Περιστατικά

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Υπέργηρος άνθρωπος υπέφερε από πολύ έντονο πόνο από χρόνια περιαρθρίτιδα. Επειδή ήταν πόνος ισχυρός που επηρέαζε αρκετά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αποφάσισα να επέμβω με δύο τρόπους: Να κάνω και μεσοθεραπεία πόνου και ωτοβελονισμό.
Απέρριψα τη σκέψη του σωματικού βελονισμού, διότι, λόγω της ηλικίας και της κατάστασης του πάσχοντος, ήταν δύσκολη η αφαίρεση των ρούχων (δεν μπορούσε να σηκώσει το χέρι του εξαιτίας του αφόρητου πόνου).
Χρειαζόμουν να δουλέψω στην πάσχουσα περιοχή (στο ώμο) και, ως απομακρυσμένο σημείο αντιμετώπισης άλγους στον ώμο, σε ένα συγκεκριμένο ισχυρό βελονιστικό σημείο λίγο κάτω απ' το γόνατο.

Σε πρώτο στάδιο έγινε ανίχνευση με τεστ ενεργών σημείων βελονισμού με μασάζ palp & roll.  Μας ενδιαφέρει να δούμε την αντανάκλαση που έχει ο πόνος στο δέρμα, να εντοπίσουμε τις τις πιο ευαισθητοποποιημένες περιοχές του δέρματος.
Αφού εντοπίστηκαν αυτές οι περιοχές με τη χρήση βελόνας, εντοπίστηκαν τα πλέον ενεργά σημεία εντός των περιοχών αυτών.
Στη συνέχεια, πέρασα στην ανίχνευση των σημείων στο αυτί με ωτοβελονισμό. Έγινε ανίχνευση των ενεργών σημείων στις κατάλληλες περιοχές  του αυτιού με τον ηλεκτρονικό ανιχνευτή σημείων.
Κατόπιν εισχήχθησαν βελόνες βελονισμού, οι οποίες και ενεργοποιήθηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατόπιν αντικαταστάθηκαν με ημιμόνιμες, ειδικά διαμορφωμένες αυτοκόλλητες βελόνες. Ακολούθησε η μεσοθεραπεία πόνου στα ήδη εντοπισμένα σημεία, δηλαδή, στα σημεία της πάσχουσας περιοχής και στο απομακρυσμένο σημείο.

Πριν από την θεραπεία, ο πάσχων πονούσε πολύ όταν πραγματοποιούσε συγκεκριμένες κινήσεις (κυρίως όταν κινούσε το χέρι προς τα πίσω). Σε αυτές τις κινήσεις, στην κλίμακα του 10, ο πάσχων βαθμολογούσε τον πόνο στο 8-9. Και σε κατάσταση ηρεμίας, όταν δεν κινούσε το χέρι του, ο πόνος ήταν στο 4.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, στην ηρεμία, ο πόνος πήγε στο 0 και με κίνηση στο 3-4.

Τις επόμενες μέρες, ο πάσχων δεν πονούσε καθόλου όταν δεν πραγματοποιούσε κινήσεις που τον επιβάρυναν, ενώ όταν έκανε τις προβληματικές κινήσεις, ο πόνος ήταν πιο λόγος απ' ό,τι πριν από τη θεραπεία. Επίσης μπορούσε να πραγματοποιήσει χωρίς πόνο και ορισμένες κινήσεις που δεν μπορούσε να κάνει πριν, όπως όταν έβαζε δύναμη για να σηκωθεί από ένα κάθισμα ή το κρεβάτι.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Είχα συνάδελφο απισχνασμένη με παθολογική λιπομέτρηση (ποσοστό λίπους <19%), η οποία προσπαθούσε να αυξήσει το σωματικό της βάρος, χωρίς αποτέλεσμα. Είχε αυξήσει την ποσότητα της τροφής που κατανάλωνε καθημερινά πιέζοντας τον εαυτό της να τρώει παραπάνω απ' όσο πεινούσε και παρ' όλα αυτά, συνέχιζε, αργά αλλά σταθερά, να χάνει βάρος. Μετά από μία δύσκολη εφημερία, στην οποία δεν είχαμε κοιμηθεί καθόλου όλη τη νύχτα, το πρωί η τραπεζοκόμος του νοσοκομείου την ρώτησε τι θέλει να φάει. Και ενώ είχε αρκετές δυνατότητες επιλογής, επέλεξε μία γλυκιά κρέμα με άνθος αραβοσίτου. Την ρώτησα γιατί επέλεξε την κρέμα και όχι κάτι άλλο να φάει μετά από τόσες ώρες χωρίς τροφή και μεγάλη σωματική κόπωση, και μου απάντησε ότι το μόνο που θέλει είναι αυτό. Όταν πήρε στα χέρια της την κρέμα και με τρομερή λαιμαργία έβαλε στο στόμα της την πρώτη κουταλιά, συνειδητοποίησα πού είναι το πρόβλημα.
Γνωρίζοντας ότι προσπαθούσε να πάρει κιλά ανεπιτυχώς, της έκανα μερικές ερωτήσεις και από τις απαντήσεις της, επιβεβαίωσα τις σκέψεις μου: Ήταν εθισμένη στη ζάχαρη.

