Συχνές Ερωτήσεις για την Ομομιοπαθητική

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα παρασκευάζονται με τελείως φυσικό τρόπο, με τη μέθοδο της επαναλαμβανόμενης αραίωσης και κρούσης (δυναμοποίηση).

Ρωτήστε ό,τι θέλετε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τις δυνατότητες θεραπείας στη δική σας περίπτωση.

Τι λέμε και τι δεν λέμε στο ομοιοπαθητικό ιστορικό;

Κατά την λήψη του ομοιοπαθητικού ιστορικού, ο ομοιοπαθητικός μπορεί να ρωτήσει και πληροφορίες που αγγίζουν την προσωπική ζωή του ανθρώπου, εννοείται πάντα με την τήρηση του ιατρικού απορρήτου. Ο σκοπός δεν είναι ούτε να επέμβει στα πιστεύω του, ούτε να τα κρίνει. Λειτουργεί ως παρατηρητής. Συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες και συνθέτει την πλήρη εικόνα της ζωής του ανθρώπου, για να είναι σε θέση να δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Εδώ δεν χωράνε "ντροπές" και μισά λόγια, γιατί, αν δώσεις λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες για τον εαυτό σου, για τον χαρακτήρα σου και για τους τρόπους με τους οποίους αντιδράς, τότε η συνταγογράφηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου θα είναι εσφαλμένη και η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν θα σε ωφελήσει.

Καλύτερα να πεις "δεν απαντώ" σε μία ερώτηση κατά τη διάρκεια του ομοιοπαθητικού ιστορικού, παρά να δώσεις λανθασμένη πληροφορία.
 

Πού κυμαίνονται οι τιμές στα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πολύ προσιτά, φθηνά. Οι τιμές τους ξεκινούν από λίγα λεπτά του ευρώ. Ο παράγοντας που καθορίζει την τιμή ενός ομοιοπαθητική φαρμάκου είναι η δυναμοποίησή του. (Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με milligram, αλλά με δυναμοποίηση).

Συνήθως τα ομοιοπαθητιικά φάρμακα που συνταγογραφεί στο Medical Nature Center ο Ιατρός Σταύρος Ταταράκης για την ομοιοπαθητική θεραπεία σας κοστίζουν γύρω στα 10 ευρώ ανά 40 μέρες περίπου.

Οι τιμές των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενες όπως συμβαίνει με τα συμβατικά φάρμακα. Έτσι κυμαίνονται από φαρμακείο σε φαρμακείο, αλλά με ασήμαντες διαφορές.

Αυτό που έχει σημασία για την επιλογή του φαρμακείου από το οποίο θα προμηθευθείτε τα ομοιοπαθητικά σας σκευάσματα δεν είναι η τιμή, αλλά το αν το συγκεκριμένο ομοιπαθητικό φαρμακείο παρασκευάζει τα ομοιοπαθητικά φάρμακα με αξιόπιστο τρόπο.

 

Στη διάρκεια μιας ομοιοπαθητικής θεραπείας σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να ενημερώνουμε τον γιατρό;

Αν, κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής, υπάρξει ανάγκη για οδοντιατρική ή άλλη θεραπεία ή παρουσιαστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα, π.χ. κρυολόγημα, ψύξη (ραιβόκρανο), δερματικό εξάνθημα, πονοκέφαλος, υπνηλία, αίσθημα κόπωσης κ.λπ. επικοινωνήστε μαζί μας. Μην σκεφτείτε ότι θα μας ενοχλήσετε. Αντιθέτως, η επικοινωνία αυτή είναι σημαντικό μέρος της θεραπευτικής αγωγής.

