13/7/2016
Γράφει ο Iατρός Σταύρος Ταταράκης

ομοιοπαθητική και καφές

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που δεν συμβαδίζει με την φυσική λειτουργία του οργανισμού. Γιατί πίνουμε καφέ; Για να "ξυπνήσουμε" όταν νυστάζουμε. Δηλαδή, να κάνουμε κάτι αντίθετο από αυτό που έχει ανάγκη την συγκεκριμένη στιγμή ο οργανισμός. Για να "τονωθούμε" ακριβώς τη στιγμή που το σώμα μας μας λέει "έχω ανάγκη να χαλαρώσω". Η καφεΐνη πηγαίνει κόντρα σε ό,τι ζητάει ο οργανισμός μας.

Πώς λειτουργεί η καφεΐνη;

Συστέλλει τα αγγεία (γι' αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από αγγειακή υπέρταση). Όταν συστέλλονται τα αγγεία, το αίμα δεν διέρχεται με άνεση και η μεταφορά χρήσιμων ουσιών στα ζωτικά όργανα δυσχεραίνεται.

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί ακριβώς αντίθετα. Χρειάζεται την απόλυτη συναίνεση του οργανισμού για την αυτοθεραπεία του. Σαν να λέει στον οργανισμό μας "κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ, χαλάρωσε και άφησε τη θεραπεία να γίνει ανεμπόδιστα".

Η καφεΐνη είναι απορρυθμιστική ουσία.

Για την ακρίβεια, η καφεΐνη που περιέχει σε σημαντικές ποσότητες ο καφές δεν αντιδοτεί την ομοιοπαθητική θεραπεία. Αντιδοτεί τον οργανισμό στην προσπάθειά του να αυτοϊαθεί, να αυτοϊσοροπηθεί. Γι' αυτό κάποιος μπορεί να επηρεαστεί με μειωμένη απόδοση της ομοιοπαθητικής του θεραπείας όταν πιει καφέ, και κάποιος άλλος να μην επηρεαστεί στον ίδιο βαθμό. Αυτό έχει να κάνει με την ικανότητα του κάθε οργανισμού να διαχειριστεί μια ουσία. Κάποιος μπορεί να πίνει καφέ στις 11 το βράδυ και να πηγαίνει άνετα για ύπνο και κάποιοι άλλοι να πίνουν ένα φλιτζάνι κακάο στις 4 το απόγευμα και να μην μπορούν να κοιμηθούν μέχρι τη μία το πρωί. Σε κάποιον που φαινομενικά δεν τον πειράζει ο καφές και δεν του δημιουργεί παρενέργειες ενδέχεται να μην μειωθεί η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας, αν πίνει καφέ. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο. Αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε να πίνει καφέ για να τον τονώνει και να τον ξυπνάει και έχει φτάσει στο σημείο να πίνει καφέ το βράδυ και μετά να πηγαίνει να κοιμάται χωρίς πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη δεν υπάρχει για 10 ώρες στον οργανισμό του από την στιγμή που θα την καταναλώσει. Αντίθετα, σημαίνει ότι ο οργανισμός του ξέμαθε να αντιδρά φυσιολογικά σε μια απορρυθμιστική ουσία.

Η οποιαδήποτε ουσία μπορεί να γίνει απορρυθμιστική και να επηρέασει την ομοιοπαθητική θεραπεία, αν την πάρουμε σε μεγάλες δόσεις. Παράδειγμα, κάποια αντιβίωση. Σε 500 mg μπορεί να μην δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ στα 1000 mg ενδέχεται να απορρυθμίσει την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Η ομοιοπαθητική είναι μία καθαρά φυσική θεραπεία, χωρίς παρενέργειες. Για να λειτουργήσει πλήρως και να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, χρειάζεται την συγκατάθεσή μας να ενεργοποιήσουμε ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις για να γίνουμε καλά όπως ξέρει ο ίδιος ο οργανισμός μας να αυτοθεραπεύεται.

Διαβάστε περισσότερα για τον Καφέ και την Ομοιοπαθητική στο δεξί μενού αυτής της σελίδας.

 

