16/9/2019
Γράφει ο Ολιστικός Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Δυσκολίες στον ύπνο από την αλλαγή του καιρού

Αν υπάρχουν δυσκολίες στον ύπνο, για παράδειγμα λόγω εμμηνόπαυσης και εξάψεων, στις αλλαγές των εποχών, το φθινόπωρο και την άνοιξη ο βραδυνός ύπνος μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολος. Αυτό συμβαίνει καθώς προστίθεται μία επιπλέον δυσκολία που σχετίζεται με τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου.

Ύπνος και ζέστη

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι γύρω στους 18ο Κελσίου τον χειμώνα και γύρω στους 26ο το καλοκαίρι. Αυτό φυσικά είναι σχετικό με το τι θεωρεί το σώμα του καθενός μας ιδανική θερμοκρασία για ύπνο. Αφού λοιπόν βρούμε τη δική μας κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε βαθιά και αδιάλειπτα, κανονίζουμε ανάλογα και τα σκεπάσματά μας. Όταν όμως αλλάζει η εποχή, δηλαδή στο φθινόπωρο και στην άνοιξη, υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας από το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι, αν έχουμε σκεπαστεί για να αντιμετωπίσουμε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία, προς το πρωί η πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία θα μας ξυπνήσει ή δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε βαθιά.

Ύπνος με ανοιχτό παράθυρο;

Η ανανέωση του αέρα επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου αν έχουμε έστω και λίγο ανοιχτό το παράθυρο. Όταν όμως υπάρχει ευαισθησία στον ύπνο, ο θόρυβος που έρχεται απ' έξω αλλά και το πρωινό φως μπορεί να διακόψει τον ύπνο. Η μέση λύση μπορεί να είναι και η καλύτερη σε αυτό. Κοιμηθείτε με εντελώς κλειστό το παντζούρι ανοίγοντας το παράθυρο στην ανάκλιση (αν υπάρχει) ή στερεώνοντάς το όσο το θέλετε ανοιχτό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανοίξετε και το κλιματιστικό ανανεώνοντας τον αέρα.

Βοηθήματα ύπνου όταν αλλάζει ο καιρός

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές τις θερμοκρασίας από το βράδυ μέχρι το πρωί στις αλλαγές των εποχών:

  • Ψυχράνετε το υπνοδωμάτιο με το κλιματιστικό μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο επιτυγχάνοντας​ την επιθυμητή αίσθηση δροσιάς στο δωμάτιο. Πριν πέσετε για ύπνο ανεβάστε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό (αν το χρησιμοποιείτε) στην πραγματική θερμοκρασία που θέλετε να έχετε όλο το βράδυ.
  • Σε δροσισμένο ήδη δωμάτιο χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα.
  • Στερεώστε καλά τα σκεπάσματά σας στο κρεβάτι ώστε να μην ξεσκεπάζεστε στη διάρκεια της νύχτας.
  • Έχετε ένα παραπάνω σκέπασμα στερεωμένο στο κρεβάτι και ακουμπισμένο σε μία καρέκλα στο πλάι, το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα προς το ξημέρωμα, χωρίς να χάσετε τον ύπνο σας.

Βιταμίνες για ύπνο

Οποιαδήποτε φροντίδα είναι σημαντική αν πρόκειται να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Ο αδιάλειπτος ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πρώτη ανάγκη. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού και τον απορρυθμίζει. Γι' αυτό αξίζει να πάρετε όσα μέτρα χρειάζονται για να εξασφαλίσετε έναν αδιατάρακτο βραδινό ύπνο. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και τα κατάλληλα φυσικά συμπληρώματα:

  • Η μελατονίνη είναι η ορμόνη του ύπνου, η οποία εκκρίνεται το βράδυ από τον οργανισμό για να κοιμάσαι. Είναι εξαιρετική βοήθεια για καλό ύπνο.
  • Το μαγνήσιο είναι κι αυτό εξαιρετικό καθώς χαλαρώνει τους μυς, φέρνει μια ήπια χαλάρωση και βοηθάει πολύ στον ύπνο. Μάλιστα το μαγνήσιο είναι από τα λίγα φυσικά συμπληρώματα που είναι καλό να τα παίρνει κανείς βράδυ ακριβώς γιατί βοηθάνε τον ύπνο.

Συμβουλεύσου τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τη βελτίωση του ύπνου σου

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!