ολιστικού Ιατρού ή Φυσικοπαθητικού, σε συνεργασία η μία με την άλλη. Ο στόχος του θεραπευτικού σχήματος είναι η μείωση της συχνότητας αλλά και της έντασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από μία μεθόδους, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης Medical Nature Formula, μεγιστοποιούνται τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε συγκεκριμένες φυσικές θεραπείες που εφαρμόζει ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης στο Medical Nature Center για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης:

Ή για απαλλαγή από καταστάσεις που επιδεινώνουν την υγεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής στη φάση της Εμμηνόπαυσης:

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε αποτελέσματα των φυσικών θεραπειών κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης από γυναίκες που έχουν ωφεληθεί από αυτές στο Medical Nature Center.

Η εμμηνόπαυση είναι απλώς το φυσιολογικό κλείσιμο μιας περιόδου στη ζωή της γυναίκας. Υποστηρίζοντας τη συνολική σας υγεία με τις ενδεδειγμένες φυσικές θεραπείες από πιστοποιημένους ιατρούς διασφαλίζετε την ποιότητα της ζωής σας στα χρόνια της μέσης ηλικίας.

Συμβουλευθείτε τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης με φυσικές θεραπείες χωρίς παρενέργειες.