ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Είχα συνάδελφο απισχνασμένη με παθολογική λιπομέτρηση (ποσοστό λίπους <19%), η οποία προσπαθούσε να αυξήσει το σωματικό της βάρος, χωρίς αποτέλεσμα. Είχε αυξήσει την ποσότητα της τροφής που κατανάλωνε καθημερινά πιέζοντας τον εαυτό της να τρώει παραπάνω απ' όσο πεινούσε και παρ' όλα αυτά, συνέχιζε, αργά αλλά σταθερά, να χάνει βάρος. Μετά από μία δύσκολη εφημερία, στην οποία δεν είχαμε κοιμηθεί καθόλου όλη τη νύχτα, το πρωί η τραπεζοκόμος του νοσοκομείου την ρώτησε τι θέλει να φάει. Και ενώ είχε αρκετές δυνατότητες επιλογής, επέλεξε μία γλυκιά κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Την ρώτησα γιατί επέλεξε την κρέμα και όχι κάτι άλλο να φάει μετά από τόσες ώρες χωρίς τροφή και μεγάλη σωματική κόπωση, και μου απάντησε ότι το μόνο που θέλει είναι αυτό. Όταν πήρε στα χέρια της την κρέμα και με τρομερή λαιμαργία έβαλε στο στόμα της την πρώτη κουταλιά, συνειδητοποίησα πού είναι το πρόβλημα.
Γνωρίζοντας ότι προσπαθούσε να πάρει κιλά ανεπιτυχώς, της έκανα μερικές ερωτήσεις και από τις απαντήσεις της, επιβεβαίωσα τις σκέψεις μου: Ήταν εθισμένη στη ζάχαρη.

Της πρότεινα:

  1. Να μην προσπαθεί να τρώει μεγαλύτερες μερίδες ζορίζοντας τον εαυτό της, αλλά, αντίθετα, να τρώει λιγότερο, δηλαδή, μόνο όσο χρειαζόταν για να χορταίνει.
  2. Να σταματήσει να καταναλώνει ζάχαρη (άμεσα και σε γλυκά).
  3. Να λαμβάνει χρώμιο ως συμπλήρωμα διατροφής, σε αρκετά μεγάλη δόση, για να της αναχαιτίσω την όρεξη για γλυκά.

Η αντίδρασή της ήταν αναμενόμενη: "Εγώ τρώω με το ζόρι, τρώω ζάχαρη και γλυκά και δεν παχαίνω κι εσύ θα μου τα κόψεις;"

Αποτέλεσμα προγράμματος διατροφής

Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος διατροφής, που τελικά ακολούθησε, ήταν να πάρει 5 κιλά σε 2 μήνες.

Εξήγηση θεραπευτικής δράσης

Κόβοντας την ζάχαρη, που αποδεδειγμένα είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τον οργανισμό, εξισορρόπησε ο μεταβολισμός της, ο οργανισμός της λειτούργησε πιο σωστά και πήρε τα κιλά που του χρειάζονταν και μόνο τόσα. Ύστερα, με την ίδια διατροφή, δεν πήρε άλλα κιλά.

Επισήμανση

Δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που θέλει να πάρει κιλά μπορεί να το πετύχει κόβοντας τη ζάχαρη και τα γλυκά. Ούτε αν κάποια γυναίκα θέλει να χάσει κιλά, πρέπει να αρχίσει να τρώει περισσότερα γλυκά. Αυτό είναι θέμα εξατομίκευσης προγράμματος διατροφής βάσει των συμπερασμάτων του ιατρού από το εξειδικευμένο ιστορικό που παίρνουμε.

 

Θεράπων Ιατρός Σταύρος Ταταράκης , πιστοποιημένος σε Ορθομοριακή Ιατρική