Της πρότεινα:

  1. Να μην προσπαθεί να τρώει μεγαλύτερες μερίδες ζορίζοντας τον εαυτό της, αλλά, αντίθετα, να τρώει λιγότερο, δηλαδή, μόνο όσο χρειαζόταν για να χορταίνει.
  2. Να σταματήσει να καταναλώνει ζάχαρη (άμεσα και σε γλυκά).
  3. Να λαμβάνει χρώμιο ως συμπλήρωμα διατροφής, σε αρκετά μεγάλη δόση, για να της αναχαιτίσω την όρεξη για γλυκά.

Η αντίδρασή της ήταν αναμενόμενη: "Εγώ τρώω με το ζόρι, τρώω ζάχαρη και γλυκά και δεν παχαίνω κι εσύ θα μου τα κόψεις;"

Αποτέλεσμα προγράμματος διατροφής

Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος διατροφής, που τελικά ακολούθησε, ήταν να πάρει 5 κιλά σε 2 μήνες.

Εξήγηση θεραπευτικής δράσης

Κόβοντας την ζάχαρη, που αποδεδειγμένα είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τον οργανισμό, εξισορρόπησε ο μεταβολισμός της, ο οργανισμός της λειτούργησε πιο σωστά και πήρε τα κιλά που του χρειάζονταν και μόνο τόσα. Ύστερα, με την ίδια διατροφή, δεν πήρε άλλα κιλά.

Επισήμανση

Δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που θέλει να πάρει κιλά μπορεί να το πετύχει κόβοντας τη ζάχαρη και τα γλυκά. Ούτε αν κάποια γυναίκα θέλει να χάσει κιλά, πρέπει να αρχίσει να τρώει περισσότερα γλυκά. Αυτό είναι θέμα εξατομίκευσης προγράμματος διατροφής βάσει των συμπερασμάτων του ιατρού από το εξειδικευμένο ιστορικό που παίρνουμε.

 

ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ

Γυναίκα 40+ ετών με χρόνιο πόνο στον αγκώνα. Ήταν μία ψευδάρθρωση* από χτύπημα σε παιδική ηλικία. Προσήλθε στο ιατρείο γιατί είχε μια επιδείνωση. Αποφάσισα να την αντιμετωπίσω με ωτοβελονισμό για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Τοποθέτησα τις αρχικές, επιμήκεις βελόνες στο αυτί, στα βασικά σημεία αντιμετώπισης του πόνου, ένα εκ των οποίων είναι το σημείο "αγκώνας".

Έβαλα τις βελόνες και άρχισα να τις ενεργοποιώ με ηλεκτρισμό. Μόλις άρχισα να ενεργοποιώ την βελόνα που ήταν τοποθετημένη στο σημείο "αγκώνας", μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η ασθενής αναφώνησε, κυριολεκτικά: "Τι έγινε; Δεν πονάω!" και άρχισε να κινεί το άκρο προσπαθώντας να νιώσει τον πόνο που ένιωθε, αλλά δεν ένιωθε καθόλου πόνο πια. Ομολογώ ότι εξεπλάγην και εγώ ο ίδιος, γιατί είναι σπάνιο να σταματήσει ο πόνος 100% την ίδια στιγμή.

Ολοκλήρωσα την διαδικασία, αφαίρεσα τις αρχικές βελόνες, τοποθέτησα τις ημιμόνιμες ολοκληρώνοντας το πρωτόκολλο και η ασθενής απεχώρησε.

Όταν έπεσαν οι ημιμόνιμες βελόνες από το αυτί της, μετά από δύο εβδομάδες, ο πόνος ήταν πια σχεδόν ανεπαίσθητος.

* Η ψευδάρθρωση είναι ένα παλαιό κάταγμα που δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά και, με τα χρόνια, παρουσιάζει συμπτωματολογία.