Το θέμα είναι: Κόβεται ο καφές και πώς; Μπορείς να κόψεις τον καφέ αν έχεις υπόταση, αν πίνεις καφέ μια ζωή κι αν δεν πιεις το πρωί καφέ νιώθεις σαν ζόμπι; Όσο κι αν φανεί παράδοξο, ο καφές κόβεται και μάλιστα υπάρχει και άνετος τρόπος να το κάνεις. Όπως υπάρχει και ο δύσκολος τρόπος. Θα σας πω και τους δύο, γιατί τους δοκίμαστα και τους δύο. Έτσι και τα καταφέρεις όμως, νιώθεις πολύ καλύτερα όταν αποτοξινωθείς από την καφεΐνη και σηκώνεσαι το πρωί και δεν σε πιάνει πονοκέφαλος αν δεν πιεις καφέ. Και νιώθεις το σώμα σου πιο ανάλαφρο όλη τη μέρα, με πιο άνετη ενέργεια. Και δεν έχεις ανάγκη να φας κάτι, για να μην σε πειράξει ο καφές με άδειο στομάχι (κάτι που δεν είχες ανάγκη να φας). Κ.λπ. κ.λπ. Την πρώτη φορά που έκοψα τον καφέ ήταν με τον δύσκολο τρόπο. Ήμουν αναγκασμένη να πάρω αντιφλεγμονώδη, ήξερα ότι τα αντιφλεγμονώδη είναι πολύ άσχημο πράγμα για τον οργανισμό (με μόνιμη, μη αναστρέψιμη δράση) και δεν ήθελα να τα πάρω. Έται απευθύνθηκα στον ολιστικό γιατρό μου, τον Σταύρο Ταταράκη, και του ζήτησα αν θα μπορούσε να μου δώσει κάποιο φυσικό αντιφλεγμονώδες. Μου έγραψε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο για να αντιμετωπίσω την φλεγμονή, μου είπε πώς έπρεπε να το πάρω, αλλά μου τόνισε ότι για 13 ημέρες από τη στιγμή που θα το έπαιρνα, δεν έπρεπε να πιω καφέ ή τσάι. Τις πρώτες μέρες, είχα τρομερό πονοκέφαλο και νύσταζα τόσο πολύ, που μου ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ στον υπολογιστή και να δουλέψω. Ήταν τόσο μαρτυρικό, που σκέφτηκα να ψάξω στο διαδίκτυο πόσες ημέρες διαρκεί το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης. Η απάντηση ήταν γύρω στις 15 ημέρες, μια και έπινα μόνο έναν καφέ την ημέρα. Πραγματικά, μετά την πρώτη βδομάδα, ένιωθα σαφώς πιο άνετα και στις 13 ημέρες δεν ένιωθα πια την ανάγκη να πιω καφέ. Και είπα, μα καλά, γιατί να το ξαναπεράσω όλο αυτό, αν χρειαστεί να πάω πάλι κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο; Δεν τον κόβω καλύτερα τον καφέ τώρα; Και τον έκοψα, έτσι άνετα πια. Κι ένα πρωί, μετά από μήνες, που δεν είχα κοιμηθεί παρά ελάχιστες ώρες το βράδυ και κουτούλαγα στον υπολογιστή, τον ξανάρχισα. Την δεύτερη φορά που έκοψα τον καφέ, τα πράγματα έγιναν πιο οργανωμένα, γιατί είχα πια εμπειρία. Άκουσα μία μέρα τον γιατρό μου, τον Σταύρο Ταταράκη, να λέει ότι "ο καφές είναι δηλητήριο". Ήταν κάτι που ούτε ήξερα ούτε είχα συνειδητοποιήσει. Aπό την επόμενη μέρα, πήγα στη δουλειά έχοντας μαζί μου ένα θερμός με δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι. Αυτό το έκανα για μία βδομάδα. Την επόμενη βδομάδα, έφτιαξα το "τσάι" μου βάζοντας μέσα στο μεταλλικό διχτάκι μισό κουταλάκι μαύρο τσάι και μισό κουταλάκι πράσινο τσάι. Την επόμενη βδομάδα έβαλα μόνο πράσινο τσάι. Την επόμενη βδομάδα έβαλα μισό κουταλάκι μαύρο τσάι και μισό κουταλάκι τσάι του βουνού. Την επόμενη βδομάδα έπινα μόνο τσάι του βουνού. Την επόμενη βδομάδα έφερα στο γραφείο μόνο ένα θερμός με φιλτραρισμένο νερό από το σπίτι μου. Και άρχισα να νιώθω τη διαφορά στο σώμα μου, που γέμιζε με το νερό που του στερούσα πίνοντας όλα τα υπόλοιπα. Σημειωτέον ότι είχα ξεκινήσει με τη λογική να πίνω καφέ μόνο τα Σαββατοκύριακα, έτσι για το γούστο μου. Το τρίτο Σαββατοκύριακο δεν ένιωθα την ανάγκη να πιω καφέ. Σήμερα νύσταζα υπερβολικά, έχοντας κοιμηθεί στη μία το πρωί. Μετά το μεσημεριανό φαγητό στο γραφείο, η κατάστασή μου δεν παλευόταν. Πήγα χωρίς τύψεις και πήρα ένα ωραιότατο ρόφημα σοκολάτας. Την ήπια με φοβερή ευχαρίστηση και τονώθηκα αμέσως. Πολύ όμορφα. Και μετά από μία ώρα, καθώς ήμουν νηστική, το σώμα μου άρχισε να τρέμει δυσάρεστα. Δεν με πειράζει. Απλώς κατάλαβα πόσο πολύ έχει καλομάθει ο οργανισμός μου με το νεράκι τόσο καιρό.
Διονυσία Ρώντα , 13/07/2016 - 13:13
Great post!
nadia , 13/07/2016 - 14:36
Ωραία και ακριβής περιγραφή...Ευχαριστώ, καλή συνέχεια
Εύα , 29/07/2016 - 0:41
