7/7/2016
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ

Ψωμί χωρίς γλουτένη, με αλεύρι ζέας

Πανεύκολη συνταγή, αρκεί να είσαι στο σπίτι για δυόμισι ώρες.

Διευκρίνιση για τη ζέα (δίκοκκο σιτάρι):

Η ζέα (δίκοκκο σιτάρι) περιέχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι και τα υπόλοιπα δημητριακά. Επίσης, λόγω του ότι πρόκειται για έναν αρχαίο σπόρο, έχει παρατηρηθεί ότι η γλουτένη που περιέχει δεν είναι καθόλου βλαπτική σε όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

Προσοχή! Το αλεύρι ζέας ή από δίκοκκο σιτάρι, παρ' όλο που περιέχει λιγοστή γλουτένη, ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους που έχουν κοιλιοκάκη.

Πώς φτιάχνουμε ψωμί χωρίς γλουτένη:

Βάζουμε το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (αλεύρι ζέας) σ' ένα πυρέξ (όχι σε μεταλλικό σκεύος) και το ανακατεύουμε μαζί με ίδια ποσότητα νερό. Στη δική μας συνταγή, βάζουμε μισό κιλό αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι με ίση ποσότητα χλιαρό νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο, για να μην έχει χλώριο.

Μαγιά χωρίς γλουτένη με μέλι για ψωμί ζέας

Διαλύουμε στο νερό ένα κουταλάκι μαγιά χωρίς γλουτένη και μέλι, στη μύτη του κουταλιού (αλλιώς δεν θα λειτουργήσει σωστά η μαγιά). Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι (κατά προτίμηση Ιμαλαϊων), στη μύτη του κουταλιού.

Χυλός για ψωμί ζέας


Ανακατεύουμε απλώς τη μαγιά με το μέλι και μετά όλα μαζί τα υλικά, χωρίς να πλάσουμε καθόλου. Υπ' όψιν ότι το μείγμα θα μοιάζει σαν χυλός, σαν μείγμα για κέικ. Δεν έχει την υφή του ζυμωτού μείγματος.

Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο για μιάμιση ώρα, στους 25 βαθμούς, πάνω κάτω, για να ανέβει η ζύμη.

 

Μετά, μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα μακρόστενο ταψάκι (αντικολλητικό ή πυρέξ), που τα έχουμε προηγουμένως λαδώσει ελαφρά. Το βάζουμε στη σχάρα, στη μεσαία υποδοχή του φούρνου, για μία ώρα, στους 200 βαθμούς.

Υλικά για το ψωμί ζέας:

  • Αλεύρι δίκοκκο (ζέας), 500 γραμμάρια
  • 500 ml νερό
  • Μέλι, στη μύτη του κουταλιού
  • Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού (προαιρετικά)
  • Μαγιά χωρίς γλουτένη, ένα κουταλάκι γλυκού

Παρασπονδίες στην παρασκευή του ψωμιού ζέας:

* Για να ευχαριστηθείς περισσότερο το χειροποίητο ψωμί ζέας, μπορείς να ενδώσεις στον πειρασμό να βάλεις σουσάμι, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι γενικώς οι ξηροί καρποί παύουν να είναι ωφέλιμοι αν ψηθούν.  

* Καλύτερα να μην βάλεις στη σαλάτα σου αλάτι και, αν θέλεις, να βάλεις ένα κουταλάκι αλάτι στο αλεύρι.

Συμβουλή:

Αφού ανοιχθεί η μαγιά χωρίς γλουτένη, διατηρείται η υπόλοιπη στο ψυγείο.

Παραλλαγές για ψωμί ζέας: Ελιόψωμο από δίκοκκο σιτάρι

Μπορείς να προσθέσεις μέσα στη ζύμη ελιές, κομμένες σε ροδέλες ή φέτα σε κυβάκια ή συνδυασμό ελιών και φέτας.

Δες και...

Αποφυγή γλουτένης δεν σημαίνει "ίδια διατροφή για όλους"...

Άλλες Συνταγές που λειτουργούν θεραπευτικά

Μαρτυρίες από Θεραπείες Διατροφής

Διατροφή Medical Nature Formula

 

 

Πραγματικά πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη παρασκευή ψωμιού όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα είδη αλευριού όπως φαγόπυρο και κινόα πάντα με βάση το αλεύρι Ζέας/Ντινκελ/Δίκκοκο. Παράδειγμα 300gr αλεύρι Ζέας , 200gr αλεύρι Φαγόπυρο.
Πόυλιου Μαρία , 23/07/2016 - 15:00
Μία επιτυχημένη παραλλαγή της συνταγής για ψωμί ζέας που μας έδωσε η κ. Ιωάννα Δελβενακιώτη από την Θήβα είναι η εξής: 1250 γραμμ. αλεύρι, 1200 γραμμ. χλιαρό νερό. 1 κ. γλ. μέλι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, σουσάμι λευκό και μαύρο (προαιρετικά) Σε μία λεκάνη πυρέξ ή inox ρίχνουμε το μισό αλεύρι περίπου. Κάνουμε μία γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, το μέλι και χλιαρό νερό όσο να κάνουμε έναν πηχτό χυλό. Έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 50ο. Βάζουμε μέσα τη λεκάνη με τον χυλό και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι γυάλινο ή από κατσαρόλα. Σε 7-10 λεπτά έχει φουσκώσει. Την βγάζουμε από τον φούρνο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το νερό που μας έχει μείνει, χλιαρό. Ανακατεύουμε με το χέρι μας και γίνεται ένας πηχτός χυλός. Σε δύο μέτριες φόρμες αντικολλητικές μοιράζουμε τον χυλό. Με βρεγμένο χέρι στρώνουμε τον χυλό και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι. Με ένα μαχαίρι το βρέχουμε και το χαράζουμε λοξά στη φόρμα. Το βάζουμε πάλι στους 50ο στο φούρνο και όταν ανέβει η ζύμη αμέσως γυρίζουμε το κουμπί στους 180ο και όταν σβήσει το λαμπάκι το ψήνουμε για 45 λεπτά. Το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο και το βγάζουμε από τη φόρμα, το βάζουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
manager , 06/08/2019 - 12:36

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!