09/12/2016
Γράφει ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης

Σοκολάτα, Σεροτονίνη, Ασχολίες μαζί με τα παιδιά ενάντια στην Κατάθλιψη

Όλοι ξέρουμε ότι τρώγοντας μια σοκολάτα νιώθεις πιο όμορφα. Επιστημονικά (serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro04/web1/kcoveleskie.html), αυτό εξηγείται επειδή η σοκολάτα και, για την ακρίβεια, περισσότερο η μαύρη ή καθαρή σοκολάτα (χωρίς προσμείξεις γάλακτος ή άλλων συστατικών) αποτελείται από περισσότερες από 300 ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα με διαφόρους μηχανισμούς.

Όταν τρώμε σοκολάτα, απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας περισσότερες ενδορφίνες (νευροδιαβιβαστές που μας μειώνουν το άγχος και τον πόνο και μας φέρνουν ένα αίσθημα ευφορίας). Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει και τρυπτοφάνη, την ουσία που προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της κατ' εξοχήν φυσικής αντικαταθλιπτικής ουσίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά τα φυσικά αντικαταθλιπτικά, η σοκολάτα περιέχει και την ψυχοδιεγερτική ουσία β-φαινυλαιθυλαμίνη, που λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικής αμφεταμίνης, ανεβάζοντας τη διάθεση και απαλύνοντας τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Ο κατάλογος των συστατικών "ευτυχίας" που περιέχει η σοκολάτα συνεχίζεται με τη θεοβρομίνη, η οποία συμβάλλει στην ψυχοχωματική χαλάρωση. Για να μην σας κουράζω και με τις 300 ουσίες της σοκολάτας που επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα, ας αναφέρω και την ανανδαμίνη, ένα λιπίδιο το οποίο ενεργοποιεί τον υποδοχέα που προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης (πιο "don't worry, be happy" πεθαίνεις).

Προσωπικά, τρώω σοκολάτα πότε πότε, παρ' όλο που είμαι ομοιοπαθητικός, αφού η ποσότητα της καφεῒνης που περιέχει η σοκολάτα είναι μικρή και δεν επηρεάζει την ομοιοπαθητική θεραπεία. Εναλλακτικά, τρώω και χαρουπολάτα επειδή δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Τα παιδιά μου όμως είναι παιδιά και δεν υπάρχει παιδί που να μην του αρέσει η κανονική σοκολάτα.

Τις μέρες των γιορτών, εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια προσφέρονται κατά κόρον από συγγενείς και φίλους στα παιδιά. Και εδώ μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να μην είναι σκλαβωμένα στη βουλιμία, στο αχόρταγο μάτι, αλλά να τα βοηθήσουμε να μάθουν να χαίρονται πολύ και με πράγματα που δεν τρώγονται ή να μπορούν να απολαμβάνουν κάτι βρώσιμο και οπτικά, χωρίς να νιώθουν την ακαταμάχητη ανάγκη να το εξαφανίσουν εν ριπή οφθαλμού στο στομαχάκι τους.

Θα μου πείτε, πώς να τα βάλεις με τη χημεία της σοκολάτας; Και όμως. Τα ίδια τα παιδιά μάς διδάσκουν ότι μπορούν να χαίρονται με μη υλικά πράγματα. Και πρώτα απ' όλα, με την παρουσία μας και με τον χρόνο που τους αφιερώνουμε και μάλιστα για να κάνουμε μαζί κάτι ευχάριστο. Όπως να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης από σοκολάτα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, βρες λίγο χρόνο και πες στα παιδιά να φτιάξετε μαζί αυτή τη συνταγή για σοκολατένια σπιτάκια.

Και, ω του θαύματος, κανένας από τους συνδημιουργούς δεν θα θέλει να βάλει χέρι και να φάει αυτό το σοκολατένιο κατασκεύασμα. Που αποδεικνύει στην πράξη ένα ακόμα επιστημονικό εύρημα (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/) για την παραγωγή σεροτονίνης: ότι η σχέση σεροτονίνης - διάθεσης μπορεί να είναι αμφίδρομη, δηλαδή, η σεροτονίνη ανεβάζει τη διάθεση και η διάθεση ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει μαζί το σοκολατένιο σπιτάκι, η χαρά που θα έχετε νιώσει όλοι θα είναι τόσο μεγάλη που, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, η διάθεση να φας μια σοκολάτα θα φαίνεται συγκριτικά σαν φτωχός συγγενής.

Πότε θα έρθει η ώρα να καταναλώσετε το σοκολατένιο έργο τέχνης σας; Όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, ή μάλλον οι σοκολάτες εκτός ψυγείου. Δηλαδή την άνοιξη, όταν και μόνο το δυνατό φως του ήλιου και οι μυρωδιές των φυτών μας ανεβάζουν φυσικά τη διάθεση.

 

ΓΡΑΨΕ ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!