Κάθε οξύ πρόβλημα π.χ. κρυολόγημα, γρίπη κ.λπ., είναι μία ευκαιρία για τον οργανισμό να ανέβει επίπεδο υγείας. Αν χειριστούμε σωστά το οξύ πρόβλημα, μετά από αυτό, ο οργανισμός μας είναι πιο δυνατός. Αντίθετα, αν το χειριστούμε λανθασμένα (με μια καταπιεστική θεραπεία), μετά το πέρας του προβλήματος, ο οργανισμός μας θα είναι πιο αδύναμος και, σε βάθος χρόνου, πιθανόν να εμφανίσει ένα βαθύτερο πρόβλημα υγείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε, μετά από χρήση αντιβιοτικών για ένα απλό κρυολόγημα, να εμφανίζουν οι άνθρωποι σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως κολίτιδες, ευερέθιστο έντερο, μυοσκελετικούς πόνους, στομαχικά προβλήματα, αλλεργίες έως και αϋπνίες και φοβίες.

Για οποιοδήποτε θέμα υγείας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ομοιοπαθητικό σας στο Medical Nature Center.
 

Μπορεί η ομοιοπαθητική να μου δημιουργήσει ένα πρόβλημα υγείας που δεν το είχα πριν;

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτό που ενδεχομένως να κάνει είναι να ανασύρει κάποιες συμπτωματολογίες, οι οποίες όμως δεν μας προβληματίζουν. Αυτά τα περάσματα τα κάνει ο οργανισμός στην διαδικασία αυτοΐασης και, στην πραγματικότητα, είναι πολύτιμα για την αποτελεσματικότητα του ομοιοπαθητικού σκευάσματος.
 

Μπορεί η ομοιοπαθητική να με κάνει να αλλάξω χαρακτήρα;

Η ομοιοπαθητική μπορεί να σε επαναφέρει στον χαρακτήρα που είσαι προδιαδεγραμμένος να έχεις και, από κάποιες συνθήκες ζωής, έχει διαστρεβλωθεί. Η ομοιοπαθητική φέρνει την απόκλιση προς το σωστό, προς την μέση οδό. Δεν παίρνεις κάποιο φάρμακο που επεμβαίνει, που αλλάζει κάτι στον οργανισμό σου. Το ομοιοπαθητικό σκεύασμα ενεργοποιεί εσένα και όταν σε ενεργοποιεί, εσύ λειτουργείς προς το καλύτερό σου.
 

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα μιας ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής αγωγής (το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που παίρνετε μία φορά μόνο) μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Είναι σαν ένα βέλος που έριξες και δεν ξέρεις πότε και πού θα προσγειωθεί. Μπορεί, για κάποιον λόγο, το θεραπευτικό αποτέλεσμα, στην πορεία, να ανακοπεί (π.χ. αν πάρεις κορτιζόνη, αν το ρίξεις στους καφέδες, αν υποστείς ένα ισχυρό στρες, αν αλλάξεις κάποιο φάρμακο σε μια χημική αγωγή που ακολουθούσες κ.λπ.).


 

Θέλω να σταματήσω τα φάρμακα που παίρνω, γιατί έχουν πάρα πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα σας κόψω τα φάρμακα απότομα. Αυτό θα σας έκανε κακό. Δεν είναι σωστό να σας πω ότι ο γιατρός που θα σας παρακολουθεί δεν ξέρει τι κάνει.

Το σκεπτικό είναι να πάτε καλύτερα, να δείτε και εσείς και ο γιατρός που σας παρακολουθεί την βελτίωση, και να σας τα μειώσει ανάλογα.
 

Γιατί ο καφές απαγορεύεται στην ομοιοπαθητική;

 

Επειδή η καφεΐνη αντιδοτεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές (όπως και τα αναψυκτικά τύπου cola), στην πραγματικότητα, είναι ένα δηλητήριο. Βάζεις τον οργανισμό σου στην διαδικασία να αυτοθεραπευθεί και ταυτόχρονα, του βάζεις μέσα ένα δηλητήριο, το οποίο έχει την αντίθετη δράση.

Ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει ό,τι θέλει, είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη την απόλαυση. Παρ όλα αυτά όσοι είναι  άρρωστοι - και ειδικά όσοι έχουν σοβαρότερες ασθένειες - έχουν την επιλογή να επιλέξουν την ομοιοπαθητική που είναι μια φυσική και ολιστική θεραπεία και βοηθάει ψυχή και σώμα να αναπτυχθούν και να ιαθούν. Επιπλέον η ομοιοπαθητική είναι μια μέθοδος ΑΝΕΛΙΞΗΣ του ανθρώπου στο σύνολό του. Βοηθά τον άνθρωπο να βελτιώνεται συνολικά. Όταν κάνουμε ομοιοπαθητική η εμπειρία μας έχει δείξει πως περίπου το 90% των ανθρώπων θα αποδιοργανωθούν από την κατανάλωση καφέ με αποτέλεσμα η θεραπεία τους να καθυστερήσει πολύ ή και να κοπεί τελείως. Συνεπώς καλό είναι να υπάρχει η σωστή πληροφόρηση για όσους επιλέξουν την ομοιοπαθητική, και να αποφύγουν τον καφέ μέχρι τουλάχιστον ο οργανισμός να ιαθεί πλήρως.

Η Γαλλική Σχολή Ομοιοπαθητικής συνδυάζει πολλά φάρμακα και πολλές δυναμοποιήσεις μαζί. Αυτό μπορεί κάποιες φορές να προσφέρει αποτελέσματα, αλλά μόνο στα συμπτώματα. Δηλαδή αν κάποιος λ.χ. έχει μια γαστρίτιδα, ή ένα πονεμένο ώμο, ή κάποιο δερματικό σύμπτωμα, μπορεί μέσω του συνδυασμού φαρμάκων να βρει ανακούφιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αποθεραπεύεται σωστά, ούτε σύμφωνα με τους νομούς της ομοιοπαθητικής. Διότι στην ομοιοπαθητική μας ενδιαφέρει η συνολική αποθεραπεία του ανθρώπου, αυτή δηλαδή που συμπεριλαμβάνει και το μυαλό και την ψυχή, και το σώμα. Με το να δίνουμε πολλά ομοιοπαθητικά σκευάσματα μαζί μπορεί να πετυχαίνουμε πρόσκαιρα ανακούφιση στα σωματικά συμπτώματα, αλλά ποτέ δεν μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε βαθύτερα τον συνάνθρωπό μας στα νοητικά, ψυχολογικά αίτια της πάθησής του. Άρα απλώς ανακουφίζουμε ή ακόμη χειρότερα καταπιέζουμε την πάθηση σε βαθύτερα στρώματα. Δεν υπάρχει δηλαδή  διαφορά με το να δώσουμε χημικά παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεώργιο Βυθούλκα, αλλά και άλλους έμπειρους ομοιοπαθητικούς, τα χημικά φάρμακα θα είναι λιγότερο πιθανόν να βλάψουν συγκριτικά με τους πολύπλοκους συνδυασμούς ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Και αυτό γιατί τα πολλά ομοιοπαθητικά που χορηγούνται μαζί μπορεί να μπερδέψουν και αποδιοργανώσουν πολύ την φυσική έκφραση του οργανισμού. Εμείς ακολουθούμε την Κλασσική Ομοιοπαθητική, αυτή που δίδαξε ο Χάνεμαν και θεμελίωσαν μεγάλοι ομοιοπαθητικοί του περασμένου αιώνα όπως ο Κεντ, ο Χέριγκ, ο Βυθούλκας και άλλοι. Βέβαια στην εποχή μας με την πολυφαρμακία και τις ειδικές συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν πρέπει να έχουμε ανοιχτό νου και να μην απορρίπτουμε αδιακρίτως καμμία μέθοδο, όμως κατά κύριο λόγο, και σύμφωνα με την εμπειρία μας, η Κλασική Ομοιοπαθητική αποδίδει τα καλυτέρα, βαθύτερα αλλά και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Κλασική Ομοιοπαθητική, για όσο καιρό ο οργανισμός αποθεραπεύεται καλό είναι να απέχει από απορρυθμίστηκες ουσίες όπως η καφεΐνη, η κάμφορα και κάποιες άλλες.

