Τα αναπνευστικά προβλήματα – χρόνια ή παροδικά – είναι  αυτά που αναφέρονται σε διαταραχές της αναπνοής. Τέτοια είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το Άσθμα, το Ροχαλητό, η Υπνική Άπνοια, η Δύσπνοια, ο Χρόνιος Βήχας, το Εμφύσημα, η Χρόνια Βρογχίτιδα, η Πνευμονική Ίνωση, η Αλλεργική Ρινίτιδα, οι Λοιμώξεις του Αναπνευστικού (Πνευμονία), η Βρογχίτιδα, ο Βρογχόσπασμος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα.

Οι φυσικές θερεπείες μπορούν να βοηθήσουν στα αναπνευστικά προβλήματα μέσα από πολλές οδούς:

  • Μειώνοντας συνολικά τον σπασμό του βρογχικού δέντρου και των αναπνευστικών ιστών
  • Ηρεμώντας το νευρικό σύστημα
  • Μειώνοντας τον συνολικό όγκο βλέννας στα αναπνευστικά όργανα
  • Εξισορροπώντας τη λειτουργία εισπνοής και εκπνοής και την αναλογία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα τόσο στους πνεύμονες όσο και στα κύτταρα.

Η παλαιότερη αντίληψη ότι, αν αναπνέουμε βαθιά, το παραπάνω οξυγόνο που λαμβάνουν οι πνεύμονες θα βοηθήσει τον οργανισμό, είναι λανθασμένη. Διότι η χρησιμότητα του οξυγόνου έγκειται στα κύτταρα και όχι στους πνεύμονες. Για να μπορέσει όμως να μπει οξυγόνο στα κύτταρά μας, χρειάζεται να υπάρχει μία συγκεκριμένη αναλογία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η σωστή αναλογία O2 - CO2 αποτελεί το κλειδί για να ανοίξει η "πόρτα" της κυτταρικής αναπνοής. Αν υπάρχει πλεόνασμα οξυγόνου στους πνεύμονες, αυτό καταπιέζει την ποσότητα του CO2, το οποίο με την σειρά του, δεν αφήνει το οξυγόνο να διεισδύσει στα κύτταρα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κυτταρική υποξία (έλλειψη οξυγόνου στο κύτταρο). Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό, ας θυμηθούμε ότι όλες οι νέες έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου δείχνουν πώς τα πιο ευάλωτα κύτταρα που αναπτύσσουν καρκινικούς μηχανισμούς είναι αυτά που έχουν χρόνια έλλειψη οξυγόνου. Και αντίστροφα, η σωστή και πλήρης οξυγόνωση των κυττάρων εμποδίζει, αλλά και καταπολεμά την καρκινογένεση.

Για να βοηθήσουμε τους μηχανισμούς της αναπνοής να ισορροπήσουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ενδεδειγμένες φυσικές θεραπείες:

 

Συμβουλευθείτε Δωρεάν τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για το δικό σας αναπνευστικό πρόβλημα.

Άσθμα

Από τις σημαντικότερες διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος είναι το άσθμα. Το άσθμα θεωρείται μία πάθηση η οποία έχει αλλεργικά αίτια, αλλά και ψυχοσωματικά. Γι' αυτό, η σωστή αντιμετώπισή του πρέπει να απευθύνεται στα αναπνευστικά όργανα αλλά ταυτόχρονα και στο νευρικό σύστημα και στην ψυχική σφαίρα. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως όταν ένας άνθρωπος περάσει έναν έντονο φόβο (σοκ) για τυχόν απώλεια της ζωής του ή της ζωής κάποιου κοντινού του προσώπου, είναι πιθανόν στο μέλλον να αντιμετωπίσει αναπνευστικές ή ασθματικές κρίσεις, οι οποίες υποδηλώνουν την προσπάθεια του οργανισμού να λάβει παραπάνω οξυγόνο, ώστε να ξεπεράσει σε υποσυνείδητο επίπεδο τον φόβο του θανάτου.

Εμείς θα πρέπει, λαμβάνοντας το πλήρες ιστορικό του ασθενούς, να αξιολογήσουμε τις βαθύτερες αίτιες, και όχι απλώς να ανακουφίσουμε τοπικά τα συμπτώματα (με εισπνεόμενα), αν θέλουμε σε βάθος χρόνου να απαλλάξουμε τον ασθενή μας από το αναπνευστικό του πρόβλημα. Με αυτόν τον στόχο θα χρησιμοποιήσουμε τις πιο ενδεδειγμένες, για την κάθε περίπτωση, φυσικές θεραπείες.

 

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία αναπνευστική πάθηση στην οποία έχουμε αλλοίωση του ιστού των πνευμόνων. Σε σχέση με το άσθμα, είναι μία πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της κατάσταση, διότι εδώ έχουμε δομικές ιστικές αλλαγές, ενώ στο άσθμα έχουμε λειτουργικές αλλαγές. Στο ΧΑΠ πάσχει ο ιστός, ενώ στο άσθμα ο ιστός είναι υγιής παρ' όλο που δεν λειτουργεί σωστά. Είναι σαν να έχω έναν υπολογιστή που όταν έχει ιό έχουμε άσθμα, ενώ αν πέσει κάτω και σπάσει, έχουμε ΧΑΠ.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ είναι το χρόνιο κάπνισμα και σε μικρότερο ποσοστό η έκθεση σε μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (εργασία σε σιδεράδικο όπου κάποιος εισπνέει ρινίσματα σιδήρου, ή σε βαφεία). Δεν σημαίνει ότι όποιος εργάζεται σε μηχανουργείο ή βαφείο θα πάθει οπωσδήποτε ΧΑΠ, απλώς, αν υπάρχει προδιάθεση στον οργανισμό του, έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στην εμφάνιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, που μπορεί να γίνει με αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος.

Σε περίπτωση που η ΧΑΠ έχει ήδη εκδηλωθεί, μπορούμε, με την κατάλληλη φυσική αγωγή, να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου και, σε αρκετές περιπτώσεις, να έχουμε σταδιακή ‒ αν και αργή ‒ αναστροφή των συμπτωμάτων (δύσπνοια, εύκολο λαχάνιασμα, αίσθημα βάρους και πίεσης στο στήθος, εύκολη κόπωση κ.ά.). Καλύτερο είναι να προλάβουμε την ΧΑΠ σε όσο γίνεται πιο πρώιμο στάδιο, προκειμένου να μην προχωρήσει η καταστροφή των ιστών. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την φυσική θεραπεία (ή τον συνδυασμό φυσικών θεραπειών που αναφέφραμε πιο πάνω, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης Medical Nature Formula), τόσο πιο καλή θα είναι η εξέλιξη.

 

Ροχαλητό - Υπνική Άπνοια

Στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας οι φυσικές θεραπείες έχουν φοβερή δύναμη.

Σε έναν παχύσαρκο άνθρωπο πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας.

Η υπνική άπνοια μπορεί να προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με την σωστή διατροφή και με άλλες φυσικές θεραπείες (βελονισμός, συμπληρώματα διατροφής, buteyko breathing) μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά να απαλλαγείτε από αυτήν την ενοχλητική και επικίνδυνη συνήθεια (το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα).

 

 

Συμβουλευθείτε Δωρεάν τον Ιατρό Σταύρο Ταταράκη για να μάθετε την πιο ενδεδειγμένη φυσική θεραπεία για το δικό σας αναπνευστικό πρόβλημα.