Ας κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις που ελπίζω να βοηθήσουν όσους από εσάς πίνετε καφέ και ταυτόχρονα ενδιαφέρεστε για την υγεία σας. Όσοι δεν κάνετε ομοιοπαθητική, απολαύστε ένα καφεδάκι την ημέρα και προσπαθήστε να πίνετε μόνο ένα. Ας δούμε γιατί: Ο καφές περιέχει σε μεγάλες ποσότητες καφεΐνη, η οποία έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στην κατηγορία των δηλητηρίων. Αρκεί να δούμε πώς υπάρχει στη φύση, για να το καταλάβουμε. Η καφεΐνη βρίσκεται στα φύλλα ορισμένων φυτών ακριβώς επειδή είναι δηλητήριο και παραλύει (πολλές φορές μέχρι θανάτου) ορισμένα έντομα που είναι εχθροί αυτών των φυτών. Στον άνθρωπο έχει παρόμοια δράση, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό λόγω διαφοράς μεγέθους. Η δράση της οφείλεται σε διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι μία ψυχοδιεγερτική ουσία που προκαλεί εθισμό. Ενοχοποιείται για κεφαλαλγίες, προβληματική συμπεριφορά, κατάθλιψη, αρρυθμίες, αϋπνία και πολλά άλλα. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μας φοβίζει η λέξη "δηλητήριο". Το δηλητήριο σε μικρή δόση είναι φάρμακο, όπως και το φάρμακο σε μεγάλη δόση είναι δηλητήριο. Πολλά δηλητήρια χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως φάρμακα. Επίσης έχουμε και το θέμα της ποσότητας. Μακάρι όλοι να έπιναν ένα μόνο καφεδάκι την ημέρα. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Δυστυχώς, τα καφεδάκια που καταναλώνει ο σημερινός στρεσαρισμένος, χαμηλόμισθος και θύμα της κρίσης εργαζόμενος είναι 2, 3, 4 και πάει λέγοντας. Μέχρι και 12 έχω ακούσει σε ιστορικό ασθενούς. Και μακάρι αυτά τα 5-6 καφεδάκια να ήταν πραγματικά καφεδάκια (ελληνικός, espresso, φίλτρου) και… σκέτα. Συνήθως είναι χημικά παρασκευάσματα που περιέχουν πολύ λίγο πραγματικό καφέ, μαζί με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επικίνδυνων γλυκαντικών, κρέμας, λιπαρών, παγωτών και πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να βρει κανείς μέσα σ’ αυτό το χάος. Πολύ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα παρασκευάσματα που πολύ μικρή σχέση έχουν με καφέ, καταναλώνονται κυρίως από νέους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μελέτες που εκθειάζουν την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του καφέ και το πλήθος των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Δυστυχώς, όσοι χρησιμοποιούν για εμπορικούς λόγους τα αποτελέσματα αυτών των μελετών παραλείπουν να αναφέρουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται μόνο στον ωμό και φρέσκο καφέ. Ενώ ο καφές που προμηθευόμαστε συνήθως δεν είναι φρέσκος και σε καμμία περίπτωση δεν είναι ωμός. Έχει καβουρδιστεί. Δηλαδή, έχει καεί. Είναι μία καμένη τροφή και όπως όλες οι καμένες τροφές έχει χάσει τα θετικά του στοιχεία. Αντίθετα, από τη διαδικασία αυτή έχει αποκτήσει νέες ουσίες με καρκινογόνο δράση, όπως όλα τα τρόφιμα που έχουν καεί ή έχουν εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Γιατί λοιπόν, αν θέλουμε να πάρουμε αντιοξειδωτικές ουσίες, να μην τις πάρουμε από τροφές που τις έχουν άφθονες και είναι μόνο ωφέλιμες; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πίνει καφέ για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά για απόλαυση, για τόνωση, για κοινωνικούς λόγους, για να μην κοιμηθεί ή τέλος πάντων, για την υπέροχη μυρωδιά και γεύση του. Σε τελική ανάλυση, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν π.χ. έχεις ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας (δερματικό, κεφαλαλγία κ.λπ.) που δεν αντιμετωπίζεται επιτυχώς με άλλες θεραπείες και αποφασίσεις ότι θέλεις να κάνεις ομοιοπαθητική για να το λύσεις, τότε λες "κόβω τον καφέ για ένα διάστημα, ξεφορτώνομαι το δύσκολο πρόβλημα υγείας και μετά, αν θέλω, τον ξαναρχίζω. Αυτό ακριβώς έγινε με την Νίκη. (Μπορείτε να δείτε εδώ την μαρτυρία της εδώ: https://www.medicalnaturecenter.gr/ponokefalos-pityriasi-omoiopathitiki).
Σταύρος Ταταράκης , 02/08/2016 - 20:07

ΓΡΑΨΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!