Υπάρχουν δεκάδες επιλογές που μπορεί κανείς να απολαύσει και ταυτόχρονα να κάνει την σωστή ομοιοπαθητική του: καφές Ντεκαφεΐνέ, καφές από ραδίκι, καφές από κριθάρι, καφές από ρεβύθι, υποκατάστατα καφέ με σύκο και ραδίκι, τσάγια βοτάνων όπως το βάλσαμο, το φασκόμηλο, η γλυκόριζα, ο ταραξάκος, η πασιφλόρα, το γαιδουράγκαθο, η λουίζα, το τσάι του βουνού, οι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά, το πράσινο τσάι, το ντεκαφεϊνέ τσάι. Με την ίδια λογική, ακόμη και αλκοολούχα ποτά, με μέτρο μπορούν να καταναλωθούν στη διάρκεια μιας ομοιοπαθητικής αγωγής.
                          

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ομοιοπαθητική στην κατάθλιψη;

Η ομοιοπαθητική έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επειδή η κατάθλιψη αφορά τον οργανισμό σε βάθος, η ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα συνδυαστικά με άλλες φυσικές θεραπείες. Το πρόβλημα που έχετε ίσως να είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να εμπιστευθείτε έναν ομοιοπαθητικό ιατρό που κάτι να σας λέει η επαφή μαζί του.

Η ομοιοπαθητική, όπως κάθε φυσική θεραπεία, θέλει πολύ υπομονή. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει χρόνο. Το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι υπομονή. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θεραπευτική διαδικασία θα έχει σκαμπανευάσματα. Να ξέρετε ότι θα είναι ένας δρόμος δύσκολος. Πρέπει κι εσείς να καταβάλετε προσπάθεια. Θα βγουν πράγματα στην επιφάνεια: αυτά που χρειάζεται να βγουν, για να απαλλαχθείτε από αυτά. Πρέπει να το παλαίψετε. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν μπορούν να σας στηρίξουν. Κι ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να σας στηρίξει στο πλαίσιο της ομοιοπαθητικής θεραπείας Medical Nature Formula. Όμως το πρόβλημα είναι δικό σας και πρέπει να είστε αποφασισμένοι να συμμετέχετε ενεργά στην αντιμετώπισή του.

Διαβάστε και: Oμοιοπαθητική και Κατάθλιψη.

 

Ομοιοπαθητική και γονιμότητα μπορεί να συνδυαστούν;

Στο Medical Nature Center αναλαμβάνουμε αρκετά συχνά να βοηθήσουμε σε προβλήματα γονιμότητας με ομοιοπαθητική. Πάλι, η γενική αρχή είναι ότι όταν βοηθήσουμε μέσω της ομοιοπαθητικής θεραπείας τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα, σε ανώτερο επίπεδο, τότε μπορεί να επιτύχει τα αποτελέσματα μιας φυσικής διαδικασίας όπως είναι η σύλληψη και η απρόσκοπτη εγκυμοσύνη.

Δείτε την μαρτυρία: “Μετά την Ομοιοπαθητική έκανα παιδί”.

 

Ασθένειες που αντιμετωπίζονται με την Ομοιοπαθητική

Ποιες παθήσεις θεραπεύει η ομοιοπαθητική;

 

Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται με την Ομοιοπαθητική, διότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος, στην ουσία δεν θεραπεύει επί μέρους παθήσεις, αλλά αναζωπυρώνει τις δυνάμεις αυτοΐασης που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, δίνοντάς του την δυνατότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσλειτουργία υπάρχει στην δεδομένη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι βελτιώνει ένα πολύ ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων, όπως:


Μάθε περισσότερα στο σχετικό άρθρο στο blog:

Πού βοηθάει η Ομοιοπαθητική και πού όχι.

 

Υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψω λόγω της ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Η ομοιοπαθητική "ξεφλουδίζει" τον άνθρωπο σαν ένα κρεμμύδι, για να φτάσει στην καρδιά της αρχικής ικανότητας του οργανισμού για αυτοΐαση.

Το πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται σήμερα έχει ξεκινήσει από παλαιότερα και έχει ακολουθήσει μια πορεία, έναν δρόμο. Η ομοιοπαθητική επιστρέφει για να θεραπεύσει την ρίζα του προβλήματος από εκεί που ξεκίνησε. Στον δρόμο προς τα πίσω, μπορεί να συναντήσουμε κάποια χνάρια/συμπτώματα από ασθένειες που κουκουλώθηκαν πρόχειρα από κάποια χημική θεραπευτική αγωγή ταχείας δράσεως. Αυτή η ήπια επιδείνωση ή εκδήλωση συμπτωμάτων παρουσιάζεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών και συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, που έτσι κι αλλιώς δεν εμπνέει ανησυχία, σας ενημερώνουμε ανάλογα. Κάθε τέτοια αντίδραση αποτελεί ένα καλοδεχούμενο, ευεργετικό "ξύπνημα" του οργανισμού, ο οποίος δείχνει ότι ξεκινά να αναβαθμίζει το επίπεδο της υγείας σας.

Αν παρουσιαστούν φαινόμενα παθήσεων του παρελθόντος, δεν συμφέρει να τα αποτρέψουμε. Αντίθετα, αυτό δείχνει ότι έχει λειτουργήσει η ομοιοπαθητική θεραπεία και είμαστε σε καλό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό σας.
 

 

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα για αδυνάτισμα;

Η ομοιοπαθητική δρα στο ψυχονοητικό επίπεδο. Κι αφού ο άνθρωπος βελτιώνεται σε αυτό το επίπεδο, έχει τη δυνατότητα να τηρήσει πιο εύκολα ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, να αντιστέκεται πιο εύκολα στους πειρασμούς και να κάνει ορθότερες επιλογές.

Η ομοιοπαθητική για αδυνάτισμα απευθύνεται στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του οργανισμού. Όταν έχεις καλύτερη διάθεση και η υγεία σου βρίσκεται σε καλό επίπεδο, τότε αποκτάς τη δυνατότητα να ελέγξεις το βάρος του σώματός σου με πιο σωστές διατροφικές επιλογές και μη έχοντας ανάγκη να συμπληρώσεις συναισθηματικά κενά με παραπανίσιο φαγητό (κενές θερμίδες, λιπαρά, ζαχαρώδη κ.λπ.).

Μετά τη λήψη του ιστορικού σας, θα δοθεί το σωστό κατάλληλο ιδιοσυγκρασιακό ομοιοπαθητικό φάρμακο από τον Oμοιοπαθητικό Iατρό Σταύρο Ταταράκη.

Και μέρα με τη μέρα, ο οργανισμός θα αρχίσει να αναβαθμίζεται σε πολλαπλά επίπεδα:

 • Βελτιώνεται ο ύπνος. Ο βελτιωμένος και ποιοτικός ύπνος συνεπάγεται άμεσα αυξημένες δυνατότητες αποτοξίνωσης από τον οργανισμό και, φυσικά, καλύτερο μεταβολισμό.
 • Βελτιώνεται η διάθεση και, κατά άμεση συνέπεια, μειώνεται η ψυχογενής βουλιμία, από την οποία πάσχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των παχυσάρκων.
 • Επίσης, αν η παχυσαρκία οφείλεται σε ορμονολογικά αίτια (θυρεοειδοπάθεια, πολυκυστικές ωοθήκες), βελτιώνοντας αυτή την παθολογία, η ομοιοπαθητική αγωγή βελτιώνει εμμέσως και τον μεταβολισμό και ο θεραπευόμενος αδυνατίζει πιο εύκολα.

Δες και πώς δρα ο Βελονισμός για Αδυνάτισμα.

 

Τι διαφορετικό έχουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Κατ' αρχήν, να κάνουμε μία διευκρίνιση: Πολλοί αναφέρονται σε φυσικά συμπληρώματα διατροφής ως "ομοιοπαθητικά φάρμακα" και αντιστρόφως. Αυτό είναι λάθος. Ας δούμε λοιπόν τι είναι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και σε τι διαφέρουν από τα χημικά φάρμακα, αφού πούμε ότι τόσο τα χημικά φάρμακα όσο και τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι αναγνωρισμένα από τον ΕΟΦ.

Οι διαφορές τους είναι οι εξής:

 • Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες και σπανιότερα από ορυκτά και ζωικούς ιστούς. Αντίθετα, τα χημικά φάρμακα ενδέχεται να παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο.
 • Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα παρασκευάζονται με τελείως φυσικό τρόπο, με τη μέθοδο της επαναλαμβανόμενης αραίωσης και κρούσης. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται δυναμοποίηση.
 • Παίρνεις μια σταγόνα από το αρχικό διάλυμα (με οινόπνευμα) της ουσίας που έχει επιλεγεί βάσει του ιστορικού του ανθρώπου. Μία σταγόνα. Αυτήν τη σταγόνα την βάζεις μέσα σε 99 σταγόνες οινόπνευμα ή μέσα σε 9 σταγόνες οινόπνευμα, ανάλογα με την δυναμοποίηση που θέλεις να επιτύχεις. Αυτό το διάλυμα το χτυπάς συνήθως 10 φορές. Η κρούση δημιουργεί κάποια πεδία. Ύστερα από αυτό παίρνεις μία σταγόνα και την βάζεις σε άλλες 99 σταγόνες οινόπνευμα κ.ο.κ. μέχρι να επιτύχεις την αραίωση - δυναμοποίηση που θέλεις.
 • Όσο πιο δυναμοποιημένο (αραιωμένο) είναι το ομοιοπαθητικό σκεύασμα, τόσο ισχυρότερο είναι. Ενώ τα χημικά φάρμακα όσο περισσότερη φαρμακευτική ουσία περιέχουν τόσο πιο ισχυρή δράση έχουν.
 • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τα μετράμε με το στάδιο δυναμοποίησης, ενώ τα χημικά φάρμακα σε milligram.
 • Τα χημικά φάρμακα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα ή σύνολο συμπτωμάτων. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δίνονται από τον Ιατρό ως θεραπεία της ασθένειας και όχι των συμπτωμάτων.
   

Μπορούν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα να αντιδράσουν και να επηρεάσουν τη δράση των φαρμάκων της συμβατικής ιατρικής;

Σε καμία περίπτωση. Μπορούν να λαμβάνονται ταυτόχρονα με τα περισσότερα φάρμακα.

Αντιθέτως, κάποια χημικά φάρμακα μπορεί να αναστείλουν τη δράση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση, αποφασίζεται η τακτική που θα ακολουθηθεί με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και το καλό του ασθενούς.
 

Πόσο γρήγορα δρουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα;

Εξαρτάται από το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε οξέα περιστατικά μπορεί να δράσουν και σε ορισμένα λεπτά ή και σε δευτερόλεπτα, ενώ σε βαριές χρόνιες καταστάσεις μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες. Συνήθως, μέσα στις 4 πρώτες εβδομάδες βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα και τη μείωση των συμπτωμάτων.


 

Έχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν έχουν καμμία παρενέργεια.

Γιατί δεν πρέπει να πιάνουμε με τα χέρια μας τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι ενεργειακά σκευάσματα και ενδέχεται να επηρεαστούν από άλλες ενέργειες όπως φως, δονήσεις, έντονες οσμές, ηλεκτρομαγνητισμός κ.λπ. Αν τα χέρια του ασθενούς έχουν κάποιες οσμές μπορεί να μειώσουν την δράση του σκευάσματος κατά την επαφή.

Για να διασφαλίσουμε πως το σκεύασμα θα μείνει ανεπηρέαστο από τέτοιες επιδράσεις, συμβουλεύουμε να μην πιάνει την κάψουλα ο ασθενής. Η οδηγία αυτή είναι πιο σημαντική για τα μπιλάκια (σφαιρίδια) περισσότερο παρά για τις κάψουλες.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να τα φυλάσσουμε μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία (τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, ασύρματο τηλέφωνο).

Ρωτήστε ό,τι θέλετε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για τις δυνατότητες θεραπείας στη δική σας περίπτωση.